Δεν πληρώνουν δόσεις περιμένοντας «κούρεμα»

Δεν πληρώνουν δόσεις περιμένοντας «κούρεμα»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμονή για το ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού και ενόψει των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί για «κούρεμα» δανείων, μία μερίδα των νοικοκυριών που έχουν οφειλές από δάνεια έχει αναστείλει για λίγες ημέρες τις πληρωμές. Οπως διαπιστώνουν οι τράπεζες, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες όχι μόνο ανέστειλαν την πληρωμή της δόσης για το δάνειό τους, αλλά αποφεύγουν ακόμη και να απαντήσουν στο τηλέφωνο γνωρίζοντας ότι η κλήση είναι από την τράπεζα. Φυσικά, η αιτία δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε αιφνιδιαστικά στον μηνιαίο προϋπολογισμό αυτών των νοικοκυριών, όπως είναι π.χ. η άνοδος του ελβετικού φράγκου που έχει προκαλέσει πανικό στη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών. Η βασικότερη αιτία είναι η προσδοκία που έχει γεννηθεί από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για γενναίο «κούρεμα» των δανείων προς τις τράπεζες, και όπως είναι γνωστό… η ελπίδα γεννιέται πρώτη και πεθαίνει πάντα τελευταία!

Την έλλειψη κατεύθυνσης για την οικονομία επισημαίνει το ΚΕΠΕ στο τεύχος Ιανουαρίου για την «Ελληνική Οικονομία». Σύμφωνα με το Κέντρο, βασική προτεραιότητα για την πορεία της οικονομίας στην οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και συμφωνημένου μακρόπνοου προγράμματος και η διαμόρφωση ενός παραγωγικού προτύπου, που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στις επενδύσεις και τις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Ωστόσο, η πολιτική σύγκλιση σε κάτι τέτοιο είναι το ζητούμενο εδώ και χρόνια. Απομένει να δούμε εάν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει τη σύγκλιση που όλοι οι φορρείς ζητούν ή όχι.

Προεκλογικά όλοι δίνουν

Πανηγυρίζουν οι ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών για τις δεσμεύσεις για αύξηση στις «ταρίφες» που απέσπασαν προεκλογικά τόσο από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου όσο και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκο. Ο κ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε για αύξηση των αποζημιώσεων σε ποσοστό 20% αμέσως μετά τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2015, η οποία το 2016 μπορεί να φτάσει και στο 50%. Ο κ. Πετράκος δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει να αναιρέσει και να μηδενίσει τη μονομερή αλλαγή των συμβάσεων που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα οικιακά φωτοβολταϊκά. Μήπως κάποιος θα έπρεπε να πει και στους καταναλωτές να ετοιμάζονται για αυξήσεις, γιατί αυτοί θα πληρώσουν τις αποζημιώσεις.

Το φθηνό ευρώ φέρνει Αμερικανούς τουρίστες

Με ανοδικούς ρυθμούς κινούνται οι κρατήσεις για διακοπές στη χώρα μας την προσεχή σεζόν από τις ΗΠΑ, παρά την πολιτική αβεβαιότητα. Τα αμιγώς τουριστικά δημοσιεύματα σε μεγάλα αμερικανικά Μέσα περιλαμβάνουν την Ελλάδα στους προτεινόμενους προορισμούς για το 2015. Επίσης, θετικά συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Σήμερα ξεκινά στη Νέα Υόρκη και θα διαρκέσει έως την Κυριακή το Τhe New York Times Travel Show στο οποίο θα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα ταλέντα που διαθέτει

Σημαντική αδυναμία να διαχειριστεί τα ταλέντα της, παρά τα μικρά σημάδια βελτίωσης, εμφανίζει η Ελλάδα, όπως δείχνει και ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων GTCI. Ετσι, παρότι βελτιώθηκε 6 θέσεις σε σχέση με το 2013, κατατάσσεται στην 50ή θέση μεταξύ 93 χωρών, σ’ ένα δείκτη που μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας με βάση την ποιότητα του ταλέντου που μπορεί αυτή να αναδείξει, να προσελκύσει και να διατηρήσει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις χρειάζονται ηγέτες και επιχειρηματίες που να είναι εξοπλισμένοι με δεξιότητες που θα βοηθήσουν την οικονομία της Γνώσης. Διαπιστώνεται, μάλιστα, εντυπωσιακή αναντιστοιχία ταλέντων, αφού παρά το γεγονός ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν για μια θέση εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις παραμένουν κενές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT