Το παρασκήνιο της πρότασης βόμβας των δανειστών μας

Το παρασκήνιο της πρότασης βόμβας των δανειστών μας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κ. Ελενα Παναρίτη – σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης- είπε ότι οι δανειστές πρότειναν να μην πληρωθούν μισθοί για 1-2 μήνες στο περιθώριο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Την είδηση επιβεβαίωσαν από το υπ. Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης το άκουσε και είπε «να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις», αν και η ίδια η κ. Παναρίτη διέψευσε ότι έγινε τέτοια προτροπή λίγο αργότερα. Συμπέρασμα 1: Κάποιος από τους δύο λέει ψέματα. Συμπέρασμα 2: Αν ο κ. Βαρουφάκης όντως είπε τη φράση που του αποδίδεται, τότε σημαίνει ότι συμμετείχε στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Ενα βήμα πριν από την ανακήρυξή της ως έκπτωτη από άλλη μια άγονη κι επιδοτούμενη γραμμή βρίσκεται η ΝΕΛ. Χθες, η εταιρεία επρόκειτο να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση με το πλήρωμα του πλοίου «Ταξιάρχης», το οποίο παραμένει απλήρωτο επί οκτώ μήνες κι έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας τις τελευταίες 20 ημέρες, αλλά και με εκπροσώπους της ΠΝΟ. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η σύνδεση Λαυρίου – Λήμνου και Αη Στράτη, που εκτελεί η ΝΕΛ, μέσω της θυγατρικής Σι Λινκ.

Αναβολή νέου νόμου για δημόσιες συμβάσεις

Σε αναβολή της εφαρμογής του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση. Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση αναβάλλεται έως τις 31/12/2015 η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις (περιλαμβάνεται στον νόμο 4281/2014) με το επιχείρημα της ανάγκης θέσπισης ενός πιο απλού και σύγχρονου πλαισίου. Αλλωστε όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4281/2014 δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επισήμαναν ότι ενσωμάτωνε την κοινοτική οδηγία 2004/18/ΕΚ, η οποία καταργήθηκε πέρυσι από την οδηγία 2014/14/ΕΕ. Με την τροπολογία παρατείνεται επίσης μέχρι το τέλος του 2015 η δημοσίευση των διακηρύξεων διαγωνισμών στο ΦΕΚ. Ο υφιστάμενος νόμος προέβλεπε ότι η δημοσίευση των διακηρύξεων στο ηλεκτρονικό μητρώο (ΚΗΜΔΗΣ) αντικαθιστούσε την υποχρεωτική δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Είτε ετοιμάζουν ρύθμιση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών είτε την απέσυραν την τελευταία στιγμή. Στην έκθεση συνεπειών της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται παράταση της υποβολής των δικαιολογητικών από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, χωρίς να υπάρχει κάτι σχετικό στο κείμενο της τροπολογίας.

Δυναμικά ξεκίνησε η νέα τουριστική σεζόν

Αύξηση κατά 25,6% παρουσίασαν για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι διεθνείς τουριστικές αεροπορικές αφίξεις στη χώρα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013 σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε και ανάρτησε, χθες, στην ιστοσελίδα του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η τουριστική χρονιά όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει ξεκινήσει πολύ καλά, καθώς η αύξηση των αφίξεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έφθασαν σε 28,7% και 22,1% αντίστοιχα. Η αύξηση προέρχεται κυρίως από τη κίνηση στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Δέσμευση για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων παρέχει στους 230.000 μεριδιούχους του, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με επιστολή του ΜΤΠΥ προς τον αναπληρωτή υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, τα διαθέσιμα του Ταμείου επαρκούν έως το τέλος Μαρτίου για την καταβολή των μερισμάτων του μηνός Απριλίου. Με βάση τα στοιχεία της επιστολής, για τα μερίσματα των μηνών Μαΐου – Δεκεμβρίου απαιτούνται 158 εκατ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή του το υπ. Εργασίας δεσμεύεται ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν τα μερίσματα των ασφαλισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT