Οι επιπτώσεις για τον South Stream

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τι η αναγγελία ακύρωσης του South Stream από την πλευρά των Ρώσων; Το ερώτημα απασχολεί τους αναλυτές σχεδόν από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης. Πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί την απάντηση του Πούτιν στη θεωρούμενη διπλωματική επιτυχία -κατ’ άλλους πύρρειο νίκη- του παγώματος από τη Δύση του South Stream, η οποία όμως δύσκολα θα υλοποιηθεί και για τον επιπλέον λόγο ότι οι Ευρωπαίοι αναζητούν ήδη άλλες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Πέραν τούτου, με την ακύρωση του πολυσυζητημένου αγωγού, η Μόσχα προκαλεί σεισμικές δονήσεις σε Βουλγαρία, Σερβία, και λιγότερο στην Ουγγαρία, χώρες που προβλεπόταν να διασχίσει. Η Βουλγαρία απειλείται με πολιτική αποσταθεροποίηση καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπορίσοφ καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Το σημαντικότερο; Με τη μάλλον απρόσμενη κίνησή του ο Πούτιν επιχειρεί να στρέψει την άκρως φιλορωσική κοινή γνώμη, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Σερβία, εναντίον της Ε.Ε. αποσταθεροποιώντας τις σχέσεις της Σόφιας και του Βελιγραδίου με τις Βρυξέλλες.

Για σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πληρωμή των λιμενικών τελών από πλευράς μεγάλης ξένης εταιρείας κάνουν λόγο πηγές από τον οργανισμό του λιμένος Πατρών, αλλά και της Ηγουμενίτσας. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά τα τελευταία γεγονότα στην Αδριατική, όπου φαίνεται ότι συμβαίνουν πολλά και διάφορα. Πέραν όλων των άλλων, οι καθυστερήσεις αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεπερνούν τους έξι μήνες, προκαλώντας προβλήματα στους σφιχτούς προϋπολογισμούς των φορέων αυτών. «Με την επιβατική κίνηση του καλοκαιριού υψηλή δεν έχει καμία δικαιολογία ο εν λόγω μεγάλος πλοιοκτήτης» λένε οι ίδιες πηγές.

Διαγωνισμοί σε αναμονή

Μεγάλες ανατροπές, σε πολλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσουν τελικώς οι πρόωρες εκλογές, της 25ης Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Ο πρώτος από τους δύο νέους διαγωνισμούς για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα αυτός ο οποίος αφορά τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, εκπνέει στις 6 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία για την όποια υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένο ενδιαφέρον – έχει εκδηλωθεί πριν από 9 μήνες και προέρχεται από την ιταλική Εnel. Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Θα ισχύσει η ημερομηνία ή θα υπάρξουν ανατροπές; Μήπως η διαδικασία διακοπεί; Θα έχει ενδιαφέρον η κατάληξη του εγχειρήματος από πολλές απόψεις…

Πάγος και στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διεθνώς καταρρεύσει και αυτό αποτελεί μια καλή αφορμή για αυξημένη ζήτηση στα πετρελαιοειδή. Ειδικά στη χώρα μας, έχουμε και έναν πρόσθετο λόγο, καθώς ο χειμώνας είναι πιο βαρύς από τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα πλήττει την αγορά των καυσίμων, παρόλο που το πετρέλαιο θέρμανσης διατηρεί τους ρυθμούς ανόδου που είχαν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου. Στην αγορά ψιθυρίζεται πως η ζήτηση για το «άλλο» πετρέλαιο, αυτό που χρησιμοποιείται είτε ως ντίζελ κίνησης για τις μεταφορές είτε ως μαζούτ για τις βιομηχανίες, έχει πλέον «παγώσει». Και αυτό προέκυψε με την έναρξη της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή, η οποία δεν τελεσφόρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT