Δέχονται την τρόικα στην Αθήνα, αλλά… τμηματικά

Δέχονται την τρόικα στην Αθήνα, αλλά… τμηματικά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τώρα, όταν υπήρχαν διαπραγματεύσεις σε «τεχνικό επίπεδο», τα κλιμάκια της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) έρχονταν στην Αθήνα λίγο πριν από την έλευση των επικεφαλής της για να διαπιστώσουν πού βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος. Το χθεσινό Eurogroup αποφάσισε ότι οι τεχνικές ομάδες Αθήνας και τρόικας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πώς θα χρειαστεί να έρθουν στην Αθήνα και κάποια κλιμάκια της τρόικας για περαιτέρω εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν δέχεται να έρθει η τρόικα, αλλά δεν αρνείται να έρχονται κλιμάκια του κάθε φορέα της τρόικας ξεχωριστά, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που θα χρειάζονται. Απ’ ό,τι φαίνεται, το πρόβλημα με την τρόικα εντοπίζεται στην κοινή δράση των εκπροσώπων των τριών θεσμών.

Τους νέους εκπροσώπους του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς όρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Στην Eurobank τοποθετήθηκε η κ. Χριστίνα Ανδρέου, στην Εθνική Τράπεζα η κ. Αγγελική Σκανδαλιάρη και στην Τράπεζα Πειραιώς ο Γεράσιμος Τσιαπάρας. Ο κ. Τσιαπάρας έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ η κ. Σκανδαλιάρη είναι οικονομολόγος και εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα. Τέλος, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τοποθετείται η κ. Κερασίνα Ραυτοπούλου, στενή συνεργάτις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Δικαιώθηκαν από το ΣτΕ

Επειτα από 30 μήνες και αφού και οι δύο αποχώρησαν από τις θέσεις τους, το ΣτΕ έκρινε ότι καλώς τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους. Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη. Κατά των τοποθετήσεών τους στο ΤΑΙΠΕΔ προσέφυγαν στο ΣτΕ, με ένα περίπλοκο σκεπτικό τον Νοέμβριο του 2012, η σημερινή πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος. Το ΣτΕ εκδίκασε την προσφυγή στο τέλος του 2014 και αφού πλέον είχαν αποχωρήσει από το Ταμείο. Η σχετική απόφαση, ωστόσο, καθαρογράφηκε και δημοσιοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Λοταρίες στην υπηρεσία πάταξης της φοροδιαφυγής

Μετά τους μυστικούς φοροπράκτορες η κυβέρνηση επιστρατεύει και τις λοταρίες για την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Το σχέδιο που είχε υιοθετηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε από δωρεάν λεπτά ομιλίας, δωρεάν ποτά ή είσοδο σε μουσεία μέχρι και χρηματικά ποσά κάθε μήνα. Το σχέδιο είχε εκπονηθεί από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και είχε ονομαστεί «@πόδειξη». Το σύστημα «@πόδειξη» δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης από 20 εκατ. τουρίστες και άνω που επισκέπτονται τη χώρα μας, ενημερώνοντάς τους για την ύπαρξή του με sms όταν εισέρχονται στη χώρα, προσφέροντας βραβεία που έχουν ειδική σημασία για τους τουρίστες, όπως είσοδο σε μουσεία ή δωρεάν ποτά.

Περιμένοντας απαντήσεις για την Κρήτη και το Ιόνιο

Με ενδιαφέρον αναμένει η ενεργειακή αγορά το συνέδριο Athens Energy Forum 2015, που ξεκινάει αύριο τις διήμερες εργασίες του στην Αθήνα, με τη συμμετοχή φορέων και στελεχών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας και του εξωτερικού. Θα είναι η πρώτη φορά που τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης (φωτ.) θα παρουσιάσουν τις κυβερνητικές θέσεις για τον τομέα της ενέργειας σε ένα εξειδικευμένο για τον τομέα συνέδριο. Ενα από τα θέματα που η αγορά αναμένει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση σε αυτό το συνέδριο είναι το πώς τελικά θα χειριστεί τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την παραχώρηση των 20 οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς ο Μάιος, που προβλέπεται να κατατεθούν οι προσφορές, είναι πολύ κοντά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT