Είχαν πολλά να πουν Δραγασάκης – Ζανιάς

Είχαν πολλά να πουν Δραγασάκης – Ζανιάς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργου Ζανιά πραγματοποιήθηκε χθες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε με αφορμή τη νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, το ζήτημα της ρευστότητας αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών. Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπογράμμισε ότι οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2015 υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται κοντά στο 36% του συνόλου.

Το βάπτισμα του πυρός θα λάβει σήμερα ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείο Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, στη συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG). Ο κ. Χουλιαράκης πέφτει με το καλημέρα στα βαθιά, καθώς στην πρώτη του επαφή με τους τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθεί να διαχειριστεί τη σκληρή στάση των Γερμανών –και όχι μόνο– απέναντι στην Αθήνα, που την καλούν να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Το πρώτο Euroworking Group του κ. Χουλιαράκη, που θα είναι από τα πιο σκληρά των τελευταίων ετών. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και από τα τελευταία «σκληρά».

Μεγάλες οι ζημίες

Ανησυχία επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά για το ύψος των ζημιών που θα χρειαστεί να αποζημιωθούν μετά τις πρόσφατες καταστροφές στην Ηπειρο. Αν και η περιοχή είναι υποασφαλισμένη, αυτό που ανησυχεί είναι οι ζημίες που έγιναν στις εταιρείες που λειτουργούσαν εργοτάξια στη δυτική Ελλάδα, για την κατασκευή είτε των μεγάλων οδικών αξόνων είτε άλλων τοπικών έργων. Ο όγκος της βροχής προκάλεσε καταστροφές σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμό, καθώς και στα ίδια τα έργα, τα οποία ως ημιτελή που ήταν προφανώς δεν άντεξαν  στις πιέσεις των τεράστιων όγκων βρόχινου νερού, που  δέχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Εξπέρ στις αναδιαρθρώσεις ο «σοσιαλιστής των αγορών»

Ο επικεφαλής του συμβουλευτικού βραχίονα της Lazard, Ματιέ Πιγκάς, είναι πιθανόν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο για θέματα χρέους τον συγκεκριμένο οίκο. Ο Πιγκάς είναι, επίσης, ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε μάλλον αρνητικά σχόλια στην Ευρωζώνη. Ο Γάλλος τραπεζίτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, έχει συμμετάσχει στις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρεών της τελευταίας 10ετίας (μεταξύ αυτών και το ελληνικό PSI). Αυτοχαρακτηρίζεται σοσιαλιστής των αγορών και φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

Ρωσία, Τουρκία ξεκινούν τον Turkish Stream

Την υλοποίηση του τεχνικού μέρους του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα παραδίδει αέριο στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκίνησαν Ρωσία και Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρεσβευτή της Αγκυρας στη Μόσχα, Ουμίτι Γιαρντίμ. Οπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο διευθυντής του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Κονσταντίν Σίμονοφ, στο νέο σχέδιο θα αξιοποιηθούν τα 660 χλμ. του South Stream. Οι υποθαλάσσιες υποδομές θα κατασκευαστούν με ευθύνη της ρωσικής Gazprom και της τουρκικής Botas. H διακρατική συμφωνία για τον νέο αγωγό σχεδιάζεται να υπογραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και υπολογίζεται ότι το ρωσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει τον Δεκέμβριο του 2016 και θα απορροφήσει, το 2019, όλους τους όγκους ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω Ουκρανίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT