Αυτός έβλεπε τον πρόεδρο Ομπάμα κατ’ ιδίαν

Αυτός έβλεπε τον πρόεδρο Ομπάμα κατ’ ιδίαν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστοσελίδα Euro2day.gr αποκάλυψε χθες ότι πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μία μυστική συνάντηση εκπροσώπων των δανειστών της χώρας με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομικών των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας) για το ελληνικό ζήτημα, απουσία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη (φωτ.). Από το ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν ότι καλώς κάνουν και συσκέπτονται για την Ελλάδα οι δανειστές της, έστω και χωρίς τη συμμετοχή της, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή μεταξύ τους. H ειρωνεία στο σχόλιο υποκρύπτει την ενόχληση του κ. Βαρουφάκη για τη μη πρόσκλησή του στη συνάντηση. Δεν πρέπει όμως να τον πειράζει που δεν τον «έπαιξαν» οι υπουργοί. Αυτός, όπως είναι γνωστό, συναντήθηκε εκείνες τις ημέρες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και κατ’ ίδίαν. Τους υπουργούς Οικονομικών, τη Λαγκάρντ και τον Ντράγκι τους βλέπει συχνά σε κάθε Eurogroup.

Στις 13 εισηγμένες που έχουν χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ σε σύνολο 233 επιχειρήσεων αρχίζει και τελειώνει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Οι 13 επιχειρήσεις έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 31,688 δισ. ευρώ και καλύπτουν 73% της συνολικής αξίας του χρηματιστηρίου, που έχει διολισθήσει στα 43,701 δισ. ευρώ. Στις δύο πρώτες θέσεις της κεφαλαιοποίησης βρίσκονται η Coca-Cola (6,94 δισ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (3,72 δισ. ευρώ). Στην 3η και 4η θέση έχουν υποχωρήσει η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank αντίστοιχα. Στην 5η θέση είναι ο ΟΠΑΠ (2,49 δισ. ευρώ) και κάτω των 2 δισ. ευρώ βρίσκονται η Τράπεζα Κύπρου, η Πειραιώς και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Ο κίνδυνος της δραχμής

Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου χθες για το Χρηματιστήριο Αθηνών (2,39%), με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Χθες, ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 3,97%, ενώ είχε σημειωθεί άλμα 13% κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι μεγάλες απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων οφείλονται στις «επιθετικές» ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτών και hedge funds. Οπως σημειώνουν, οι τρέχουσες τιμές περιλαμβάνουν τον κίνδυνο… της δραχμής και αν η ανησυχία εκτονωθεί και υπάρξει τελικά συμφωνία, τότε οι μετοχές των τραπεζών θα κινηθούν έντονα ανοδικά καλύπτοντας μέρος του χαμένου εδάφους.

Η ώρα των ονομάτων δεν ήρθε ποτέ

Στην υπουργική απόφαση για τις τριγωνικές συναλλαγές αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν θεωρούνται τέτοιες και δεν προκαταβάλλεται φόρος 26% και όσες αφορούν «προϊόντα ή εμπορεύματα για τα οποία η τιμή προσδιορίζεται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με βάση την τιμή κλεισίματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γεγονός για το οποίο υπάρχουν όλα τα στοιχεία απόδειξης». Ο,τι περίπου έλεγε και προηγούμενη απόφαση του ΥΠΟΙΚ, την οποία επικαλείτο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως απόδειξη διαπλοκής. Σε αυτή αναφερόταν και ο κ. Δραγασάκης (φωτ.) όταν έλεγε από βήματος της Βουλής πως οι διευθετήσεις έχουν ονοματεπώνυμο και πως θα πει ονόματα όταν έρθει η ώρα. Μια ώρα που προφανώς δεν ήρθε ποτέ…

«Ελληνικός Χρυσός» καλεί Παν. Λαφαζάνη

Την αλληλογραφία της «Ελληνικός Χρυσός» με το υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε χθες η διοίκηση της εταιρείας, με αφορμή την εξώδικη διαμαρτυρία των 4 σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, η οποία επικαλείται δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γ. Τσιρώνη περί σωρείας ελλείψεων και παραβιάσεων της νομοθεσίας από την πλευρά της. Η «Ελληνικός Χρυσός» ζητά, έπειτα από αυτό, την κατάθεση της άποψης του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνη (φωτ.) και της κυβέρνησης γενικότερα σχετικά με τις «καταγγελίες» του αναπληρωτή υπουργού, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεται να αντιμετωπίσει με κάθε νόμιμο τρόπο ακόμη και στο ποινικό πεδίο. «Αν οι ισχυρισμοί του αναπληρωτή υπουργού δεν είναι πλάνη, τότε προφανώς εντάσσονται στη σφαίρα της συκοφαντικής δυσφήμισης με τη χρήση σκόπιμου ψεύδους για ίδιον πολιτικό όφελος σε βάρος κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων» αναφέρει η «Ελληνικός Χρυσός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT