Υποβάθμιση της ΔΕΗ από Standard & Poor’s

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από B σε -Β και την τοποθέτησή της υπό παρακολούθηση με αρνητικές επιπτώσεις προχώρησε προχθές η Standard & Poor’s. Ο διεθνής οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στην εκτίμηση για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με τη μορφή απόσυρσης καταθέσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης, ο οποίος θεωρεί πιθανό και το ενδεχόμενο επιβολής ελέχγου των κεφαλαίων σε περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισμαστική Ενωση. Οι κίνδυνοι αυτοί θα έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία της ΔΕΗ, επηρεάζοντας κυρίως τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει τις βραχυπρόεθσμες υποχρεώσεις της, να διατηρήσει τις πιστωτικές της γραμμές και να συγκεντρώσει οφειλές από τους πελάτες της.

Στην επικαιρότητα έχει επανέλθει το ζήτημα της δημιουργίας φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα σοβαρά και πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει ένα φορέα στα πρότυπα του αντίστοιχου ιρλανδικού. Αν και η τρόικα είχε απορρίψει τη λύση της «κακής τράπεζας», ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύστερα από παρέμβαση του προέδρου Χρήστου Σκλαβούνη, εξακολούθησε να παρακολουθεί και να μελετά το ενδεχόμενο και τις δυνατότητες δημιουργίας ενός τέτοιου εξειδικευμένου φορέα. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον το 35% του συνόλου των δανείων.

Αλλαγές στον MSCI

Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Μαρτίου και αφορούν τις μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στους δύο βασικούς δείκτες MSCI Standard Greece και Small Cap. Πρόκειται για τις μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, FF Group, Jumbo, TITAN στον MSCI Standard Greece ενώ στον δείκτη MSCI Small Cap περιλαμβάνονται οι εξής μετοχές: ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development. Τα κριτήρια του MSCI είναι η εμπορευσιμότητα της μετοχής όπως και η κατάσταση που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας στην οποία βρίσκεται η εκάστοτε χρηματιστηριακή αγορά.

Απέφυγε τις ερωτήσεις ο Ανχελ Γκουρία

Χωρίς καμία διάθεση να προβεί σε δηλώσεις, πολύ περισσότερο να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εμφανίστηκε χθες ο γ.γ. του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον κ. Γ. Σταθάκη. Οταν μάλιστα δημοσιογράφος ζήτησε από τον κ. Γκουρία να σχολιάσει τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η περίφημη «εργαλειοθήκη ανταγωνισμού» δεν ήταν του ΟΟΣΑ αλλά της προηγούμενης κυβέρνησης, ο επικεφαλής του οργανισμού έσπευσε να μπει στο αυτοκίνητο. Ενα άλλο μέλος της αντιπροσωπείας, πάντως, γύρισε και χαμογέλασε με νόημα.

Τα χαμόγελα για τα μπόνους κράτησαν πολύ λίγο

Λίγες ώρες κράτησαν τα χαμόγελα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Στις 2 χθες το μεσημέρι διάβαζαν σε διάφορες ιστοσελίδες για την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να τους δώσει πριμ παραγωγικότητας ή ποσοστό επί των εισπραχθέντων προστίμων. Στις 5.20 το απόγευμα οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι «αναφορικά με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα διευκρινίζεται το ακόλουθο: Η πρόταση αυτή εκφράστηκε το 2011 στη μελέτη «Νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμων» της ΓΣΕΒΕΕ και του ΠΟΠΕΚ και αφορούσε μόνο τα πρόστιμα επί των λαθραίων καυσίμων, και δεν αφορούσε τους εφοριακούς στο σύνολό τους. Τελικά δεν έχουμε καταλάβει. Θα πάρουν οι τελωνειακοί μπόνους; Εχει υιοθετηθεί η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και του ΠΟΠΕΚ; Μήπως κάποιος αρμόδιος θα πρέπει να το διευκρινίσει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT