Οταν οι υψηλές αποδόσεις προκαλούν πονοκέφαλο

Οταν οι υψηλές αποδόσεις προκαλούν πονοκέφαλο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το Πάσχα θα επανέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ το θέμα της τοποθέτησης περίπου 100 εκατ. ευρώ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα πρέπει, βέβαια, να προηγηθεί απόφαση από τη διαχειριστική επιτροπή του Λογαριασμού, καθώς το κεφάλαιο που προέρχεται από εισφορές των αγροτών και του κράτους, με συμμετοχή περίπου 50%-50%, αφορά σε παροχές προς τους ασφαλισμένους του ταμείου. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. του Οργανισμού, που θα δυσκολευτεί να αποφασίσει, καθώς σήμερα τα κεφάλαια του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας είναι τοποθετημένα σε καταθετικό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, με επιτόκιο 2,35%. Μάλιστα, ενώ τα κεφάλαια του Οργανισμού είχαν τα προηγούμενα χρόνια απόδοση που δεν ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ τον χρόνο, το 2013 και το 2014 η ετήσια απόδοσή τους προσέγγισε τα 2 εκατ. ευρώ…

Τα όριά τους αναμένεται να δοκιμάσουν φέτος αρκετά αεροδρόμια σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, στην αιχμή της τουριστικής σεζόν. Η εξέλιξη αυτή θα αναδείξει, για δεύτερη διαδοχικά χρονιά, την αναγκαιότητα για νέες επενδύσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια προς όφελος της οικονομίας και του τουρισμού. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών παραχώρησης των αεροδρομίων σε ιδιώτες θα οδηγήσει σε καθυστέρηση υλοποίησης και των επενδύσεων, με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους επενδυτικά προγράμματα. Μοιραία, αν δεν αλλάξει κάτι, θα υπάρξει και μείωση του ενδιαφέροντος για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Καλοκαίρι με την εφορία

«Καλό Αύγουστο» λένε οι περισσότεροι λογιστές στα διάφορα φόρουμ, σχολιάζοντας τις αλλαγές στα έντυπα της φορολογικής δήλωσης. Τόσο το βασικό έντυπο της δήλωσης Ε1 όσο και τα έντυπα Ε3 και Ε9 έχουν υποστεί τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα οι λογιστές να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς για εισοδήματα και ακίνητα. Πολλοί, δε, σχολιάζουν το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα η εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης, αν και ο νόμος ορίζει ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται από αρχές Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου. Το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι ακόμα έτοιμο αναγκάζει τους λογιστές να ζητούν από τώρα παράταση των προθεσμιών.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι… συζητάνε

Ηξεις αφήξεις από τη Σελόντα και τη Δίας, καθώς οι δύο εταιρείες τη μία ημέρα επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα περί «γάμου» και την επομένη εκδίδουν νέες ανακοινώσεις, με τις οποίες υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις –επί του παρόντος– δεν αφορούν διαδικασίες συγχώνευσης. Οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις αφορούν την αναδιάρθρωση του χρέους της Δίας και η Σελόντα συμμετέχει σε αυτές ως ένας εκ των πιστωτών. Ας κρατήσουμε τη φράση «επί του παρόντος», διότι όλοι γνωρίζουν ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να κάνουν τους «ψαράδες».

Ο ΟΠΑΠ πλήρωσε νωρίτερα τον φόρο του

Nωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος, παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών ο ΟΠΑΠ τον φόρο από τα τυχερά του παίγνια. Για πρώτη φορά φέτος, ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στο τέλος Μαρτίου τους φόρους του πρώτου διμήνου και μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταβάλει τους φόρους του Μαρτίου. Η πρώτη δόση, για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αφορούσε περίπου 60 εκατ. ευρώ και η δεύτερη δόση, που θα καταβληθεί αμέσως μετά το Πάσχα, αφορά περίπου 35 εκατ. ευρώ. Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του σχετικού φόρου (GGR Tax) ανά τρίμηνο και μέχρι τις 15 του μήνα που ακολουθεί το αναφερόμενο τρίμηνο. Ο χειρισμός αυτός έγινε ύστερα από αίτημα και φυσικά προς διευκόλυνση του Ελληνικού Δημοσίου, που αξιοποιεί οποιονδήποτε «κουμπαρά» διαθέτει για να αυξήσει τη ρευστότητά του. Πέρυσι, ο ΟΠΑΠ κατέβαλε 391 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο από GGR Tax και για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT