Απαίτησαν εγγυήσεις για να αγοράσουν έντοκα

Απαίτησαν εγγυήσεις για να αγοράσουν έντοκα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκδοση εντόκων γραμματίων στα χρόνια πριν από την κρίση ήταν μια απλή και βαρετή υπόθεση. Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους εξέδιδε έντοκα γραμμάτια (καμιά 200αριά εκατομμύρια σε κάθε διάρκεια), μόνο και μόνο για να υπάρχουν στην αγορά και να έχουν τιμές οι ελληνικοί τίτλοι σε όλη την καμπύλη. Από την αρχή της κρίσης και ώς το περασμένο καλοκαίρι, οι εκδόσεις εντόκων ήταν πιο δύσκολες, αλλά τουλάχιστον δεν υπήρχε το άγχος εάν θα καλυφθούν. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2014, οι συνθήκες βελτιώθηκαν και το θέμα ήταν πόσα θα πάρουν οι ξένοι. Εσχάτως, κάθε έκδοση είναι ένα θρίλερ. Η χθεσινή, δε, ήταν από τις χειρότερες. Για να καλυφθεί, χρειάστηκε να γίνουν συζητήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου. Και να αναληφθούν και δεσμεύσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Οταν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν με τόσο μεγάλη ένταση και διάρκεια πάνω σ’ ένα πρόσωπο, τότε όλοι βρίσκουν ευκαιρία να το «εκμεταλλευτούν», ακόμα και με χιουμοριστική διάθεση. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος ενόψει Ανάστασης έγινε πασχαλινή λαμπάδα! Ο κ. Βαρουφάκης εκτός από το ότι ήταν –ούτως ή άλλως– γνωστός ως πρόσωπο, μετά την υπουργοποίησή του τυγχάνει θερμής υποδοχής σε όποιο μέρος κι αν βρεθεί, εντός και εκτός της χώρας. Ειδικά στο εσωτερικό, συγκεντρώνει συνήθως πλήθος κόσμου γύρω του, που θέλει να του μιλήσει έστω και για λίγο. Γι’ αυτό και κάποιοι δαιμόνιοι επιχειρηματίες σκέφτηκαν να βάλουν μία φωτογραφία του σε λαμπάδα.

Οι φόβοι για τις τράπεζες

Δεν είναι τόσο ο φόβος ενός «ατυχήματος» όσο ο κίνδυνος νέων αυξήσεων κεφαλαίων που έχει οδηγήσει τους ξένους σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ξένοι επενδυτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα ενδεχόμενο Grexit αλλά για τον κίνδυνο αυξήσεων κεφαλαίων, εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Σημειώνεται ότι και η Citi προχώρησε στη σημαντική μείωση των τιμών-στόχων για τις τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες: για τη μετοχή της Alpha Bank στα 0,47 από 0,65 ευρώ πριν, για την Πειραιώς στα 0,61 από 1,45 ευρώ, για την Eurobank στα 0,16 ευρώ από 0,30 ευρώ και για την Εθνική στα 1,74 από 2,75 ευρώ.

Ευχές για «Ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας

Τη θρησκευτική με την οικονομική συγκυρία επέλεξε να συνδυάσει στη φετινή ευεχετήρια κάρτα που απέστειλε ηλεκτρονικά το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στο ευχετήριο μήνυμα το Επιμελητήριο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η φετινή χρονική συγκυρία της Μεγάλης Εβδομάδας, με μία από τις δυσκολότερες εβδομάδες του εξάχρονου πλέον Γολγοθά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, επιβάλλει την άμεση συμφωνία με τους εταίρους που θα βγάλει την οικονομία από το αδιέξοδο, θα διατηρήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και θα μας οδηγήσει με αυτογνωσία στην Ανάσταση. Καλό Πάσχα». 

Οι… μυστικοπαθείς εκκαθαριστές των τραπεζών

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις εκκαθαρίσεις των τραπεζών που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εκκαθαριστές των σχετικών υποθέσεων αρνούνται να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για την εξέλιξη των εκκαθαρίσεων που έχουν αναλάβει. Κόντρα στη διεθνή πρακτική που ακολουθείται από ανάλογους οργανισμούς, όπως ο ιρλανδικός ΝΑΜΑ ή η ισπανική Sareb, που επιτάσσει διαφάνεια ειδικά για τις περιπτώσεις των υπό εκκαθάριση τραπεζών, το κόστος των οποίων έχουν αναλάβει οι φορολογούμενοι, οι εκκαθαριστές στη χώρα μας λειτουργούν ωσάν να επρόκειτο για δική τους επιχείρηση. Οποιαδήποτε προσπάθεια για πληροφόρηση στα σχέδια της εκκαθάρισης που προβλέπονται ή για τα ποσά που έχουν ανακτηθεί και τις νομικές ενέργειες που έχει ακολουθήσει η εκκαθάριση, προσκρούει σε άρνηση και οι αρμόδιοι παραπέμπουν στους ισολογισμούς που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, και οι οποίοι κάθε άλλο παρά πληροφόρηση προσφέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT