«Παρούσα η Εθνική στην ανάκαμψη της χώρας»

«Παρούσα η Εθνική στην ανάκαμψη της χώρας»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στην εκστρατεία προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων στην Ελλάδα υπογράμμισε η πρόεδρος του ομίλου Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η νέα πρόεδρος της Εθνικής υπογράμμισε την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν. Η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι η Εθνική θα ανταποκριθεί στο μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας, που μεταφράζεται σε παραγωγικές επενδύσεις, συνεργασίες και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο όμιλος της ΕΤΕ θα αναπτύξει καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μορφή ανακυκλούμενων κεφαλαίων, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις εξαγωγικές εισηγμένες παραμένει αμείωτο. Για παράδειγμα, μόνο στον Τιτάνα, το 2014, προστέθηκαν ακόμη 260 fund managers στο σύνολο των ξένων οίκων που παρακολουθούν τη μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία. Οπως εξηγούν στην «Κ» οι εκπρόσωποι των ελληνικών εισηγμένων με μεγάλη εξαγωγική παρουσία, το 90% των ευρωπαϊκών funds παίρνουν το αεροπλάνο και έρχονται στην Ελλάδα να γνωρίσουν από κοντά τις έδρες των επιχειρήσεων και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους. Ηδη, οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ετοιμάζονται για το road show (οδοιπορικό παρουσίασης) στη Νέα Υόρκη, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Παραίτηση Γιαννακόπουλου

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) υπέβαλε χθες ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιαννακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ τη θέση του προορίζεται να καταλάβει ο κ. Γιώργος Μιχελής. Ο τελευταίος διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Η τοποθέτηση, ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων που διατύπωσε η ΕΚΤ. Ο κ. Γιαννακόπουλος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΕΕΠ. Θεωρήθηκε επιτυχημένος στο έργο του, δεδομένου ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ΕΕΕΠ αποτέλεσε αυστηρό επόπτη των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας.

Συνάντηση με Ελβετούς για τη φοροδιαφυγή

Για την Τρίτη μετά το Πάσχα συμφωνήθηκε να συναντηθούν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Π. Νικολούδης, με αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός για Διεθνή Οικονομικά Θέματα, δρ Ζακ ντε Βατβίλ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί, προφανώς, η συνεργασία των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον, με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά σε ισχυρή τόνωση των εσόδων από αυτή τη συνεργασία.

Από το ΓΛΚ η πληρωμή των έργων του ΕΣΠΑ

Στον ταμία, δηλαδή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κολλάει τελικώς η πληρωμή των εργοληπτικών εταιρειών για έργα του ΕΣΠΑ που έχουν ήδη υλοποιήσει. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση που υποχρεώθηκε να βγάλει χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, που έκανε λόγο για «πάγωμα» πληρωμών σε δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ, με κίνδυνο την αδυναμία καταβολής του δώρου Πάσχα και του μισθού στους εργαζομένους. Στην επιστολή απέδιδε την ευθύνη στην ΤτΕ, η οποία –όπως σημείωνε– δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το υπουργείο Οικονομίας πληρωμές. Από την πλευρά της, η Τράπεζα διευκρίνισε ότι εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά και σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το ΓΛΚ, και καταλήγει ότι διακανονίζει τον αυξημένο όγκο των συναλλαγών, σύμφωνα με τη σειρά των εισερχόμενων εντολών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT