Ξένα… βάρη μέσω εντόκων για τις τράπεζες

Ξένα… βάρη μέσω εντόκων για τις τράπεζες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας προχωρά σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Δεν πρόκειται για έκτακτη έκδοση, όπως αυτές με τις οποίες υποστηρίζουν κάποιοι ότι θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι να κλείσουν τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη έκδοση με την οποία θα αναχρηματοδοτηθούν άλλα 3μηνα έντοκα, ύψους 1 δισ. ευρώ, που λήγουν. Ωστόσο, υπάρχει γκρίνια από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί μαζί με τα έντοκα που έχουν οι ίδιες και λήγουν, θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν και εκείνα των ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν αναμένεται να εμφανιστούν στη σημερινή δημοπρασία. Ετσι, ακόμη και χωρίς έκτακτες εκδόσεις οι τράπεζες τραβούν ρευστότητα από αλλού για να αγοράσουν έντοκα, τα οποία μάλιστα δεν μπορούν να τα δώσουν ως ενέχυρο για να πάρουν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Αυτό κάποιοι το θεωρούν λύση.

Το επίπεδο του 1,16 στην ισοτιμία ευρώ έναντι του δολαρίου είναι το σημείο που ευνοεί ιδιαίτερα τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο μεγάλου μεταλλουργικού ομίλου της χώρας, «από το 1,16 και χαμηλότερα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, αρχίζουμε και καταγράφουμε υψηλές υπεραξίες που μας δίνουν σημαντική οικονομική ανάσα αν αναλογιστούμε ότι η ζήτηση στην Ευρώπη έχει περιορισθεί σημαντικά». Συνολικά 23 εισηγμένες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας (άνω του 60% επί του συνολικού τζίρου) ευνοούνται από την πτώση του ευρώ. Οι κυριότεροι κλάδοι που ευνοούνται είναι Ποτά και Καπνός, Πρώτες Υλες και Ορυκτά, Πετρελαιοειδή, Βιομηχανικά Προϊόντα.

Μετά τις εκλογές τα κουπόνια

Τελικά μετά τις εκλογές θα δοθούν τα κουπόνια της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης». Οσο και αν επιχειρήθηκε να τρέξει η σχετική δράση ώστε τα 400 ευρώ/δικαιούχο να δοθούν πριν από τις εκλογές, αυτό δεν στάθηκε εφικτό. Ετσι πολλοί θα λάβουν τα κουπόνια 10 ημέρες μετά τις εκλογές. Το ευτύχημα είναι ότι για τα κονδύλια της συγκεκριμένης δράσης (100 εκατ. ευρώ), τα οποία είναι σημαντικά για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» που χρηματοδοτεί τη δράση, δεν υπάρχει κίνδυνος. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τα κονδύλια του «Σύζευξις ΙΙ». Η προκήρυξη εκλογών ναρκοθετεί την πορεία των υποέργων του, ειδικά εκείνων που έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διακομματική Επιτροπή (ύψους άνω των 450 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες τηλεφωνίας για 3 έτη).

Συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Δημοφιλές κι ελκυστικό μεν το ηλεκτρονικό εμπόριο, κρύβει όμως και κινδύνους για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Στον περιορισμό ακριβώς των κινδύνων αποσκοπεί το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης (δεξιά) και ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μ. Σφακιανάκης. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής (application) για τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των απασχολουμένων εργαζομένων στο εμπόριο, η οποία θα ενημερώνει για τις διαδικτυακές απάτες σε πραγματικό χρόνο.

Μόνο το χρώμα… του προϊόντος ήταν αληθές

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που είχαν δηλωθεί ως «πράσινο τσάι» κατασχέθηκαν στο τελωνείο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, συνολικά κατασχέθηκαν 475 κιλά αποξηραμένων φύλλων από τη ναρκωτική ουσία ΚΗΑΤ. Τα δέματα είχαν δηλωθεί με την περιγραφή «dry leaves for Hina» και «green tea» ή «ξερά φύλλα από Hina» και «πράσινο τσάι». Το χειρότερο από όλα θα ήταν να γινόταν κάποιο λάθος και οι ναρκωτικές ουσίες να προωθούνταν στην αγορά ως πράσινο τσάι. Δύσκολα, βεβαίως, θα γινόταν κάτι τέτοιο, καθώς οι παραλήπτες γνώριζαν πολύ καλά τι υπάρχει στα δέματα που περίμεναν. Να σημειωθεί ότι τα δέματα έφθασαν στο «Ελ. Βενιζέλος» από την Κένυα, την Ουγκάντα και την Αιθιοπία.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT