Δύο σενάρια για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Δύο σενάρια για τη μείωση του ελληνικού χρέους

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παροχή ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους από τους επίσημους δανειστές της χώρας (OSI) κρίνεται απαραίτητη με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της δυναμικής του, καθώς και την εμπέδωση των εκτιμήσεων της αγοράς σχετικά με τον βαθμό βιωσιμότητάς του, αναφέρει η Eurobank σε χθεσινή μελέτη της για τα σενάρια ενός OSI. Αυτά περιλαμβάνουν 20ετή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών ευρωπαϊκών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου (GLF). Ταυτόχρονα, 10ετής περίοδος χάριτος στις πληρωμές τόκων και μείωση του επιτοκίου των εν λόγω δανείων από το τρέχον επίπεδο σε σταθερό επιτόκιο. Επίσης «κούρεμα» 50% της ονομαστικής αξίας των ευρωπαϊκών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου (GLF) και του 2ου (EFSF) Μνημονίου. Παράλληλα, συμφωνούνται και όσα προβλέπονται στο πρώτο σενάριο.

Παράταση στη στάση αναμονής που τηρεί από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει πάρει η τρόικα. Μετά τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν πρόκειται να συζητήσει με την τρόικα, αλλά με τους ηγέτες της Ευρώπης, και τις δηλώσεις των τελευταίων ότι περιμένουν να ακούσουν τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, τα στελέχη της τρόικας περιμένουν με τη σειρά τους τις εξελίξεις. Παρόλα αυτά, δεν σταματούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Και αυτό που παρατηρούν είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση του προϋπολογισμού. Κάτι που αργά ή γρήγορα εκτιμούν ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ελλάδα.

Ανακοπή εκροών

«Ανάσαναν» χθες οι τράπεζες καθώς, όπως μαθαίνουμε, υπήρξε ηρεμία στο κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων. Δηλαδή, έπειτα από αρκετές εβδομάδες αναταράξεων χθες ανακόπηκε το κύμα των εκροών. Οι τράπεζες ελπίζουν ότι με τον σχηματισμό κυβέρνησης σταδιακά θα αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας αν και τονίζουν ότι για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων και να έχουμε μια νέα συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο η μείωση αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μόλις η ορατότητα αποκατασταθεί γρήγορα θα επιστρέψουν καταθέσεις στο σύστημα.

Αυτοκόλλητο για τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα

Ειδικό αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας με ετήσια ισχύ θα λαμβάνουν από φέτος και σε ετήσια βάση τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και άλλα τουριστικά καταλύματα της χώρας. Το αυτοκόλλητο θα επικολλούν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στην εσωτερική πλευρά της πόρτας κάθε δωματίου ή διαμερίσματος. Ειδικά για φέτος η ισχύς των αυτοκόλλητων θα αρχίσει την 1η Απριλίου και θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση του αυτοκόλλητου θα είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ή επαγγελματικές οργανώσεις και ενώσεις μέλη του.

Η θητεία στο Ανάπτυξης επανεκλέγει βουλευτές

Θετικά φαίνεται ότι συνέβαλε για την επανεκλογή τους στο βουλευτικό αξίωμα η θητεία τους στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο λόγος για τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης από το 2012 και μετά. Τόσο ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας στα Τρίκαλα, όσο και οι δύο πρώην υπουργοί Ν. Δένδιας και Κ. Χατζηδάκης (φωτ.) κατάφεραν να επανεκλεγούν βουλευτές στα Τρίκαλα και στη Β΄ Αθηνών. Μάλιστα, ο κ. Ν. Δένδιας έκοψε το νήμα πρώτος και ο κ. Κ. Χατζηδάκης τέταρτος. Επίσης, στη Β΄ Αθηνών κατάφερε να επανεκλεγεί, αν και στην 11η θέση, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος. Η επιλογή του έτερου υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη να πολιτευθεί στη Χίο αποδείχθηκε σοφή, καθώς συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς, ενώ την επανεκλογή του στην Αρκαδία πέτυχε και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT