Πριν δεν ήξεραν πότε φεύγουν, τώρα πότε έρχονται

Πριν δεν ήξεραν πότε φεύγουν, τώρα πότε έρχονται

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν συνηθίσει να αλλάζουν τα εισιτήρια επιστροφής τους από την Αθήνα στη βάση τους. Αυτή τη φορά η σειρά των γεγονότων έχει αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχαν ενημερωθεί ότι σήμερα – αύριο θα πετούσαν για Αθήνα, καθώς παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, θα διεξάγονταν και επαφές τεχνικού επιπέδου στην Αθήνα. Ωστόσο, αυτό άλλαξε, αφού η κυβέρνηση δεν δέχεται την κοινή παρουσία των εκπροσώπων των τριών θεσμών στην πρωτεύουσα. Οπότε υπήρξε μία αλλαγή στον σχεδιασμό προτού έρθουν και όχι στο πότε θα φύγουν από την Αθήνα. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα έρθουν κάποια στιγμή και στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, αλλά μάλλον χωρίς τη…συντροφιά των ομολόγων τους από Ε.Ε. και ΕΚΤ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές επισκέψεις.

Ξεκινά σήμερα η ανακοίνωση των επιδόσεων των τραπεζών για τη χρήση του 2014. Την αυλαία σήμερα ανοίγει η Eurobank, ενώ περίπου μια εβδομάδα μετά, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του 2014 η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Εθνική δεν έχει ακόμα ορίσει την ημερομηνία παρουσίασης των αποτελεσμάτων έτους, ωστόσο η σχετική προθεσμία ολοκληρώνεται την Τρίτη 31 Μαρτίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι επενδυτές δεν αγωνιούν τόσο για την εικόνα του 2014 (που σε γενικές γραμμές είναι θετική) όσο για τις επιπτώσεις της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας στην εικόνα των τραπεζών, στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Ατελείωτες συνελεύσεις

Αλλη μια -έχουμε χάσει μάλλον τον λογαριασμό- συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών της «Νηρεύς» συγκαλείται στις 26 Μαρτίου. Η ημερήσια διάταξη αφορά στην περαιτέρω χρονική μετάθεση αποπληρωμής της δόσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που είναι καταβλητέα στις 31 Μαρτίου 2015, για τη 13η Ιουλίου 2015, σύμφωνα με αίτημα του εκδότη, δηλαδή της «Νηρεύς». Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συνδρομή γεγονότων καταγγελίας του δανείου, ενδεχόμενη καταγγελία του δανείου, καθώς και ενημέρωση για τυχόν εξελίξεις σχετικά με την τροποποίηση του λόγου και της τιμής μετατροπής. Η περίφημη αναδιάρθρωση την οποία ακούμε από πέρυσι ακόμη εκκρεμεί.

Πασχαλιάτικος μποναμάς για ανασφάλιστους του ΟΓΑ

Πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ηλικιωμένους του ΟΓΑ, η καταβολή της οποίας είχε διακοπεί το 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε μάλιστα τροπολογία, προκειμένου να έχουν για ένα ακόμη έτος, ώς τον Φεβρουάριο του 2016, υγειονομικές παροχές γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα ΕΤΑΑ.

Βεβαίωση ασφαλιστικής …ταλαιπωρίας

Επρεπε να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες πολίτες -κυρίως ηλικιωμένοι και άνεργοι- στις ουρές του ΙΚΑ προκειμένου να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί, να «ξεμπλοκάρουν» οι υπηρεσίες και να χορηγηθεί ηλεκτρονικά η ασφαλιστική ικανότητα σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το Ιδρυμα, ήδη χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα σε 37.514 μακροχρόνια ανέργους και σε άλλους 36.344 ασφαλισμένους υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς έγιναν οι απαραίτητες ανταλλαγές δεδομένων και οι σχετικές διασταυρώσεις και διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Βέβαια, παραμένουν εκτός κάποιοι μακροχρόνια άνεργοι από το παρελθόν, ενώ ακόμη το ΙΚΑ δεν έχει δημιουργήσει την απαραίτητη εφαρμογή για την απογραφή και των έμμεσων μελών των ασφαλισμένων, τα οποία όμως, εφόσον είναι καταχωρισμένα στα οικογενειακά βιβλιάρια υγείας, δεν χρειάζεται να απογραφούν για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT