Οι πολιτικές εξελίξεις υπό τα βλέμμα των ξένων οίκων

Οι πολιτικές εξελίξεις υπό τα βλέμμα των ξένων οίκων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς σχολιάζουν οι μεγάλοι ξένοι οίκοι τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα; Και πώς θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στο ευρώ; Για τη Morgan Stanley οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αποτελούν, μεταξύ άλλων, μία ακόμη απόδειξη του διευρυνόμενου ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των ψηφοφόρων της Γηραιάς Ηπείρου. Η τράπεζα προβλέπει πως η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα υποχωρήσει προς το 1,14 δολ. μετά τα μέσα του έτους και προς το 1,12 δολ. στα τέλη του 2015. Η Barclays είναι πολύ πιο επιθετική στις προβλέψεις της και «βλέπει» διολίσθηση του ευρώ ακόμα και στο 1,07 δολ. κατά το πρώτο τρίμηνο, εξέλιξη την οποία συνδέει άμεσα με τις εκλογές στην Ελλάδα και την ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογους συσχετισμούς κάνει μεγάλος αριθμός αναλυτών: καταλύτη της πτώσης του ευρώ θεωρεί την Ελλάδα και ο Michael Every της Rabobank, αλλά και ο Kit Juckes της Societe Generale. Για κλιμακούμενες πολιτικές ανησυχίες λόγω Ελλάδας μιλάει και ο Michael Sneyd της BNP Paribas, ενώ για «επικίνδυνες ελληνικές εκλογές» για το ευρώ κάνει λόγο ο Steven Barrow της Standard Bank. Το ρίσκο διάσπασης της Ευρωζώνης λόγω Ελλάδας θυμίζουν και από τη Citigroup. Στην δε Deutsche Bank οι ελληνικές εκλογές εκτιμάται ότι θα δώσουν αποτέλεσμα-δείγμα του αυξανόμενου λαϊκισμού και αντιευρωπαϊσμού, που αποτελούν την πρόκληση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει, διατηρώντας τη «συνεκτικότητά» του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Πραγματικός Αρμαγεδδών διεθνώς στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, που έφτασε να διαμορφώνεται ακόμη και μεταξύ 40 με 45 δολ. ανά βαρέλι. Μόλις την Πέμπτη, ο πετρελαϊκός κολοσσός BP προσετέθη σε αυτούς που προχωρούν σε περικοπές. Γνωστοποίησε ότι θα περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας στη Βόρεια Θάλασσα, περικοπές που έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις των τελευταίων μηνών από ενεργειακούς ομίλους. Το χειρότερο, όμως, είναι πως οι αναλυτές πλέον μιλούν για επικείμενο κλείσιμο ακόμη και κοιτασμάτων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και έχουν είτε μικρή παραγωγή είτε μεγάλα κόστη. Την ίδια ώρα, μεγάλες επενδύσεις, που ήταν προγραμματισμένες για τώρα, αναβάλλονται…

Εκτός… Νταβός

Η Ελλάδα θα… λάμψει και πάλι στις ετήσιες εργασίες του World Economic Forum στο Νταβός και το Κλόστερς της Ελβετίας στις 21 με 24 Ιανουαρίου. Οχι, όμως, διά της παρουσίας της, αλλά διά της απουσίας της. Βλέπετε, οι εκλογές δεν θα επιτρέψουν, εκτός απροόπτου, τέτοιες πολυτέλειες στους Ελληνες πολιτικούς και τους εν γένει αξιωματούχους. Πολλοί πάντως θα είναι εκείνοι που θα θυμηθούν τις ιστορίες του 2010: τότε, δηλαδή, που ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε πως οι αγορές δεν θα αποκλείσουν την Ελλάδα από τις χρηματοδοτήσεις. Κι αυτό γιατί το ζήτημα των ενδεχόμενων κλυδωνισμών στην Ευρωζώνη από την ελληνική υπόθεση είναι και πάλι επίκαιρο. Επισήμως, η ατζέντα αφορά τα 10 μεγαλύτερα ρίσκα για την παγκόσμια σταθερότητα. Η ελληνική περίπτωση συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών. Επίσης, ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει για την περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας και της μεγάλης ανάπτυξης που σημειώνει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT