Προτάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της Ελλάδας

Προτάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της Ελλάδας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Το ραντεβού είχε κανονιστεί εδώ και ημέρες (πριν από τις επισκέψεις του υπουργού στην Ευρώπη) για τις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη. Και έχει στόχο τη συζήτηση και διαμόρφωση μιας ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η χώρα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν και για τις 11 Φεβρουαρίου καθορίστηκε η συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οπότε ο κ. Βαρουφάκης αναγκάστηκε να αλλάξει τη συνάντηση και να την κάνει γεύμα εργασίας με τον κ. Γκουρία. Αλλά όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι δύο άνδρες έχουν πολύ καλή σχέση και έχουν ήδη συμφωνήσει στη διαμόρφωση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα είναι «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Ενεργές

επενδυτικές μερίδες (τουλάχιστον μία πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στον μήνα) κατεγράφησαν τον φετινό Ιανουάριο στις εξής γεωγραφικές περιοχές: α) στο νησί Μπελίζ που βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής, β) στο νησί Γκέρνσεϊ που βρίσκεται στη θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και γ) στη Νήσος Μαν που είναι νησί στη θάλασσα της Ιρλανδίας. Οι 5 χώρες με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες που έχουν υπόλοιπο μετοχών και επενδύουν στην Αθήνα ήταν οι εξής: Κύπρος (6.055 επενδ. μερίδες), ΗΠΑ (2.117), Καναδάς (479), Αυστραλία (407), Γαλλία (354). Τις λιγότερες επενδυτικές μερίδες εμφάνισαν τα νησιά Μπαρμπάντος (4) και το Λιχτενστάιν (12).

Χάθηκε η πρόσκληση

Δεν φαίνεται να δίνεται και μεγάλη προσοχή στις τυπικές λεπτομέρειες στις συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με στελέχη τραπεζών. Ετσι, χθες στη συνάντηση του κ. Δραγασάκη με τραπεζικά στελέχη δεν μετείχε κανείς από τη σημερινή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά μετείχε ο κ. Γιώργος Μιχελής ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί επίσημα η αντικατάσταση της διοίκησης της τράπεζας. Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της Alpha Bank, καθώς φαίνεται ότι κάπου η σχετική πρόσκληση προς τη διοίκηση της τράπεζας… χάθηκε (σήμερα θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση).

Πρωτοβουλία του Podemos κατά της φοροδιαφυγής

Το Podemos ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Ερβέ Φαλσιανί, το πρώην στέλεχος της HSBC που είχε αποκαλύψει τις καταχρήσεις του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία. «Ευχαριστούμε πολύ τον Φαλσιανί που πρότεινε να συνεργαστεί στην κατάρτιση του προγράμματος του Podemos, θα πρόκειται για μία ανεκτίμητη βοήθεια» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο αρχηγός του κόμματος. Νωρίτερα, ένας άλλος αξιωματούχος του Podemos, ο Λουίς Αλέγκρε, εξήγησε ότι ο Φαλσιανί αποδέχτηκε να συντάξει για λογαριασμό του κόμματος μία έκθεση με προτάσεις-μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Μείωση κόστους παραγωγής της ΔΕΗ λόγω βροχής

Σε επίπεδα ρεκόρ από το 2011 αυξήθηκε η υδροηλεκτρική παραγωγή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων το περασμένο δεκαήμερο σε όλη τη χώρα. Η αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ οδήγησε σε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα το 21% της ζήτησης να καλύπτεται από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Το 61% της συνολικής ζήτησης καλύπτεται από υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ –η παραγωγή των οποίων είναι επίσης αυξημένη– και εισαγωγές, ενώ τα μερίδια του λιγνίτη περιορίζονται στο 30% και του φυσικού αερίου στο 9%. Η Οριακή Τιμή του Συστήματος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλά επίπεδα των 52,15 ευρώ η μεγαβατώρα, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος για τη ΔΕΗ, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της αγοράς με μερίδιο περίπου 97%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT