H φτώχεια φέρνει πάντα γκρίνια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις παίρνει η γκρίνια στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω των ελλειμμάτων. Ο ΛΑΗΓΕ (λειτουργός της αγοράς) πιεζόμενος από τις εξώδικες διαμαρτυρίες των παραγωγών ΑΠΕ για τις καθυστερήσεις πληρωμών που επανήλθαν ξανά στο τετράμηνο, κατέθεσε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση κατά του ΑΔΜΗΕ για τη μη απόδοση οφειλών προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Διαχειριστή προς τον ΛΑΓΗΕ ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ και προέρχονται από την αδυναμία της ΔΕΗ να αποπληρώσει στον ΑΔΜΗΕ ισόποση οφειλή. Δεν υπάρχει ρευστότητα, είναι η απάντηση της ΔΕΗ, τις οποίες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ. Μένει να δούμε εάν ο ΑΔΜΗΕ θα στραφεί με τη σειρά του κατά της μητρικής εταιρείας. Η ΔΕΗ, στο μεταξύ, αναζητάει δικηγορικά γραφεία για την είσπραξη οφειλών από μεγάλους πελάτες. Το βέβαιο είναι ότι άνοιξαν οι δουλειές για τους δικηγόρους…

Μερική χρηματοδότηση εξασφάλισε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι των τευτλοπαραγωγών και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αίτηση χρηματοδότησης είχε υποβληθεί από τη διοίκηση της επιχείρησης τον περασμένο Σεπτέμβριο προς την Τράπεζα Πειραιώς. Η ΕΒΖ διαθέτει πλέον μόνο 1 εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας, αφού μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2014 έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τα 2 εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας απασχολούσε 47 άτομα και των Σερρών 59.

Λαμβάνουν θέσεις…

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και τις τράπεζες, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών (και η άνοδος των τιμών των ομολόγων) δημιουργεί προσδοκίες για μεγάλο ράλι αν η νέα κυβέρνηση καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους εταίρους. Σήμερα, επιτελικά στελέχη των μεγάλων εγχώριων τραπεζών βρίσκονται στο Μιλάνο σε συνέδριο της UBS και όπως μαθαίνουμε το ενδιαφέρον των ξένων για συναντήσεις είναι πολύ έντονο. Οι εγχώριες τράπεζες θα συμμετάσχουν και σε συνέδριο που θα διοργανώσει την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο η Duetsche Bank, όπου ήδη έχουν «κλειστεί» δεκάδες ραντεβού.

20 καταστήματα private banking από Alpha Bank

Σε Alpha Gold μετονομάζονται σταδιακά τα πρώην καταστήματα της Citibank, που πέρασαν στον έλεγχο της Alpha. Πρόκειται για 20 καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αιχμή για την εξυπηρέτηση πελατών με επενδυτικές κυρίως ανάγκες, ενώ σταδιακά στο δίκτυο για την πιο αναβαθμισμένη πελατεία, αναμένεται να ενταχθούν και άλλα καταστήματα. Το δίκτυο αυτών των καταστημάτων θα επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση μεγάλων καταθετών με λύσεις για τη διαχείριση περιουσίας και την εξυπηρέτηση του wealth management και για τον λόγο αυτό έχει στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό για πωλήσεις επενδυτικών, τραπεζοασφαλιστικών και άλλων προϊόντων.

«Αποστολή» φιλανθρωπίας από το προσωπικό της ΓΓΔΕ

Τρόφιμα, φάρμακα, παιδικά βιβλία και παιχνίδια, καθώς και δωροεπιταγές, συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για φιλανθρωπικό σκοπό. Για την πρωτοβουλία αυτή ενημέρωσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, χθες, ενώ τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στους αναξιοπαθούντες. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως είναι «πολύ θετικό που υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί όπως εσείς, που δεν επιτελούν μόνο το καθήκον που έχουν αναλάβει, αλλά τείνουν ευήκοον ους στον συνάνθρωπο που υποφέρει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT