Ο φαύλος κύκλος των καθυστερήσεων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φαύλο κύκλο των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΣΠΑ, που δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά θέτει και σε κίνδυνο τους κοινοτικούς πόρους, φέρνει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Σταθάκη και Βαρουφάκη ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.). Στη σχετική ερώτηση σημειώνει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εκτελεί τις αιτούμενες χρηματοδοτήσεις από το ΠΔΕ για να προωθηθεί με τη σειρά της η διαδικασία αποπληρωμής των έργων ΕΣΠΑ. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να έχει αποστείλει μέχρι σήμερα πολύ λίγα αιτήματα πληρωμών προς τις Βρυξέλλες, που ανέρχονται μόλις σε 120 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, έχει ως αποτέλεσμα την εισροή λιγότερων κοινοτικών πόρων στα ταμεία του Δημοσίου, την όξυνση του προβλήματος της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την επίταση της ύφεσης.

Καθίζηση έχει υποστεί η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου, αφού αντιστοιχεί πλέον στο 27,11% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, που θα ανέλθει στα 180 δισ. ευρώ εφόσον επιβεβαιωθεί ετήσιος θετικός ρυθμός ανάπτυξης 0,5%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2015 ξεκίνησε με κεφαλαιοποίηση 53,415 δισ. ευρώ. Στο ξεκίνημα του 2014 η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς ανερχόταν στα 68,137 δισ. ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα του 2013 η αξία του χρηματιστηρίου ανερχόταν στα 33,461 δισ. ευρώ. Το 2012 ξεκινούσε η χρονιά με κεφαλαιοποίηση 26,294 δισ. ευρώ και το 2011 η αγορά ξεκινούσε με κεφαλαιοποίηση 53,544 δισ. ευρώ. Το 2010 η αρχική κεφαλαιοποίηση έφθανε τα 83,128 δισ. ευρώ.

Το προεδρείο της ΕΕΕΠ

Υπεγράφη, την περασμένη Παρασκευή, η απόφαση τοποθέτησης του νέου προεδρείου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), από τον ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκη. Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο κ. Αντώνης Στεριώτης, ενώ μέλη της επιτροπής οι κ. Παναγιώτης Βαγιανός, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, Ηλίας Κατρακάζης, Νικόλαος Στρατής, Σοφοκλής Αλιφιεράκης, Γεώργιος Θεοδωρής, Αναστάσιος Πατώκος και Ηλίας Τσερώνης. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, επί προεδρίας Χρήστου Χατζηεμμανουήλ στον ΟΠΑΠ, είχε τοποθετηθεί σε υψηλόβαθμη θέση στον οργανισμό (γενικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών) ο κ. Σοφ. Αλιφιεράκης. Ο τελευταίος παραιτήθηκε από τον ΟΠΑΠ, λίγο πριν αναλάβουν τον οργανισμό οι Τσέχοι.

Ξένα δημοσιεύματα πλήττουν τον τουρισμό

Η έξαρση των μεταναστευτικών ροών σε νησιά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με την προβολή του θέματος από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό. Σε κάποια νησιά πραγματοποιήθηκαν, ήδη, ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ σε άλλα, όπως για παράδειγμα στην Κω, έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες σημαντική κάμψη στις on line αναζητήσεις στα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την Trivago, οι on line αναζητήσεις στο νησί του Ιπποκράτη για την περίοδο από 26 έως 31 Μαΐου παρουσίασαν πτώση κατά 52%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν από αυτό το διάστημα.

Πρόταση από… τα παλιά αναμένουν κάποιοι

Οι… «κακές γλώσσες» λένε ότι η πρόταση των πιστωτών της χώρας, που θα γίνει γνωστή σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση, θα συμπεριλαμβάνει πολλά και διάφορα μέτρα. Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρουν, ενδεχομένως να είναι πολύ κοντά σε αυτά που ανέφερε το μέιλ Χαρδούβελη. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το περιβόητο μέιλ προέβλεπε εκτός από αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και επανεξέταση φοροαπαλλαγών (ανέρχονται στα 3,6 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ το 2009), αύξηση των φόρων σε καπνό και αναψυκτικά, των εισιτηρίων στα μουσεία και της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Επίσης, προέβλεπε την επιβολή φόρου πολυτελείας, καθώς και την αύξηση του ποσοστού στις κατασχέσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου (σε μισθούς και συντάξεις). Τέλος, προέβλεπε σημαντικές αλλαγές στην υγεία και στα εργασιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT