«Δεν είναι ταμπού ένα κούρεμα υπό την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων»

«Δεν είναι ταμπού ένα κούρεμα υπό την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για μας τους Γερμανούς Πράσινους δεν υπάρχει αμφιβολία: η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τις εκλογές θα είναι όμως να μην καταστραφεί το ευαίσθητο φυτό της οικονομικής ανάκαμψης, που βγάζει ρίζες. Γιατί αυτό θα ήταν άδικο για τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Εμείς οι Γερμανοί Πράσινοι θα στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Ελληνίδων και θα στηρίζουμε τη μεταρρυθμιστική τους πορεία. Δεν πρέπει εξάλλου να αποτελεί ταμπού ένα “κούρεμα” του χρέους, που θα έχει ως προϋπόθεση μακροπρόθεσμες και σαφείς μεταρρυθμίσεις», λέει στην «Κ» ο Μανουέλ Σαρατσίν (φωτ.), βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων.

Στον «αέρα» βρίσκεται η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για την «πρόσληψη» 52.818 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.α. Παρότι από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσαν ότι το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο λόγω εκλογών δεν επηρεάζει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, τελικά οι απαιτούμενες προκηρύξεις δεν έχουν εκδοθεί. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ απέστειλε ερώτημα στο ΑΣΕΠ και απάντηση ακόμη δεν έχει λάβει…

Η Commerzbank δεν βλέπει έξοδο…

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ διατυπώνει η γερμανική τράπεζα Commerzbank. Σε ανάλυση της τράπεζας σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο εργασίας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο στο οποίο δίνει πιθανότητα 75%. Οπως τονίζεται στην ανάλυση, η Ελλάδα δεν θέλει να απολέσει τη στήριξη της Ε.Ε. Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις των πιστωτών δεν είναι έτοιμες να πουν στους ψηφοφόρους τους ότι τα κεφάλαια που δάνεισαν στην Ελλάδα έχουν χαθεί, γιατί η χώρα έφυγε από το ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα με την τρόικα να φτάσουν σε αδιέξοδο και η χώρα να οδηγηθεί εκτός ευρώ, σενάριο στο οποίο η Commerzbank δίνει πιθανότητες 25%. Οπως σημειώνει, χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Σε έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας θα προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ. Στόχος είναι να αντλήσει συνολικά την επόμενη εβδομάδα το ποσό του 1 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει αντίστοιχου ύψους λήξεις και ταυτόχρονα το επιτόκιο να μην ξεφύγει κατά πολύ το 2%, από 1,90% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Δάνειο 150 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από την ΕΤΕπ

Την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δανεισμό της ΔΕΗ ύψους 150 εκατ. ευρώ προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Το δάνειό της έχει 15ετή διάρκεια, περίοδο χάριτος 5 ετών και σταθερό επιτόκιο 1,943%. Η ΔΕΗ σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως, και σε κάθε περίπτωση προ διαστήματος 10 εργάσιμων ημερών από την εκάστοτε καταληκτική ημερομηνία πληρωμής, το Δημόσιο. Επίσης, η ΔΕΗ θα καταβάλει προμήθεια υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 1,50%.

Συμψηφισμός ζημιών με τα κέρδη στο Χ.Α. από μετοχές ή παράγωγα

Τη νέα χρονιά, οι επενδυτές στο χρηματιστήριο θα μπορούν να συμψηφίζουν τις ζημίες με τα κέρδη, είτε αυτό αφορά τις μετοχές είτε τα παράγωγα. Η ζημία από μεταβίβαση παράγωγων χρηματοοικονομικών μέσων θα συμψηφίζεται με μελλοντικά (επόμενης 5ετίας) κέρδη υπεραξίας από όλα τα είδη τίτλων (μέχρι σήμερα μπορούσε να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη υπεραξίας της ίδιας κατηγορίας τίτλων). Επίσης, η φορολογία της υπεραξίας στις μετοχές κατά 15% αφορά τους επενδυτές που κατέχουν πάνω από το 0,50% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Με 15% φόρο θα επιβαρύνονται οι συναλλαγές σε ομόλογα (μη κρατικά), δηλαδή στα εταιρικά και τα ξένα ομόλογα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT