Κάποιοι χάρηκαν τζάμπα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν κάνει σημαία μια δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν (φωτ). Ο κ. Νούναν έλεγε ότι δεν θα διαφωνούσε με μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Η δήλωση αυτή, υποστήριζαν, καταδεικνύει ότι και άλλοι πολιτικοί στην Ευρώπη συμφωνούν με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και συντηρητικοί, όπως ο κ. Νούνα. Χθες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είπε ότι διαφωνεί με ευρωδιάσκεψη. Αν παρακολουθούσε κανείς τι συμβαίνει στην Ιρλανδία, θα διαπίστωνε ότι το αντιπολιτευόμενο Σιν Φέιν λέει στην κυβέρνηση του Δουβλίνου για να την στριμώξει: αφού η Ελλάδα με την επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ευρωπαϊκή διάσκεψη γιατί δεν ζητάτε κι εσείς; Ο κ. Νούναν έπεσε στην παγίδα σε μια συνέντευξη και ο πρωθυπουργός του χθες τον άδειασε. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να χαροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι όσο λιγότεροι είναι οι αιτούμενοι διαγραφή χρέους τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα. Ακόμη κι έτσι όμως είναι ελάχιστες, αν υπάρχουν.

Το να είσαι Γερμανός δεν σημαίνει αυτομάτως ότι υποστηρίζεις πως δεν πρέπει να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος. Ο Γερμανός οικονομολόγος Ντιρκ Σουμάχερ, εκ των κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής Goldman Sachs, δήλωσε χθες στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» πως ίσως πρέπει να γίνει ακόμη μία διαγραφή χρέους της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι σαφές ότι οικονομολόγοι οι οποίοι κοιτάζουν την περίπτωση της Ελλάδας χωρίς το βάρος των αποφάσεων θεωρούν πως ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα βοηθούσε. Αλλά εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό των φορολογούμενών τους, δεν δείχνουν τις ίδιες διαθέσεις.

Καλά νέα από ΓΓΔΕ

Εκπλήξεις επιφυλάσσει καθημερινά σχεδόν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Χθες, πάντως, είχε δύο καλά νέα που αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τους αγρότες. Για τους πρώτους ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει ότι 54.000 ιδιοκτήτες θα δουν μειωμένα τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Δηλαδή οι δύο τελευταίες δόσεις θα είναι είτε μηδενικές είτε ελάχιστες. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι από σήμερα Πέμπτη 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η πίστωση σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών επιστροφής της β΄ δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά το γεωργικό πετρέλαιο. Ευχόμαστε τα καλά νέα να συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.

Παραμένει χωρίς γραφείο στην Ελλάδα η EBRD

Στη… διατύπωση χάθηκε χθες η ουσία της αναβολής από το διοικητικό συμβούλιο της EBRD, να εγκρίνει τη σύσταση γραφείου στην Ελλάδα. Η προγραμματισμένη για τις 14 Ιανουαρίου έγκριση του θέματος δεν έγινε τελικώς, καθώς το δ.σ. «επαναπρογραμμάτισε τη συζήτηση για την αξιολόγηση της τεχνικής έκθεσης για την Ελλάδα». Η διαφορά μεταξύ «επαναπρογραμματισμού» που επικαλείται η EBRD και της «αναβολής» της απόφασης, που καταγράφηκε στον ελληνικό Τύπο, συγκλίνει τελικώς για τις 28 Ιανουαρίου, δηλαδή την επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της τράπεζας και πάντως μετά τις ελληνικές εκλογές.

Παρέμβαση Κούνεβα για καθυστερήσεις μισθών

Μια νέα παράμετρο, ενόψει της ολοκλήρωσης του ελέγχου της χώρας μας από την τρόικα, θέτει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στην ερώτηση, που υπογράφουν επίσης οι Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Χρυσόγονος και Σ. Σακοράφα, αναφέρεται ότι 1,2 εκατ. εργαζόμενοι στη χώρα μας αμείβονται με καθυστερήσεις έως και 15 μηνών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, ακόμη και στο Δημόσιο ή σε άλλους τομείς που χρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ, πράγμα που αντίκειται και σε κοινοτική Οδηγία. Επισημαίνουν δε, ότι η Οδηγία 2011/7/ΕΕ επιβάλλει την πληρωμή εντός 30    –ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 60– ημερολογιακών ημερών, ακριβώς για να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας που διασφαλίζουν. Και καταλήγουν, ερωτώντας την Κομισιόν εάν, ως μέλος της τρόικας, ελέγχει την έκταση της απλήρωτης εργασίας, όπως ελέγχει άλλα δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT