Ελληνική παράταση, πορτογαλική έξοδος

Ελληνική παράταση, πορτογαλική έξοδος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντίθετοι δρόμοι Ελλάδας και Πορτογαλίας αποτυπώθηκαν με τον πιο καθαρό τρόπο στη χθεσινή συνέντευξη των κ. Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί και της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Την ώρα που οι κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί δήλωναν κατ’ επανάληψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου Μνημόνιο ύστερα από χρόνια εφαρμογής του (σχεδόν 5 χρόνια και για τα δύο προγράμματα), οι ίδιοι έκαναν ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για να δηλώσουν ότι η Πορτογαλία, που έχει βγει από το Μνημόνιο, θα αποπληρώσει τα μισά δάνεια του ΔΝΤ, καθώς οι αγορές την εμπιστεύονται. Και η κυρία Λαγκάρντ το επιβεβαίωσε με ένα χαμόγελο. Το διάλειμμα για το μέλλον της Πορτογαλίας δεν κράτησε για περισσότερο από 1 λεπτό και οι τρεις τους επέστρεψαν στη ρητορική περί παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

Πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ανακοινωθούν ονόματα φυσικών προσώπων και εταιρειών και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους κερδοσκόπησαν μέσω «ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων» (naked short selling) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2014 κατά τη διάρκεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών, οπότε είχαν παρατηρηθεί ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή εισαγωγής των νέων μετοχών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντοπίσει παραβάσεις σε περισσότερες από 150 περιπτώσεις. Η έρευνα διεξήχθη το τελευταίο οκτάμηνο σε κωδικούς τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Πορεία χωρίς μπούσουλα

Χωρίς πυξίδα κινείται μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για σημαντικά ζητήματα τα οποία χωρίς να εντάσσονται στο αμιγώς τουριστικό χαρτοφυλάκιο, εντούτοις μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα σημαντικά για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Η αβεβαιότητα ξεκινά από την οριστική στάση που θα κρατήσει το υπουργείο σχετικά με την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων μέχρι την τελική μορφή που θα λάβουν οι νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Ιδιαίτερα για τα αεροδρόμια, φορείς του τουριστικού κλάδου θεωρούν απαραίτητη την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα νέες επενδύσεις.

Στην υποβάθμιση του ΟΤΕ προχώρησε η S&P

Στη δίνη που προκαλεί η αύξηση του ρίσκου της χώρας βυθίζεται ο ΟΤΕ. Χθες η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει κατά μια κλίμακα (από «BB», σε «BB-») την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ και ότι επιπλέον τίθεται εκ νέου σε καθεστώς επανεξέτασης με αρνητικές προοπτικές. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αν αυξηθεί πάνω από 33% –όπως το υπολογίζει η ίδια η S&P– η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, θα ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ. Η S&P σημειώνει ότι η απόφασή της είναι απόρροια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, που έγινε λίγες ημέρες πριν (από «B» σε «B-»).

Ανάσα σε 52.000 ανέργους από τα τέλη Φεβρουαρίου

Στα τέλη Φεβρουαρίου τοποθετείται η έναρξη του πολυσυζητημένου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στο προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είχε υπογραφεί στις 26 Νοεμβρίου 2014. Παρ’ όλ’ αυτά, μέχρι την προκήρυξη των εκλογών στις 30 Δεκεμβρίου 2014, το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε. Τώρα, η νέα ηγεσία με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου , αν και επιθυμεί σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα την αύξηση της διάρκειας από 5 σε 11 μήνες, δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι περιμένουν για την κάλυψη 52.000 θέσεων εργασίας σε δήμους και φορείς του Δημοσίου, με αμοιβή 490 ευρώ τον μήνα…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT