13,4 εκατ. σε οικιακούς καταναλωτές ρεύματος

13,4 εκατ. σε οικιακούς καταναλωτές ρεύματος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ποσό των 13,4 εκατ. ευρώ περίπου θα ενισχυθούν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος σε 272 δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα σε συνολικά 111 δήμους της χώρας που φιλοξενούν εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ποσό έχει ήδη παρακρατηθεί από τους τους παραγωγούς ΑΠΕ στο πλαίσιο του νόμου 3468/2006, που προβλέπει απόδοση ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές των αντίστοιχων περιοχών λειτουργίας τους. Η υπουργική απόφαση για τον επιμερισμό αυτού του ειδικού τέλους στους καταναλωτές υπεγράφη στις 23/12/2014 και προβλέπει την πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί για τον κάθε δικαιούχο μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Το συνολικό ποσό των 13,4 εκατ. ευρώ αφορά στα έτη από το 2010 έως και το 2013.

Eίναι αξιοσημείωτη ως είδηση γιατί είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας εισηγμένης αναλαμβάνει και προϊστάμενος λογιστηρίου και υπεύθυνος του τμήματος μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων της εταιρείας. Αναφερόμαστε στην εταιρεία «Κούμπας Συμμετοχών», η μετοχή της οποίας έχει τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις 2 Απριλίου 2012. Σε χθεσινή της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιώργος Κούμπας, ανέλαβε και τις παραπάνω αρμοδιότητες μετά την αποχώρηση στελέχους που κάλυπτε ταυτόχρονα τις αντίστοιχες δραστηριότητες.

Μαζικές μετατάξεις

Το ζητούμενο αυτές τις μέρες είναι να λειτουργεί σωστά η κρατική μηχανή και συγκεκριμένα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Να γίνονται έλεγχοι, να εκδίδονται εγκύκλιοι και γενικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να συνεχίσει το έργο της και να μην εμπλακεί στις εκλογές.

Ηδη, οι πρώτες αρρυθμίες φάνηκαν με τις μαζικές αποσπάσεις και μετατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων ζητεί:

–  τη μη εμπλοκή του φορολογικού μηχανισμού στην προεκλογική περίοδο,

–  τη μη κοινοποίηση των μετακινήσεων (που έχουν ήδη αποφασιστεί χωρίς αίτηση από τους εφοριακούς),

–  καθώς και την ανάκληση όσων έχουν κοινοποιηθεί.

Χωρίς φόρο η έκπτωση στα δίδακτρα σχολείων

Δεν αποτελεί παροχή σε είδος και δεν φορολογείται η έκπτωση ή η πλήρης απαλλαγή που λαμβάνουν από τα δίδακτρα οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά τους που φοιτούν στο σχολείο. Στην εγκύκλιο που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.Κατερίνα Σαββαΐδου αναφέρεται ότι η σχετική έκπτωση ή η πλήρης απαλλαγή από τα δίδακτρα εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης, αφού αποτελεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία και κατά συνέπεια δεν αποτελεί παροχή σε είδος και δεν φορολογείται.

Πάγωσαν οι συμφωνίες στις τηλεπικοινωνίες

Εν μέσω πολιτικής «θαλασσοταραχής» αργούν οι συμφωνίες στις τηλεπικοινωνίες. Παραδείγματος χάριν, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των Forthnet/Nova μπορεί να καθυστερήσει καθώς οι αγοραστές θέλουν να συμπεριλάβουν στην εξίσωσή τους το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Ως συνέπεια, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια συμφωνία πριν από την έλευση του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Πάντως εκείνοι που πιέζονται περισσότερο πλέον είναι οι πωλητές, παρά οι αγοραστές. Στην αγορά πλέον γίνεται λόγος για τιμήματα που υπολείπονται εκείνων που περιέλαβαν οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν απευθύνει ΟΤΕ και Vodafone/Wind. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύουν και οι πρόσφατες συναλλαγές δύο μεγάλων πακέτων μετοχών της Forthnet που αντιστοιχούσαν στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες που έδωσαν πριν από έξι μήνες οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT