Μια ακόμα… εικασία η παράταση προγράμματος

Μια ακόμα… εικασία η παράταση προγράμματος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε (φωτ.). «Το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό αποτελεί εικασία, υποθετική ερώτηση, όπως τόσες πολλές, σχετικά με την Ελλάδα. Σε αυτό δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μία προσπάθεια να αποφύγει να πάρει θέση σχετικά με το εάν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με τα αμέτρητα δημοσιεύματα γύρω από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και τις κατηγορίες που δέχτηκε η γερμανική κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες της Ελλάδας, το μόνο βέβαιο είναι πως ό,τι κι αν ερωτηθούν οι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος θα δώσουν παρόμοια και ουδέτερη απάντηση. Το θέμα είναι τι θα πουν μετά τις εκλογές.

Συνθλίβονται οι μικρομεσαίες ελληνικές χρηματιστηριακές αφού οι 10 μεγαλύτερες πραγματοποίησαν σχεδόν το 80% των συναλλαγών του περασμένου Δεκεμβρίου και οι υπόλοιπες 44 εταιρείες μοιράζονται το 10% των μηνιαίων συναλλαγών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου. Την πρώτη θέση της κατάταξης κατέλαβε η Euroxx με ποσοστό 19,37%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities (16,87%) και ακολουθεί η Eθνική Χρηματιστηρακή (8,16%). Tη δεκάδα συμπληρώνουν: Alpha Finance (8,06%), Tράπεζα Πειραιώς (6,33%), UBS (4,56%), Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (4,36%), Axia Ventures (4,11%), Παντελάκης Χρηματιστηριακή (4,05%) και Citigroup (3,98%).

Τα ερωτήματα της ΕΣΕΕ

Απαντήσεις σε επτά κρίσιμα ερωτήματα ζητεί η ΕΣΕΕ από τα πολιτικά κόμματα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι απαντήσεις των κομμάτων -εάν βεβαίως αυτές υπάρξουν- θα διαβιβασθούν στις ομοσπονδίες και στους 285 εμπορικούς συλλόγους-μέλη της ΕΣΕΕ σε όλη τη χώρα. Τα θέματα για τα οποία θέτει ερωτήματα η ΕΣΕΕ είναι για το φορολογικό σύστημα, τη ρευστότητα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, την ανεργία, την αυτορρύθμιση της λειτουργίας των τοπικών αγορών, συμπεριλαμβανομένου και του «καυτού» ζητήματος της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς και για τον κίνδυνο ή όχι Grexit.

Αυτόνομο υπουργείο ζητούν οι τουριστικοί φορείς

Αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης του υπουργείου Τουρισμού δηλώνουν οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων στην περίπτωση που προκύψει τέτοιο θέμα μετά τις εκλογές. Οπως σημειώνουν, η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε ότι οι διοικητικοί πειραματισμοί προσκόλλησης του τομέα με άλλους τομείς της οικονομίας και όχι μόνο, απέτυχαν παταγωδώς. Μάλιστα, επιχειρηματολογούν υπέρ της αυτονομίας του υπουργείου Τουρισμού, σημειώνοντας ότι τις περιόδους που συνέβη αυτό, οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας κατέγραψαν ανοδικές τάσεις.

Χάλκινο μετάλλιο για Ελλάδα στην προοπτική… χρεοκοπίας

Κατά δύο θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στον πίνακα με τις χώρες που εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας S&P Capital IQ που υπολογίζει τα ποσοστά χρεοκοπίας, με βάση τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου του 2014, το ποσοστό για την Ελλάδα ήταν 62,9% και βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως από την πέμπτη θέση που ήταν στο τρίτο τρίμηνο του 2014.

Από την πρώτη 10άδα, όμως, των χωρών με υψηλό ποσοστό χρεοκοπίας υπάρχουν δύο ακόμα αξιοσημείωτες παρατηρήσεις. Πρώτον, ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 στη 10άδα εισήλθε η Ρωσία με ποσοστό 28,4% (6η θέση). Δεύτερον, ότι την πρώτη θέση κατέχει η Βενεζουέλα με ποσοστό 89%. Ο λόγος της επισήμανσης είναι ότι πριν από λίγες ημέρες η επενδυτική τράπεζα Berenberg είχε υποστηρίξει πως αν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη η Ελλάδα, τότε θα είναι «Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT