H εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προκαλεί νέες εντάσεις

H εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προκαλεί νέες εντάσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα άδεια ταμεία του κράτους, σειρά είχε χθες η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η μομφή που εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ότι «η περιβόητη εργαλειοθήκη δεν είχε καμία σχέση με τον ΟΟΣΑ, αλλά ήταν εφεύρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, που έβαλε υποκλέπτοντας τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ, για να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούσαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα», προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. «Για κακή του τύχη, η μελέτη είναι στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Η δική μας μελέτη είναι στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή, εσείς που μας κατηγορείτε γι’ αυτή τη μελέτη, φροντίστε τη συμφωνία που υπογράψατε στις 20 Φεβρουαρίου, να τη δημοσιοποιήσετε», κατέληξε.

Δεν θα συνοδεύσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα στη σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής και την ειδική συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στην Αθήνα για να είναι παρών στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου για τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης δεν θα μεταβεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου ήταν προγραμματισμένο να δώσει το «παρών» σε συνέδριο, για τον ίδιο λόγο. Πάντως, οι κακές γλώσσες βλέπουν πίσω από αυτή την εξέλιξη να αποδίδει καρπούς η πίεση των Ευρωπαίων προς τον κ. Τσίπρα να ρίξει τους τόνους ο Ελληνας υπουργός.

Ολοένα και χαμηλότερα

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι σύντομα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες θα μετεξελιχθεί και σε πρόβλημα κεφαλαίων. Ηδη οι πρώτες ενδείξεις από την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών έχουν οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) να διαμορφώνεται στα 10 δισ. ευρώ έναντι 43 δισ., που ήταν ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, όταν έχουμε πωλήσεις, έχουμε και αγορές. Ετσι, η Capital που το προηγούμενο διάστημα ρευστοποιούσε, ανακοίνωσε χθες ότι έχει αποκτήσει έμμεσα το 4,69% της Τράπεζας Πειραιώς.

Ιδιαίτερα ρευστό το τοπίο για τον τουρισμό διεθνώς

Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την τουριστική κίνηση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς ανταγωνιστικούς προορισμούς τη φετινή σεζόν. Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Τυνησία, όπου έχασαν τη ζωή τους Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί και Ισπανοί τουρίστες, αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει προβλήματα στον τουρισμό της αφρικανικής χώρας. Αλλωστε, ο παράγοντας της ασφάλειας είναι κορυφαίος στη λίστα των τουριστών διεθνώς για την επιλογή του τόπου των διακοπών τους. Η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης νέος αντιπρόεδρος στην Πειραιώς

Τον καθηγητή και πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη εξέλεξε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για τη θέση του αντιπροέδρου του ομίλου. Η εκλογή του κ. Χριστοδουλάκη έγινε μετά σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ανάδειξης του ομίλου Πειραιώς. Ο κ. Χριστοδουλάκης θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου αντικαθιστώντας τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση πριν από λίγες εβδομάδες. Ο κ. Ρουμελιώτης είναι πιθανό να τοποθετηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι για την οριστική τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλάκη αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου μέλους από την εποπτική αρχή της ΕΚΤ σύμφωνα με το νέο πλαίσιο εποπτείας σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος αντιπρόεδρος ήδη έχει λάβει σχετική προέγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT