Η δύσκολη «σχέση» της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ

Η δύσκολη «σχέση» της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πουν εάν οι συστάσεις ήταν του ΟΟΣΑ ή ορισμένων δικών μας που τις πέρναγαν από την πίσω πόρτα». Αυτό υποστήριξε χθες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.). Εάν αυτή η άποψη διατυπωνόταν πριν από λίγες ημέρες δεν θα προκαλούσε έκπληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταχθεί εναντίον των προτεινόμενων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλαγών σε σειρά αγορών, όπως αυτές για το γάλα, τα φάρμακα κ.λπ. Η κριτική δε ότι οι συστάσεις αυτές ήταν υποβολιμαίες από εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα είναι γνωστή από τότε. Η άποψη αυτή όμως στην παρούσα συγκυρία έχει μια ουσιώδη αντίφαση. Πώς η κυβέρνηση ζητεί τη συνεργασία του ΟΟΣΑ, ενός οργανισμού που κατά την ίδια «υπέκυψε» στα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα;

Μπορεί να έχει τη μία σύσκεψη μετά την άλλη και να προετοιμάζεται για το σημερινό Eurogroup, αλλά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να έχει στραμμένη την προσοχή του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter. Ο αρχηγός του Κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), Γκι Φερχόφσταντ, έγραψε στο Twitter πως «από τις περιηγήσεις (στην Ευρώπη) των Τσίπρα και Βαρουφάκη κατέστη σαφές ένα πράγμα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν ένα σοβαρό και σταθερό μεταρρυθμιστικό σχέδιο». Ο κ. Βαρουφάκης δεν άφησε το σχόλιο να πέσει κάτω και απάντησε μέσω του Twitter: «Το οποίο και θα λάβουν!».

Ανησυχούν οι «εμπλεκόμενοι»

Μια μελέτη που εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, για το εξαμηνιαίο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στοίχισε στο υπουργείο Εργασίας 2 εκατ. ευρώ, όταν οι πόροι του πιλοτικού προγράμματος δεν ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ. Η διαπίστωση αυτή από την αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για θέματα ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, ήταν αρκετή για να προκαλέσει πανικό. Σε ποιους; Μα, σε διάφορους «εμπλεκόμενους», γνωστούς και ως «προγραμματάκηδες», οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διεκδικούν θέση στην υλοποίηση ενός θεσμού, που στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο αποκαλυπτική… Και ενοχλητική!

«Σας ευχαριστώ πολύ για την ευχάριστη έκπληξη»

Δικαιωμένος από την απόφαση της κυβέρνησης να συνεργασθεί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δηλώνει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. «Αυτοί που με κατακεραύνωναν για τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, τον καλούν ως σωτήρα. Ευχαριστώ πολύ για την ευχάριστη έκπληξη», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης, υπέρμαχος των προτεινόμενων από τον ΟΟΣΑ μεταρρυθμίσεων, «πλήρωσε» τη στάση του αυτή, χάνοντας το αξίωμα του υπουργού τον περασμένο Ιούνιο.

Απόφαση που επηρεάζει τη ρευστότητα του ΟΔΙΕ

Η πενιχρή ρευστότητα του ΟΔΙΕ κρίνεται σήμερα στο Πρωτοδικείο, όπου έχει προσφύγει η διοίκηση του οργανισμού. Το δικαστήριο θα αποφασίσει επί της αίτησης ανακοπής που κατέθεσε ο ΟΔΙΕ, προκειμένου να σταματήσει o νομικός εκπρόσωπος πρώην εργαζομένων του να κατάσχει τα έσοδα του οργανισμού διεξαγωγής των ιπποδρομιών. Ο νομικός εκπρόσωπος, βασιζόμενος σε προγενέστερες απόφασεις δικαστηριών, διεκδικεί οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές στο παρελθόν είχαν συμφωνήσει στην εξόφληση των οφειλών του ΟΔΙΕ, αλλά καθώς πλησιάζει η ώρα της εκκαθάρισης του οργανισμού, η πλευρά των εργαζομένων καταστρατηγεί τη συμφωνία, στερώντας την όποια πενιχρή ρευστότητα του ΟΔΙΕ. Μέχρι τώρα, οι πρώην εργαζόμενοι έχουν λάβει 3,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρώην ταμίες, οι οποίοι στο παρελθόν ελάμβαναν αμοιβές χαμηλότερες του βασικού μισθού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT