Πρώτη συνάντηση με το Eurogroup

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την αντιπροσωπεία του Eurogroup. Οι δύο πλευρές προσέρχονται για πρώτη φορά στο τραπέζι του διαλόγου και φαίνεται πως θέλουν να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένες. Από την ελληνική πλευρά, πλην του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, θα συμμετάσχει στη συνάντηση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ (φωτ.), θα συνοδεύεται από τον άνθρωπο που είναι πίσω από τις αποφάσεις του Eurogroup και ξέρει την υπόθεση της Ελλάδας καλύτερα από κάθε άλλον. Πρόκειται για τον κ. Τ. Βίζερ, πρόεδρο του Euroworking Group, ο οποίος έχει τη φήμη τόσο του σκληρού όσο και του φιλέλληνα. Να δούμε ποια από τις δύο θα επιβεβαιωθεί σήμερα.

Επανέρχονται οι συναντήσεις τραπεζών με υπερδανεισμένες εισηγμένες. Το επιχειρηματικό σχέδιο, όπως λένε οι νομικοί σύμβουλοι εταιρειών, που προκρίνεται από τις τράπεζες για να δοθεί τελική λύση πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει τα εξής βήματα: α) Αμεση πώληση περιουσιακών στοιχείων εντός των επόμενων μηνών, κυρίως θυγατρικών του εξωτερικού που έχουν μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία, β) ρύθμιση σε δόσεις των οφειλομένων προς το προσωπικό, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και γ) αλλαγή ιδιοκτησίας και management εφόσον διαπιστώθηκε ότι οι ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι αρνούνται ή και αδυνατούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία με καταβολή μετρητών.

Το σχέδιο για τα έσοδα

Ετοιμο σχέδιο για την ανάταξη των δημοσίων εσόδων έχει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Το σχέδιο θα τεθεί σε λειτουργία μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων, ενώ σύντομα αναμένονται και ανακοινώσεις σχετικά με το νέο φορολογικό σύστημα. Οπως όλα δείχνουν, η «διαπραγμάτευση» με τους Ελληνες φορολογούμενους μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ολοι περιμένουν φοροελαφρύνσεις και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αναζητά και θα εξασφαλίζει έσοδα όχι μόνο από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μεγάλο μπέρδεμα στο υπουργείο Εργασίας

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην οδό Σταδίου 29, όπου στεγάζονται το υπουργείο Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, με τη νέα δομή των υπουργείων, μεταφέρεται στο υπουργείο Υγείας. Οι υπάλληλοι στο υπουργείο είναι ανάστατοι, αντιδρούν με τη διάσπαση και επισημαίνουν ότι η οικονομική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας και των Ταμείων παραμένει στη δικαιοδοσία του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη, ενώ η διοικητική περνάει στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη. Σήμερα, πραγματοποιούν γενική συνέλευση και εκτιμάται πως η πρώτη απεργία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας και δεν θα συμμετάσχει ο κ. Στρατούλης…

Με 3 δισ. ευρώ βάζει και γραβάτα

Η συντριπτική πλειονότητα των μελών της νέας κυβέρνησης προτιμά ένα πιο «κάζουαλ» ντύσιμο, που δεν προβλέπει τη χρήση γραβάτας. Μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης που δεν φορούν γραβάτα είναι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης. Ωστόσο, φαίνεται πως όλα έχουν το τίμημά τους. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης, σε μια προσπάθεια να… πειράξει τον αντικαταστάτη του, μετά το τέλος της προχθεσινής συνέντευξης τον ρώτησε αστειευόμενος εάν θα φορέσει γραβάτα στην περίπτωση που η χώρα διασφαλίσει 3 δισ. ευρώ από τους εταίρους της. Ο κ. Βαρουφάκης, ανταποκρινόμενος στη χιουμοριστική διάθεση, απάντησε πως για 3 δισ. ευρώ θα φορούσε τη γραβάτα. Οπότε, εάν δείτε τον κ. Βαρουφάκη να κυκλοφορεί με γραβάτα, πάει να πει ότι τα δημόσια ταμεία έχουν ενισχυθεί σημαντικά!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT