Οι Ανεξάρτητες Αρχές στο επίκεντρο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται στην ευρύτερη αντιπολίτευση αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει να κάνει με την αυτονομία των Ανεξάρτητων Αρχών. Ως γνωστόν, ήδη από τα τέλη του Απριλίου η σχετική συζήτηση έχει φουντώσει. Πριν από τις εκλογές, η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Καλαμαρά, είχε ήδη προαναγγείλει την κατάργηση του ΑΣΕΠ, της πρώτης από τις Ανεξάρτητες Αρχές που μπήκε στο στόχαστρο. Και μετά, ξεκίνησαν τα απανωτά χτυπήματα: η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν μετά το «μαύρο» στον τηλεοπτικό αέρα της Digea, ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών της. «Η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή…», ξεκινούσε η δήλωση του υπουργού τότε και η επιλογή των λέξεων έμοιαζε να προδικάζει αλλαγές. Μάλλον γι’ αυτό στην ΕΕΤΤ τα στελέχη ξεσηκώθηκαν με το που άκουσαν τη λέξη «παραιτήσεις» και άρχισαν να μιλούν για «προγραφές». «Αν είναι έτσι», έλεγαν, «σε κάθε μπλακ άουτ της ΔΕΗ θα πρέπει να παραιτούνται τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΡΑΕ». Ισως να έφταιγε αυτή η ατάκα, ίσως και όχι. Πάντως, κάπου εκεί ήταν που μπήκαν ιδέες στον υπουργό που έχει κοντινό αντικείμενο με τη ΡΑΕ: τον Π. Λαφαζάνη. Εκείνος, μιλώντας στη Βουλή την ημέρα που συζητιόταν η τροπολογία που ακύρωνε μια απόφαση της ΡΑΕ, είπε πως η Ρυθμιστική Αρχή συχνά «εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα» και άρα είναι «υπερκυβέρνηση». Αν υπολογίσει κανείς την τρέχουσα διάθεση του υπουργού, η ΡΑΕ σύντομα θα περάσει μέρες δύσκολες.

Αντί για θαύμα… επαναπροκήρυξη

Να ξεπεραστούν οι απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μέσω υποβολής νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) θα επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Το νέο ΕΣΧΑΔΑ θα είναι προσαρμοσμένο στην απόφαση του ΣτΕ έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν, όμως, ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, πωλητών και αγοραστών, σχετικά με το τίμημα. Δηλαδή, ακόμη και αν εγκριθεί το νέο ΕΣΧΑΔΑ, δεν είναι σίγουρο ότι οι Αραβες ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα συνεχίσουν να θέλουν να αναλάβουν το ακίνητο με το αρχικό προσφερόμενο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ. «Ενα θαύμα δεν αποκλείεται», παραδέχεται στέλεχος κοντά στις διαπραγματεύσεις, όμως το πιο λογικό που ο ίδιος πρόκρινε «είναι μια επαναπροκήρυξη του έργου».

Το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, μεγάλο. Κι αυτό έχει αποδειχθεί, πολλάκις, στην πράξη. Το σημαντικότερο; Ολα δείχνουν ότι στο μέλλον θα διευρυνθεί περαιτέρω. Απόδειξη; Οι δικηγόροι τους, που κατά τη διεθνή πρακτική «ανοίγουν τους δρόμους», κάνουν ακόμα πιο δυναμικό «μπάσιμο» στη χώρα μας. Στο τέλος της εβδομάδας που έρχεται, στην Αθήνα θα βρεθούν 45 δικηγόροι της μεγάλης κινεζικής φίρμας Yingke Law Firm, με έδρα το Πεκίνο και παρουσία σε όλο τον κόσμο (προσκεκλημένοι της ελληνικής φίρμας Machas and Partners). Θα δουν κόσμο, θα σταθμίσουν καταστάσεις και, όπως προαναφέρθηκε, θα ανοίξουν δρόμους…

Επιμένουν… ελληνικά

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα για εισηγμένες που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν βγάλει έξω τα διαθέσιμά τους, για να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες εξελίξεις που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει, για παράδειγμα, ένα capital control. Αυτό που δεν αναφέραμε ίσως ήταν ότι παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν αρκετές εισηγμένες οι οποίες επιμένουν να κρατούν σταθερά τα διαθέσιμά τους εντός των ελληνικών ορίων. Τα παραδείγματα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της ΓΕΚ, που κρατάει συνεχώς και αδιαλείπτως και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και μέχρι σήμερα το σύνολο σχεδόν των διαθεσίμων μας στην Ελλάδα, στηρίζοντας στην πράξη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ασε που μέσα στην κρίση έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ανάλογα παραδείγμα, ευτυχώς, υπάρχουν κι άλλα…

Η φτώχεια πλήττει τις μονογονεϊκές

Ποιες είναι οι οικογένειες που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούν από τη φτώχεια στην Ελλάδα της κρίσης; Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΚΚΕ, ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, για τις οποίες ο κίνδυνος φτώχειας από 27,1% το 2008 ανεβαίνει στο 43,2% το 2011, αλλά περιορίσθηκε στο 37,2% το 2013. Βεβαίως, το ζητούμενο είναι πού θα διαμορφωθεί το 2014 και πολύ περισσότερο φέτος. Για τις πλέον τυπικές οικογένειες στην Ελλάδα, δύο ενηλίκων με δύο παιδιά, ο κίνδυνος φτώχειας από 21,9%, που ήταν το 2008, ανέβηκε σε 25,6% το 2013. Ο κίνδυνος φτώχειας φαίνεται να περιορίζεται δραστικά για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και ένα παιδί, καθώς και για τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά και αυτό, όπως λένε από το ΕΚΚΕ, συνιστά ένα «ελληνικό παράδοξο», το οποίο ακόμα δεν έχει ακόμη εξηγηθεί. Το μόνο είναι, όμως;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT