Μπαλάκι οι ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Euroworking group (EWG), σκληρά λόγια ακούστηκαν για την Ελλάδα από έναν από τους σημαντικούς παίκτες στις συζητήσεις -που όπως φαίνεται έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν περάσει εννιά εβδομάδες από τις εκλογές και δεν έχετε κάνει τίποτα». Ο συγκεκριμένος Ευρωπαίος αξιωματούχος ήθελε να τονίσει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα εξελίσσονται με απελπιστικά αργό ρυθμό. Ποια ήταν η απάντηση του Ελληνα εκπροσώπου στο EWG, κ. Θεοχαράκη; Οτι η καθυστέρηση στις συζητήσεις στην Αθήνα οφείλεται στην ανικανότητα των τεχνικών ομάδων των… θεσμών. Ο ίδιος, προ ημερών, σε άλλο EWG είχε αφήσει και πάλι άφωνους τους ομολόγους του, λέγοντας ότι δεν προτίθεται να τους ενημερώσει για τίποτα, διότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν σε πολιτικό επίπεδο, στη μίνι Σύνοδο Κορυφής.

Εκτός από αρκετές εισηγμένες που λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν δημοσιεύουν τα τελευταία χρόνια τα ετήσια αποτελέσματά τους, προέκυψε θέμα και με 4 εταιρείες (Ιασώ, ΑΛΚΟ, Spider, Βιοτέρ), όπου ανεστάλη χθες προσωρινά η διαπραγμάτευσή τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις της χρήσης 2014, που δημοσιοποιήθηκαν την 31/03/2015, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ. Ταυτόχρονα, ανεστάλη προσωρινά και η διαπραγμάτευση της μετοχής της «Δομική Κρήτης», καθώς δεν προέβη, εντός προθεσμίας, σε δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2014.

Αλλαγές στο ΤΧΣ

Μια ακόμα παραίτηση, για προσωπικούς λόγους, σημειώθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Χθες ήταν σειρά του κ. Ιωάννη Ζαφειρίου, μη εκτελεστικού μέλους του Γενικού Συμβουλίου του ταμείου. Είχαν προηγηθεί, τις περασμένες ημέρες, η παραίτηση του προέδρου του ΤΧΣ, Χρ. Σκλαβούνη, καθώς και ενός ακόμη μέλους (μη εκτελεστικό) του Γενικού Συμβουλίου. Αν και από το ΤΧΣ δεν έγινε το παραμικρό σχόλιο για τους λόγους των παραιτήσεων, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι συνδέονται με την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στη διοικητική δομή. Σημειώνεται ότι για τη θέση του προέδρου, το ΤΧΣ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν βιογραφικά ώς τις 9 Απριλίου.

Από Ιούνιο ειδοποιήσεις τραπεζών σε οφειλέτες

Από τον Ιούνιο, θα μπορούν να στέλνουν οι τράπεζες την πρώτη ειδοποίηση σε όσους δανειολήπτες καθυστερούν στην αποπληρωμή της δόσης του δανείου τους. Αυτό προβλέπει τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ, η οποία επί της ουσίας είναι τυπική και αποσκοπεί στην ίση μεταχείριση των δανειοληπτών, δηλαδή τόσο αυτών που τέθηκαν σε καθυστέρηση έως τα τέλη Δεκεμβρίου όσο και αυτών που αθέτησαν την οφειλή τους μεταγενέστερα. Ο Κώδικας, μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, είναι ουσιαστικά ανενεργός, ενισχύοντας τη ροπή για καθυστερήσεις.

Νέοι Ελληνες διπλωμάτες στο «πλευρό» επιχειρήσεων

Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα ενίσχυσης πρακτικής άσκησης των νέων διπλωματών, για την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκε σε συνεργασία του ΣΕΒ με τη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εταιρείες Αλουμίνιον της Ελλάδος, Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια, Intracom Defense, Intralot, METKA, Παπαδόπουλος Ε.Ι., ΤΙΤΑΝ και Χαλκόρ. Οπως ανακοίνωσε ο ΣΕΒ, οι υποψήφιοι ακόλουθοι πρεσβείας είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις εξαγωγικές διαδικασίες, με τις ανάγκες έρευνας αγοράς και πρόσβασης σε χώρες-στόχους, με τον τρόπο δικτύωσης των επιχειρήσεων σε νέες αγορές, καθώς και με τους πρακτικούς τρόπους συνεργασίας επιχειρήσεων με τις πρεσβείες στο εξωτερικό. «Η υποστήριξη από τις πρεσβείες μας προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρέσβης Κων. Μπίτσιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT