Αρχισε η κοστολόγηση των μέτρων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως οι πρώτες συσκέψεις που αφορούσαν στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν χθες, έπειτα από ένα μήνα ζωής της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη για την παράταση του προγράμματος δεν είχαν δώσει τα περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο να χαράξει λεπτομερώς την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσει. Χθες, όμως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά στελέχη είχαν αλλεπάλληλες συσκέψεις προσπαθώντας να μπουν στην ουσία των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας. Αλλωστε, αν για τέταρτο συνεχόμενο Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης παρουσιαζόταν χωρίς κοστολογημένες προτάσεις, θα έστελνε ένα πολύ λάθος μήνυμα.

Η Hellas On Line θα είναι η πρώτη εισηγμένη για το 2015 που θα αποχαιρετήσει το χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από τη Vodafone. Ταυτόχρονα η HOL θα ανεβάσει σε 49 τις εισηγμένες που έχουν διαγραφεί στο χρηματιστήριο από το ξεκίνημα της ύφεσης (2009) μέχρι και σήμερα. Συνολικά από το 1999 μέχρι τώρα έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. 188 εισηγμένες για διαφόρους λόγους. Σήμερα στο ταμπλό έχουν απομείνει μόλις 3 εισηγμένες που ελέγχονται μετοχικά από ξένους ομίλους, όταν το 1999 η Αθήνα διέθετε 14 θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων.  Πρόκειται   για  την  ΑΓΕΤ Ηρακλής, τις Μινωικές Γραμμές και τον ΟΤΕ.

Η κρίση πλήττει τη βιομηχανία αναψυκτικών

Οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες στη Ρωσία και η διαρκής εξασθένηση του ρουβλίου πλήττουν τη βιομηχανία αναψυκτικών. Χθες η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε ότι σταματει η παραγωγή στο εργοστάσιο που διατηρεί μαζί με την Coca-Cola Company στο Νίζνι Νόβγκοροντ και αυτή θα μεταφερθεί στις μονάδες της στη Σαμάρα, στο Οριόλ και στην Ιστρα. Η μονάδα στο Νίζνι Νόβγκοροντ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κέντρο διανομής και εφοδιασμού. Χθες εξάλλου και η Pepsico ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη μονάδα παραγωγής χυμών στο Ραμενσκόγιε, κοντά στη Μόσχα.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας για τα «κόκκινα» δάνεια

Λιτή αναφορά δύο σελίδων κάνει η ΤτΕ στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Στην ετήσια έκθεση, αν και αναφέρεται στο ισπανικό και ιρλανδικό παράδειγμα και στην αναγκαιότητα δημιουργίας «κακής τράπεζας» και στη χώρα μας, η ενημέρωση της ΤτΕ σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε τίποτε δεν παραπέμπει στο παράδειγμα της Ιρλανδίας. Η Κεντρική της Τράπεζα ανακοινώνει αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των δανείων που π.χ. δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90, 180, 360 η ακόμα και 720 ημέρες, τον αριθμό και το είδος των αναδιαρθρώσεων, τα επιτόκια που τα επιβαρύνουν κ.λπ. Αυτό επιβάλει η διαφάνεια, ειδικά όταν το κόστος το έχουν αναλάβει οι φορολογούμενοι.

Εισπράξτε τα ανείσπρακτα

Αφήστε τους έκτακτους φόρους και εισπράξτε τα ανείσπρακτα. Τη στιγμή που η ΓΓΔΕ δεν προχωρεί στην είσπραξη του ΕΕΤΑ του 2013 και του τέλους επιτηδεύματος του ίδιου έτους, η κυβέρνηση επεξεργάζεται έκτακτους φόρους. Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Χ. Θεοχάρης και Κ. Χαρακίδης αναφέρουν ότι ενώ η νέα κυβέρνηση αναζητεί νέους «έκτακτους φόρους», η προηγούμενη κυβέρνηση και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν προχωρήσει, όπως όφειλαν, στη βεβαίωση και είσπραξη μιας σειράς οφειλόμενων φόρων και συγκεκριμένα: ανείσπρακτα ΕΕΤΑ 2013, βάσει δεδομένων που απέστειλε η ΔΕΗ στη ΓΓΔΕ, εκτιμώμενου ύψους 350 εκατ., τέλη επιτηδεύματος νομικών προσώπων 2013 εκτιμώμενου ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί πως τα τέλη επιτηδεύματος έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν βεβαιωθεί τα τέλη για τις, κατά τεκμήριο μεγαλύτερες, επιχειρήσεις! Τα παραπάνω ποσά θα μπορούσαν να εισφέρουν σχετικά άμεσα (τον επόμενο της βεβαίωσης μήνα), άνω των 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT