Δραχμομάχοι vs δραχμολάτρες

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλεις να βγούμε το Σάββατο;». «Από πού;». «Από το ευρώ!». Το αστείο, όπως καταλαβαίνετε, έχει ήδη γίνει viral στο facebook. Γιατί στα κοινωνικά δίκτυα, η δραχμή ζει από τώρα μέρες δόξας. Στην «αναζήτηση» στο facebook δεν χρειάζεται παρά να πληκτρολογήσεις το «δρα…» και σου εμφανίζεται το γκρουπ «Πίσω στη Δραχμή». Στο «Επιστροφή στο Εθνικό μας νόμισμα. Θέλω πίσω τη δραχμή» θα βρείτε αποφθέγματα του τύπου «αισιοδοξία είναι να ζεις στην Ελλάδα του 2014 και να σπουδάζεις διοίκηση επιχειρήσεων», και λινκ για τους αγαπημένους φίλους του γκρουπ: τον Βύρωνα Πολύδωρα. Αλλά βέβαια, εκτός από το facebook υπάρχει πάντα και το twitter για να εκδηλωθούν οι δραχμομάχοι και οι δραχμολάτρες. Εκεί, ένας χρήστης έφτασε να κάνει copy paste τα χαρτονομίσματα της «Νέας Δραχμής» που σχεδίασε πρόσφατα ο γραφίστας Π. Βατικιώτης, και να τα στείλει στον λογαριασμό του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μαζί με το μήνυμα «Είμαστε έτοιμοι! Φέρτε τις δραχμές πίσω!». Ενας άλλος κύριος ποστάρει τα δικά του πενηντάρικα με τον Αρη Βελουχιώτη, ο Γ. Βαρουφάκης κάνει καριέρα ως Απόλλωνας στο κέντρο του παλιού χιλιάρικου, και μια ζητιάνα των Αθηνών εμφανίζεται στο κέντρο του αυτοσχέδιου εικοσάευρου με το χέρι προτεταμένο. Ολα αυτά, στο hashtag #drachma, το οποίο είναι, κατά τη λαϊκή ρήση, «όλα τα λεφτά», αφού το προτιμούν Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και λοιπές εθνότητες για να στήσουν οικονομολογικούς καβγάδες απίστευτης σφοδρότητας για το αν πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει στη δραχμή, κι αν αντέχει να μείνει στο ευρώ. Οσο για τους Ελληνες… Ο χρήστης Kostis, με το στυλ που χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερους, δίνει το στίγμα: «Τρεις μήνες ελληνικό καλοκαίρι», γράφει. «Με ευρώ ή δραχμή, ποιος νοιάζεται; Βαρουφάκη, κάνε τους τη ζωή κόλαση!».

Αύριο Δευτέρα θα συζητηθεί η πορεία του Κτηματολογίου στις Βρυξέλλες. Το θέμα απασχολεί πολύ, καθώς οι εργασίες χαρτογράφησης προχωράνε με τον… αραμπά. Το θέμα έχουν «σηκώσει ψηλά» τόσο οι «θεσμοί» στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, όσο και επίτροποι της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βοηθήσει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, αλλά εδώ στην Ελλάδα «σφάζονται» για τις εκπτώσεις των προμηθευτών. Ετσι, από το 2007 που άρχισε η χαρτογράφηση, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί λιγότερο από το 30% της επικράτειας, ενώ (μνημονιακή) υποχρέωσή μας είναι η ολοκλήρωση στο 100% μέχρι το 2020.

Ακύρωση πλειστηριασμών

Σε ακύρωση του πλειστηριασμού μέσω της μη παράστασης του δικηγόρου από την πλευρά της τράπεζας, οδηγούνται όσες τέτοιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και δεν είναι δυνατόν να ανασταλούν με άλλο τρόπο, βάσει της τυπικής διαδικασίας. Αυτό υποστηρίζουν οι τράπεζες, με αφορμή την περίπτωση ενός πλειστηριασμού που ήταν προγραμματισμένος αυτή την εβδομάδα και ο οποίος τελικώς ακυρώθηκε διά της πλαγίου οδού και έπειτα και από παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας. Η ρύθμιση πάντως για το πάγωμα των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας τελικώς τη λύση για παρόμοιες περιπτώσεις, που εμπίπτουν στο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η ρύθμιση θα καλύπτει την πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ για όσα νοικοκυριά έχουν καθαρό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, συνολική ακίνητη περιουσία 500.000 ευρώ και καταθέσεις έως 30.000 ευρώ.

Βλέπουν τελικά συμφωνία

Υπάρχουν και θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα, κάποιοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει και προεξοφλούν μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους. Η J.P. Morgan δηλώνει, για παράδειγμα, απόλυτα βέβαιη ότι θα υπάρξει τον Ιούνιο. Προειδοποιεί όμως ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν αρκετές αναταράξεις, όμως σημασία έχει το αποτέλεσμα. Βεβαίως, οι αναλυτές της διευκρινίζουν ότι στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν και αρκετές μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών που θα τύχουν πολύ μεγάλης δημοσιότητας, αλλά τελικά θα επέλθει συμφωνία και η Ελλάδα θα προχωρήσει σε λήψη κάποιων μέτρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος. Και είναι αυτή η συζήτηση και οι αποφάσεις της ΕΚΤ που θα κινούν την ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων μεσοπρόθεσμα.

Ανατροπή των προβλέψεων

Και με το πρωτογενές πλεόνασμα τι γίνεται; Η συζήτηση για το ύψος του θεωρείται πρώιμη. Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζουν ότι πρώτα πρέπει να αποκαλυφθεί η πλήρης εικόνα για την ελληνική οικονομία και οι προβλέψεις για τη μελλοντική της πορεία, ώστε να δουν πώς επηρεάζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Πριν από μόλις δύο μήνες, το ΔΝΤ ήταν θετικό για την εξέλιξη του χρέους, η οποία είχε βελτιωθεί σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση βιωσιμότητας. Αυτή η εικόνα θεωρείται σίγουρο ότι έχει επιδεινωθεί με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ιδιαίτερα η τόνωση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη, με δεδομένο το έδαφος που έχει ήδη χαθεί, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου εκφράζουν ιδιωτικά τη λύπη τους για το γεγονός ότι εκεί που γύριζε η οικονομία, οι Ελληνες αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες. Πάντως, στο ΔΝΤ αποκλείουν χορήγηση μέρους της δόσης πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγω των κανόνων του καταστατικού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT