Ακύρωση και του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ

Ακύρωση και του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ εξήγγειλε, μέσω συνέντευξης στο Reuters, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη πώληση του 65% της ΔΕΠΑ. Δεν θα την πουλήσουμε σε κανέναν, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Σε ό,τι αφορά την πώληση του ΔΕΣΦΑ, είπε ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν. Ο κ. Λαφαζάνης αντιτάχθηκε ευθέως και στην επένδυση της καναδικής Eldorado Gold στη Χαλκιδική, λέγοντας ότι «είμαστε απολύτως ενάντιοι και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας».

ΕΣΠΑ

Για τη διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας, ερίζουν οι δήμοι που διεκδικούν την ανάληψη της ευθύνης από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού. Πρόκειται για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απορους» του νέου ΕΣΠΑ, η διαβούλευση για τη διαχείριση του οποίου  είναι ανοιχτή έως  τις 13 Φεβρουαρίου.

Κρίσιμος ο ρόλος των γεν. γραμματέων

Αυξημένες αρμοδιότητες αναμένεται να έχουν οι νέοι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας. Κι αυτό διότι, ενώ μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπήρχαν πλην του υπουργού και τρεις υφυπουργοί (για το εμπόριο, τις επενδύσεις και για το ΕΣΠΑ και τη βιομηχανία), τώρα πλέον όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται σε έναν υπουργό, τον κ. Γ. Σταθάκη. To κομμάτι του υπερυπουργείου που αφορά μόνο το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας περιλαμβάνει πέντε γενικές γραμματείες και μία ειδική γραμματεία, με το αντικείμενο να είναι κάτι παραπάνω από ευρύ και ζωτικής σημασίας. Ακριβώς για τον λόγο αυτό η επιλογή των προσώπων που θα κάνει ο κ. Σταθάκης είναι και δύσκολη και κρίσιμη. Μένει, άλλωστε, να δούμε εάν τελικά θα μεταφερθεί σε άλλο υπουργείο η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Toν φετινό Ιανουάριο είχε προαναγγείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα δημοσιοποιούσε τα ονόματα επενδυτικών σχημάτων που εμπλέκονται στις ανοικτές πωλήσεις (short selling) για τις 4 τράπεζες το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2014. Ο Ιανουάριος εξέπνευσε και πρόστιμα (που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ) δεν έχουν ανακοινωθεί.

Τα δύο «όχι» του κ. Βαρουφάκη

Μία από τις συνεντεύξεις με τις περισσότερες κάμερες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν η χθεσινή. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει οι συνεντεύξεις στο υπουργείο Οικονομικών να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης, παγκοσμίως, αλλά η χθεσινή είχε από τις μεγαλύτερες συμμετοχές. Συνολικά, στην αίθουσα του υπουργείου βρέθηκαν 23 κάμερες, περισσότεροι φωτογράφοι και δεκάδες δημοσιογράφοι. Το αποτέλεσμα τους αποζημίωσε, καθώς ο κ. Βαρουφάκης φρόντισε να κάνει μία δήλωση που εξέπληξε ακόμα και τον ίδιο τον κ. Ντάισελμπλουμ: Οχι πρόγραμμα, όχι τρόικα.

Αισιοδοξία για τον διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Δ. Ελλάδας

Αισιόδοξα εξακολουθούν να είναι αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξέλιξη του διαγωνισμού υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας. Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν κανονικά στις 6 Φεβρουαρίου και στελέχη που βρίσκονται σε επικοινωνία με την πετρελαϊκή αγορά διαψεύδουν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης ηχηρών ονομάτων. Τις προσφορές αναμένει και ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με πρόθεση να μη διακόψει την όλη διαδικασία στον βαθμό που αξιολογήσει ότι τα αποτελέσματα είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT