Σύμβαση εργασίας με ρήτρα… Grexit

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με ρήτρα… Grexit υπέγραψαν οι περίπου 80 εργαζόμενοι στη Royal Bank of Scotland στην Ελλάδα. Η σύμβαση κοινοποιήθηκε ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας από τη διοίκηση της βρετανικής τράπεζας, που διαθέτει ένα εξειδικευμένο στα ναυτιλιακά, υποκατάστημα στον Πειραιά. Πιστή στη βρετανική πολιτική όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Royal Bank of Scotland, περιέλαβε στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί αυξήσεις 2%+2% για τη διετία 2015-2016, στην «ακραία περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου και αντανακλά τις ανησυχίες της βρετανικής πλευράς, για τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Να υποθέσουμε ότι οι αντίστοιχες συμβάσεις εργασίας στη Βρετανία περιλαμβάνουν ρήτρα Brexit, καθώς το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. (όχι την Ευρωζώνη) είναι επίσης πιθανό;

Η σημερινή γενική συνέλευση της εταιρείας χάλυβα Hellenic Steel A.E. στη Θεσσαλονίκη θα αποφασίσει για την εκκαθάριση της εταιρείας, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί αγοραστής. Το θέμα Hellenic Steel έγινε γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από επιστολή των εργαζομένων της εταιρείας στον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκειμένου η εταιρεία να μην «κατεβάσει ρολά». Οι εργαζόμενοι ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στη μητρική εταιρεία ILVA ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρείας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές, κ.ά.).

Τηλεδιάσκεψη για τον ΕLA

Την κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και την ανανέωση της χρηματοδότησής τους μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) θα εξετάσει σήμερα η ΕΚΤ μέσω τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το πρωί. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει περιοριστεί το κύμα των εκροών καταθέσεων, ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, με αποτέλεσμα η μόνη πρόσβαση σε ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ELA. Σήμερα το σχετικό όριο βρίσκεται στα 68,8 δισ. και δεν αποκλείεται να δοθεί νέα μικρή επέκταση του ορίου. Ωστόσο, όπως έχει γίνει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες, όσο το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων παραμένει ασαφές, η ΕΚΤ θα χορηγεί ρευστότητα με το σταγονόμετρο.

Πρωτοτυπίες της οδού Νίκης

Ο ένας ένοικος της οδού Νίκης, ο κ. Γ. Βαρουφάκης, είχε πρωτοτυπήσει προχωρώντας σε συνέντευξη Τύπου (ως γνωστόν στην εν λόγω «συνέντευξη» δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις) για να παρουσιάσει τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών. Ο έτερος ένοικος της οδού Νίκης, ο κ. Γ. Σταθάκης πρωτοτύπησε με τον εντελώς αντίθετο τρόπο. Δεν εξέδωσε ούτε ανακοίνωση για τους νέους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας, παρά τον κρίσιμο ρόλο τους στην άσκηση πολιτικής. Πάντως, οι διαρροές στον Τύπο δεν υποκαθιστούν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με εργαζόμενους

Τριμερής σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα, μεταξύ εργαζομένων στο Hondos Pallas (ιδιοκτησίας Γ. Χόντου και Στ. Κωστούλα) και της εργοδοσίας, με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Οι 130 εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι από 6 έως 20 μήνες, δεν έχουν λάβει επιδόματα, κάποιοι έχουν οδηγηθεί στη λύση της επίσχεσης εργασίας, πάνω από 20 εργαζόμενοι έχουν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, 30 έχουν απολυθεί κάτω από «αδιευκρίνιστες συνθήκες», ενώ η εργοδοσία οφείλει στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τουλάχιστον 9 μηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη να κινήσει άμεσα όλες της διαδικασίες ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, ενώ δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν και σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT