Ανώτατος φορολογικός συντελεστής μόνο για… μισθωτούς

Ανώτατος φορολογικός συντελεστής μόνο για… μισθωτούς

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα, σήμερα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 8,2 εκατ. φορολογούμενοι. Ξέρετε πόσοι φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή; Λιγότεροι από 100.000. Η φοροαποφυγή από τη μία και η «διάσπαση» των εισοδημάτων από την άλλη, λόγω του θεσμού της αυτοτελούς φορολόγησης, έχει οδηγήσει στο φαινόμενο ο ανώτατος συντελεστής στην Ελλάδα να επιβάλλεται τελικώς μόνο σε μισθωτούς – στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Η ισχύουσα φορολογική κλίμακα, την αναθεώρηση της οποίας εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση, προβλέπει ανώτατο συντελεστή 42% για τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και η εισφορά αλληλεγγύης ο συντελεστής φτάνει στο 46%. Ο συντελεστής αυτός αφορά μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς εισοδηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνταν μέχρι σήμερα αυτοτελώς. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο υψηλός συντελεστής στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μόνο σε μερικές δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις το 2014. Συνταξιούχοι με απολαβές άνω των 42.000 ευρώ μόνο από συντάξεις δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστοι. Ούτε εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα έχουν αποδοχές, μόνο από τον μισθό τους, της τάξεως των 3.500 ευρώ μηνιαίως, καθώς με το ενιαίο μισθολόγιο έχει μπει «πλαφόν» ακόμη και για τους γενικούς γραμματείς υπουργείων. Οι μόνοι που έχουν απομείνει να φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή είναι τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Πού διοχε­τεύονται τα κεφάλαια από τις εκροές καταθέσεων; Οπως παρουσίασε η «Κ» (14.2) οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – εταίρων. Από αυτά, τα 10 δισ. ευρώ διατηρούνται σε ρευστότητα σε θυρίδες και… στρώματα. Περίπου 6 δισ. ευρώ έχουν διοχετευθεί σε επενδυτικά προϊόντα – κυρίως αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα εξωτερικού. Τέλος, τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Νέες συνεργασίες με την Κίνα

Τη διαβεβαίωση πως η νέα ελληνική κυβέρνηση «δεν θα αλλάξει τη φύση των υφιστάμενων διμερών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου λιμενικού project» στον Πειραιά, έλαβε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, όταν οι δύο άνδρες μίλησαν στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Πεκίνο για τη συνομιλία αυτή, ο Αλ. Τσίπρας «επανέλαβε ότι η επέκταση των επενδύσεων της Κίνας στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη» και είπε πως «η Ελλάδα διέρχεται μια κρίσιμη φάση αναβίωσης και ανάπτυξης της οικονομίας της και χρειάζεται βοήθεια από την Κίνα». Η Ελλάδα είναι έτοιμη «να επεκτείνει τη συνεργασία της με την Κίνα σε τομείς όπως οι θαλάσσιες υποθέσεις και η ναυτιλία και να ξεκινήσει κοινά προγράμματα σε τομείς όπως οι κατασκευές υποδομών και οι χρηματοδοτήσεις», είπε, σύμφωνα πάντα με επίσημες κινεζικές πηγές.

Συμβολική επίσκεψη

«Ανοικτά» του ΟΛΠ, σε λίγες μέρες, θα αράξει μια μοίρα του κινεζικού στόλου. Προφανώς όχι στο πλαίσιο της… αποκρατικοποίησης. Η μοίρα, που αποτελείται από μια φρεγάτα, ένα αποβατικό σκάφος και ένα πλοίο υποστήριξης, θα παραμείνει στον Πειραιά για την κινεζική Πρωτοχρονιά, την ερχόμενη Πέμπτη. Η υψηλού συμβολισμού αυτή επίσκεψη γίνεται λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης στην Αθήνα των εκδηλώσεων του «Ετους Ελληνοκινεζικής Θαλάσσιας Συνεργασίας», οι οποίες θα διαρκέσουν έως τον Σεπτέμβριο. Στην τελετή, που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο στους προβλήτες του Πειραιά, τους οποίους διαχειρίζεται η Cosco, αναμένεται να παραστεί και υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης και του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το ελληνικό επιχειρηματικό συμβούλιο της EAEU

Νέο βραχίονα αποκτά η ρωσική οικονομική διπλωματία στην Ελλάδα. Ο λόγος αφορά στην EAEU, δηλαδή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, που απέκτησε διεθνή νομική υπόσταση την 1η Ιανουαρίου. Φιλοδοξεί να γίνει κάτι ανάλογο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά…ανατολικότερα. Εχει συγκροτηθεί με αρχικά μέλη τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν, ενώ προσχώρησαν, προ ολίγων μηνών, η Αρμενία και το Κιργιζιστάν. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινά στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες τη λειτουργία του το ελληνικό Business Council του Eurasian Group. Στα ιδρυτικά και άλλα μέλη του φέρονται να περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα του ελληνικού ξενοδοχειακού, εφοπλιστικού και ενεργειακού επιχειρείν, όπως ο Α. Αγγελόπουλος, ο Δ. Κοπελούζος, ο Γ. Προκοπίου και ο Χ. Βαφειάς. Η EAEU μεταξύ άλλων λειτουργεί και ως ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την οποία φέρεται έτοιμη να συνδεθεί και η Κίνα. Η Ευρασιατική Οικονομική Eνωση εξελίσσεται σε μία συμφωνία, όπου πολίτες, κεφάλαια και προϊόντα θα μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των κρατών-μελών, το αθροιστικό ΑΕΠ των οποίων ξεπερνάει τα 4 τρισ. ευρώ. Το EAEU διαθέτει και χρηματοοικονομικό βραχίονα, την Eurasian Development Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT