Μετά τους Ευρωπαίους θα δει τους Αμερικανούς

Μετά τους Ευρωπαίους θα δει τους Αμερικανούς

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες 6 ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, βρέθηκε σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης (Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο), για να συναντηθεί με αξιωματούχους και να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο.

Με την επιστροφή του, θα βρει στο γραφείο του την αποστολή της αμερικανικής κυβέρνησης, που ενδιαφέρεται ακριβώς για το ίδιο πράγμα. Να ενημερωθεί για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και ταυτόχρονα να βοηθήσει όπου μπορεί, όπως είχε δηλώσει προσφάτως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευ. Τσακαλώτος, θα συναντηθούν, στη μία το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ντάλιπ Σιν και την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λία Μπούζις.

Αγνοια, ακόμη μια φορά, για την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ του Σπ. Θεοδωρόπουλου και των πιστωτριών τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, σχετικά με την εξαγορά από τον πρώτο της «Νίκας», δηλώνει η διοίκηση της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση-απάντηση της εισηγμένης σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από χθεσινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι συζητήσεις για την πώληση της «Νίκας» έχουν προχωρήσει. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος, όντως, με τις τράπεζες συζητά μόνο -άλλωστε αυτές έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο- και όχι με τους λοιπούς μετόχους της «Νίκας».

Δεν ψήφισε ο Γ. Στουρνάρας

Τι ψήφισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο φλέγον ζήτημα του αποκλεισμού των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ; Το ερώτημα απασχόλησε πολλούς στην Αθήνα χθες, ωστόσο η απάντηση δεν έκρυβε καμία μεγάλη είδηση: ο κ. Στουρνάρας δεν ψήφισε. Ο λόγος είναι ότι από τις αρχές του χρόνου η ΕΚΤ υιοθέτησε τη μέθοδο της εκ περιτροπής άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., κάτι που ισχύει για όλους τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό και που προέκυψε ύστερα από κλήρωση, η ΤτΕ δεν ασκεί το δικαίωμα ψήφου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Πρόταση υπό όρους για ξενοδοχείο στη Ρόδο

Πρόταση για την αγορά του ξενοδοχείου Amathus Beach Hotel Rhodes που βρίσκεται στη Ρόδο δέχθηκαν οι μέτοχοι της ιδιοκτήτριας εταιρείας του. Συγκεκριμένα, η πρόταση έγινε στους μετόχους της εταιρείας Leisure Holdings S.A. η οποία κατέχει ποσοστό 100% της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Landa AXTE. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο της Κύπρου από την Claridge Public Limited και την Αmathus Public Ltd, μετόχους της Leisure Holdings S.A. Η πρόταση, μεταξύ άλλων, τελεί υπό τον όρο ότι θα γίνει δεκτή και από τις 5 εταιρείες που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Leisure Holdings S.A.

Δίνει πολλά στη χώρα και κυρίως στα νησιά

Aπό 20,9% έως 25,1% ανήλθε το 2014 η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της τουριστικής δραστηριότητας βάσει μελέτης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Δηλαδή κυμάνθηκε μεταξύ 37 και 45 δισ. ευρώ. Η άμεση συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ στη χώρα άγγιξε τα 17 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 13,2 δισ. ευρώ δαπάνης των εισερχόμενων τουριστών, σε 468 εκατ. ευρώ δαπάνης των τουριστών κρουαζιέρας, σε 227 εκατ. ευρώ δαπάνης των εταιρειών κρουαζιέρας, σε 1,18 δισ. ευρώ δαπάνης των αερομεταφορών, σε 133 εκατ. ευρώ δαπάνης των θαλάσσιων μεταφορών, σε 1,58 δισ. ευρώ δαπάνης του εγχώριου τουρισμού και σε 200 εκατ. ευρώ επενδυτικής δαπάνης. Για 3 νησιωτικές περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο) ο τουρισμός συνεισέφερε άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον του 50% του ΑΕΠ τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT