Κρίσιμο ραντεβού για τις κλινικές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αναμένεται να έχει την επόμενη εβδομάδα το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών με αιχμή το κρίσιμο θέμα της συνεργασίας των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΠΥ. Η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων έληξε στα τέλη του 2014 και μετά τη σιωπηρή τρίμηνη παράταση που είχε δοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο καλείται να αποσαφηνίσει τη θέση του για το θέμα. Το κλίμα είναι οριακό στον βαθμό που η συνεργασία αποτελεί ταμπού για την κυβέρνηση, ενώ αυτό των οφειλών προς τα νοσοκομεία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον κλάδο.

Οι ανακατατάξεις στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο τροφίμων προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) η οποία πραγματοποιείται μεθαύριο Δευτέρα 23 Απριλίου. Στη συνέλευση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ Ν. Φίλιππας, καθώς και ο κ. Π. Παντελιάδης, πρόεδρος του ομίλου εταιρείων Metro AEBE, Optima A.E. και Ηπειρος ΑΕΒΕ.

Χωρίς… παρεμβολές

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου και ιδίως μεταξύ του ιδίου και των Γερμανών, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, προχώρησε χθες στην ανάρτηση άρθρου του στο προσωπικό του ιστολόγιο (blog). Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το βίντεο με τον κ. Βαρουφάκη να προχωράει σε άσεμνη χειρονομία έναντι των Γερμανών, ο υπουργός έγραψε πως «κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα βίντεο έγινε τμήμα μιας κατάστασης πολύ πέρα από μία χειρονομία». Δεδομένου ότι το θέμα αναδείχθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), πιθανόν ο κ. Βαρουφάκης να αποφάσισε ότι το άρθρο του θα πρέπει να δημοσιευτεί στο προσωπικό του blog για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα παρεξήγηση που θα ήταν αναγκασμένος να αποδώσει στα ΜΜΕ.

Η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης δεν οδηγεί σε κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με προϋποθέσεις που ίσχυαν στο παρελθόν. Το δικαίωμα για σύνταξη κατοχυρώνεται όταν εξοφληθεί ο χρόνος που αναγνωρίζεται. Αυτό διευκρινίζει γενικό έγγραφο του ΙΚΑ, «κλείνοντας» την πόρτα σε όσους πίστευαν ότι με το να πληρώσουν για την αναγνώριση χρόνου εργασίας στο παρελθόν, θα κατάφερναν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Καραδοκούν οι ρήτρες

Toν κίνδυνο να πληρώσει ποινικές ρήτρες εάν μέχρι τις 29 Μαρτίου δεν έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Π. Λαφαζάνη το Σωματείο Εργαζομένων «Σπάρτακος». Η ΔΕΗ έχει αναθέσει προ διετίας το έργο της Πτολεμαΐδας 5 σε κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ/Hitachi έναντι τιμήματος 1,4 δισ. ευρώ, με χρόνο υλοποίησης 70 μήνες, που αναλύονται σε δύο φάσεις: 50 μήνες από την έκδοση της άδειας με καταλυτική ημερομηνία –έκδοσής της– την 29η Μαρτίου 2015. Ο «Σπάρτακος» καλεί τον κ. Λαφαζάνη να επισπεύσει τις διαδικασίες έκδοσης της άδειας, καθώς ο ίδιος έχει ταχθεί τόσο υπέρ της υλοποίησής της όσο και υπέρ της διεύρυνσης της χρήσης του λιγνίτη ως καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Εργα, όχι λόγια

Μόνον εντυπώσεις δημιουργούν οι δηλώσεις του αν. υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα σχετικά με τη διάθεση των εισπράξεων του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι σήμερα. Ως επικεφαλής του ΓΛΚ ο αναπληρωτής υπουργός μπορεί εύκολα να ενημερωθεί για το πού κατευθύνθηκαν τα ποσά ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που είσεπραξε το Ταμείο. Εφόσον ανακάλυπτε κάτι, ότι δηλαδή κάποια ποσά δεν κατευθύνθηκαν στην προεξόφληση του χρέους, τότε θα έπρεπε να κάνει όχι μόνον δηλώσεις, αλλά και να αναζητήσει ευθύνες για την παρανομία που έγινε. Ολα τα υπόλοιπα είναι είτε εκ του πονηρού είτε λόγος να γίνεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT