Αλλαγή σκυτάλης στην Εθνική Τράπεζα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος του ομίλου, Γιώργος Ζαννιάς, και ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα αντικατασταθούν από την κυρία Λούκα Κατσέλη και τον κ. Γιώργο Μιχελή. Ο κ. Μιχελής έχει μακρά εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και έχει διατελέσει επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ έχει εργαστεί σε επιτελική θέση και στον όμιλο Eurobank. Σε ό,τι αφορά τις άλλες συστημικές τράπεζες, φαίνεται ότι δεν σχεδιάζονται άμεσα κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν τελικά γίνουν κάποιες αλλαγές, αυτές θα είναι μικρής κλίμακας, στο πρότυπο της Eurobank: δηλαδή η κάλυψη των θέσεων ευθύνης από την υπάρχουσα διοικητική δομή με τραπεζικά στελέχη μεγάλης εμπειρίας. Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη Παρασκευή συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου. Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, τα σχέδια αναδιάρθρωσης και ο ρόλος του ΤΧΣ στο νέο περιβάλλον ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Μπορεί το 2014 ο εγχώριος τουρισμός να παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης, αλλά συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ από τα υψηλά επίπεδα του 2008. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η δαπάνη του εγχώριου τουρισμού διαμορφώθηκε πέρυσι σε 1,58 δισ. ευρώ από 1,43 δισ. ευρώ το 2013 και 1,48 δισ. ευρώ το 2012. Το 2008 η δαπάνη του εγχώριου τουρισμού είχε φθάσει στα 3,87 δισ. ευρώ. Για την πορεία του εγχώριου τουρισμού κατά τη φετινή σεζόν είναι δύσκολο να γίνουν από τώρα προβλέψεις καθώς η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Ελεγχος υπογραφών

Ξεκίνησε η κεντρική διαχείριση του ελληνικού κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ζήτησε απ’ όλους όσοι υπάγονται στην αρμοδιότητά του να μην υπογράφουν χωρίς πριν να τον έχουν ενημερώσει κατάλληλα. «Παρακαλούνται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για υπογραφές συμβάσεων αλλά και κάθε άλλη πράξη, υπάλληλοι του υπουργείου, ως και τα διοικητικά συμβούλια και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των φορέων που υπάγονται στην αρμοδιότητα μας, να μην προβούν σε οποιαδήποτε υπογραφή εάν δεν έχουν ενημερώσει προηγουμένως τον αναπληρωτή υπουργό έγγραφα και αιτιολογημένα», αναφέρει η σχετική εγκύκλιος. Είναι δε εύλογο να μην υπογράφονται συμβάσεις, πριν η νέα πολιτική ηγεσία λάβει γνώση. Θα ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία και για τις πράξεις αγορών, π.χ., χαρτιών υγείας, εγγράφως και αιτιολογημένα;

Επιστροφή ενισχύσεων

Με δημοσιονομικό όφελος είναι οι πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ως υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο κ. Γιώργος Σταθάκης. Οπως μαθαίνουμε από τη Διαύγεια, πρόκειται για τρεις αποφάσεις ανάκτησης ενισχύσεων από επιχειρήσεις που είχαν λάβει επιδοτήσεις στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων και δεν τήρησαν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των συνολικών θέσεων απασχόλησης. Τα χρήματα τα οποία καλούνται να επιστρέψουν οι τρεις επιχειρήσεις είναι συνολικά 20.108,46 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Οι επιχειρήσεις καλούνται να τα επιστρέψουν εντός 15 ημερών. Αλλιώς μετά αναλαμβάνουν οι ΔΟΥ, βάσει του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Αναλαμβάνουν τη ζημία δανείου αλλά και της ασφάλισης

Παράπλευρη απώλεια της αύξησης των «κόκκινων» δανείων αποτελούν και τα ασφάλιστρα που επιβαρύνουν ένα δάνειο και τα οποία επίσης δεν πληρώνονται όταν ο δανειολήπτης δεν εξοφλεί το δάνειό του. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι τη ζημία αυτή επιβαρύνονται τελικώς οι τράπεζες, οι οποίες επιλέγουν να καταβάλουν στην ασφαλιστική εταιρεία το ασφάλιστρο που αναλογεί σε κάθε δάνειο, προκειμένου να μη μείνει ανασφάλιστο το σπίτι ή το επαγγελματικό ακίνητο. Η ασφάλιση αποσκοπεί στο να μην απομειωθεί η αξία της υποθήκης τους σε περίπτωση ενός καταστροφικού κινδύνου και βρεθούν έτσι πολλαπλάσια ζημιωμένες.

Ετσι επιλέγουν να αναλάβουν τη ζημία τόσο του δανείου όσο και της ασφάλισης του ακινήτου, που είναι και η υποχρεωτική από τον νόμο ασφάλιση. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των στεγαστικών δανείων όπως και των επαγγελματικών δανείων για αγορά ακινήτου ή εξοπλισμού είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο βάσει του νόμου και έτσι οι ζημίες που καταγράφουν οι τράπεζες είναι ανάλογες των επισφαλειών σε αυτές τις δύο κατηγορίες οφειλών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη στεγαστική πίστη είναι περίπου στο 28% του αντίστοιχου δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ στην επιχειρηματική πίστη προσεγγίζουν το 35% του χαρτοφυλακίου των επιχειρηματικών δανείων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT