Νέος γύρος στην κόντρα Λαφαζάνη με τη ΡΑΕ

Νέος γύρος στην κόντρα Λαφαζάνη με τη ΡΑΕ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση του για περιορισμό των δραστηριοτήτων της ΡΑΕ επανέλαβε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Υποστήριξε πως ο ρόλος της ΡΑΕ θα αλλάξει για να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει επιτυχημένη και αποτελεσματική παρέμβαση σε όλα τα ενεργειακά τιμολόγια, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί να ρυθμίζει την αγορά με αμερόληπτο τρόπο, έκλεινε το μάτι στους ιδιώτες και στα ιδιωτικά συμφέροντα». Αποκάλυψε μάλιστα ότι η ΡΑΕ προετοίμαζε και αυξήσεις στα τέλη δικτύων και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες σταμάτησαν με παρέμβαση του ιδίου, ενώ επανέλαβε ότι οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ θα ανακληθούν ακόμη και εάν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Λαφαζάνης υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι κανένα πλαίσιο της Ε.Ε. δεν επιβάλλει να ξεπουληθούν δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις.

Δύσκολο το «μεροκάματο» για τις 37 ελληνικές AXEΠEY που έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται σήμερα σε σύνολο 53, καθώς οι υπόλοιπες 16 είναι μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Απλώς να θυμίσουμε ότι το 2001 υπήρχαν 89 αμιγώς ελληνικές χρηματιστηριακές και το 2012 οι συνολικές ΑΧΕΠΕΥ μαζί με remote members έφθαναν τις 74. Ηδη, τον φετινό Φεβρουάριο, οι 10 πρώτες χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν το 74,53% των συναλλαγών, ενώ οι υπόλοιπες 43 ΑΧΕΠΕΥ μοιράστηκαν το υπόλοιπο 25,47% των συναλλαγών. Μάλιστα, στις 10 πρώτες ΑΧΕΠΕΥ σε συναλλαγές περιλαμβάνονται και 4 remote members, που είναι η Citigroup, η Bank of America, η Αχia Ventures και η UBS.

Κρατούν μικρό καλάθι για ELA

Την ανανέωση και πιθανότατα τη μικρή επέκταση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας –το γνωστό ELA– θα εξετάσει σήμερα η ΕΚΤ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η σημερινή συνεδρίαση θα κινηθεί στο μοτίβο των προηγούμενων: δηλαδή, θα δοθεί μια μικρή αύξηση του ορίου του ELA, που σήμερα διαμορφώνεται στα 69,4 δισ. Σημειώνεται ότι παρά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου η αβεβαιότητα παραμένει, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να συνεχίζουν να μειώνονται, ωστόσο με ρυθμό κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με το διάστημα πριν από τη συμφωνία. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα ρευστότητα ύψους 104 δισ.

«Χτύπησε ξύλο» διά παν ενδεχόμενο…

«Xτύπησε ξύλο» αμέσως ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του ο κ. Νίκος Φίλης στην επιτροπή ακρόασης του νέου προεδρείου του ΤΑΙΠΕΔ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φίλης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο παρελθόν οι πρόεδροι στο ΤΑΙΠΕΔ είχαν μικρή παρουσία στη θέση αυτή και μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας εξ αυτών… πέθανε. Τον κ. Φίλη διόρθωσε αμέσως η κ. Κωνσταντοπούλου, ότι ο θάνατος του αείμνηστου Στέλιου Σταυρίδη ήλθε αφού ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το Ταμείο. Ο κ. Πιτσιόρλας, ωστόσο, είχε προλάβει να χτυπήσει το έδρανο.

Νιώθει δικαιωμένος για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Δικαιωμένος από τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας εμφανίζεται ο τέως υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας. Σε δήλωση που εξέδωσε χθες αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέσα στα τόσα αλλοπρόσαλλα από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είναι τουλάχιστον θετικό ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανήγγειλε ότι θα προωθήσει την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χώρα μας, η οποία είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της νεανικής επιχειρηματικότητας». Ο κ. Δένδιας δεν παραλείπει να αναφερθεί στην προεργασία που είχε κάνει επί του ζητήματος αυτού, ενώ προτρέπει τον κ. Σταθάκη να αξιοποιήσει τη σχετική μελέτη του ΕΤΕΑΝ, καθώς και τα υφιστάμενα νομοπαρασκευαστικά κείμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT