Ενας εκ των δύο μετράει λάθος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 9 δισ. ευρώ τον χρόνο είναι οι μισθοί για τη «μαύρη» εργασία, του φαινομένου που εκτός από τις προφανείς κοινωνικές συνέπειες στερεί από το Δημόσιο σημαντικά ποσά κάθε χρόνο. Μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι οι ετήσιες απώλειες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, περίπου 800.000 εργαζόμενοι είναι «αόρατοι» για τα Ταμεία και το κράτος. Μάλιστα, ο Β. Κορκίδης (φωτ.) υποστήριξε ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο, τότε θα έχει υπόσταση μια συζήτηση για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, πάντως, είχε καταφέρει να περιορίσει τη «μαύρη» εργασία, τουλάχιστον στα χαρτιά, καθώς τα στοιχεία από δειγματοληπτικούς ελέγχους έδειχναν ότι το 2014 η ανασφάλιστη εργασία ανήλθε στο 13,85%. Ποσοστό που απέχει πολύ από το περίπου 40% που εκτιμά η ΕΣΕΕ…

Τη συμμετοχή στην Emma Delta φέρεται να πούλησε ο Ρώσος μεγιστάνας Αλ. Νέμσιτς. Πρόκειται για μια εσωτερική συναλλαγή στην εταιρεία, η οποία δεν επηρεάζει τη συμμετοχή του 33% της τελευταίας στον ΟΠΑΠ. Μετά δε τη συναλλαγή, βασικός μέτοχος στην Εmma Delta καθίσταται ο Σλοβάκος Κ. Κόμαρεκ. O τελευταίος κατέχει, πλέον, το 44% της εταιρείας. Επίσης, μερίδιο 22% στην Εmma Delta κατέχει ο Σλοβάκος Γίρι Σμετς, 25% ο Γιώργος Μελισσανίδης, 5% οι Σλοβάκοι επιχειρηματίες Κατς και Tζακάμποβιτς και τέλος 4% ο όμιλος Κοπελούζου. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΑΠ, τον έλεγχο στην εταιρεία, και κατ’ επέκταση στον ΟΠΑΠ, ασκούν οι Σλοβάκοι με επικεφαλής τον Γ. Σμετς.

Δημόσιες συμβάσεις

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις κάνει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Η Αρχή έθεσε από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση τις επιλογές που υπάρχουν για την ενσωμάτωση των τελευταίων σχετικών κοινοτικών οδηγιών 2014/23/ΕΕ, 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ. Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο να ενσωματώσουν τις κοινοτικές οδηγίες στην εθνική τους νομοθεσία έως τις 18/4/2016. Η αναθεώρηση του καθεστώτος των δημοσίων συμβάσεων είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, πλην ίσως των εξοπλιστικών…

Μια συνάντηση με νόημα, που δεν επιβεβαιώνεται

Δημοσιεύματα που δεν επιβεβαιώνονταν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, ήθελαν τον υπουργό Γ. Βαρουφάκη να έχει συνάντηση την Παρασκευή με τον γνωστό δικηγόρο Λι Μπούσεϊτ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπούσεϊτ είναι γνωστός για τη δραστηριότητά του στα θέματα αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών και μάλιστα είχε ασχοληθεί και με το ελληνικό PSI. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήταν παράλογο να ζητήσει τη γνώμη του ο κ. Βαρουφάκης και απομένει να  αποδειχθεί  εάν  τα  δημοσιεύματα  επιβεβαιωθούν ή όχι.

Χαμηλώνει ο πήχυς για τους πλειστηριασμούς

Οποιος πάει για τα πολλά, χάνει και τα λίγα. Ο λόγος για το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο μετά την αρνητική γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί του νομοσχεδίου για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας αναζητεί τρόπους άρσης του αδιεξόδου. Το νομοσχέδιο με τη μορφή που γνωρίζαμε και που εστάλη στην ΕΚΤ με τα γνωστά αποτελέσματα δεν πρόκειται να κατατεθεί. Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομίας επανεξετάζουν τα κριτήρια, προκειμένου να τα αναθεωρήσουν προς τα κάτω, χωρίς να αποκλείεται να υιοθετηθούν χαμηλότερα και από αυτά που προβλέπονταν στο νόμο Χατζηδάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ στη γνώμη της αναφέρεται στον νόμο αυτό (4224/2013), υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αυτός παρείχε ευρεία προστασία από τους πλειστηριασμούς και το πεδίο του εκτεινόταν πέραν των πλέον ευπαθών νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT