Μια φιλική συνάντηση με ιδιαίτερο νόημα

Μια φιλική συνάντηση με ιδιαίτερο νόημα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκε χθες ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. Δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συνάντησης, ωστόσο είναι σίγουρο, δεδομένων των εξελίξεων, ότι τα ζητήματα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Σημειώνεται ότι οι κ. Παυλόπουλος και Προβόπουλος συνδέονται με πολλά χρόνια φιλίας και συνεργασίας. Η συνάντηση έγινε χθες το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί πολλές συναντήσεις – επαφές με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, παρακολουθώντας πολύ στενά όλες τις εξελίξεις.

Στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης θα φιλοξενηθεί το φετινό 4ο road show των εισηγμένων την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 9 και 10 Ιουνίου αντίστοιχα. Με την οριστικοποίηση των 29 εταιρειών που θα συμμετάσχουν, προκύπτει κατ’ αρχάς ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση από τις 4 εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και στο δίκτυο ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). Από τον Ftse 25 δεν θα εκπροσωπηθούν η Jumbo, η Coca-Cola, o OTE και η Viohalco. Οσον αφορά τις συμμετοχές, θα παρευρεθούν οι εκπρόσωποι και των 5 ελληνικών τραπεζών, της ΔΕΗ, ενώ τις εξαγωγικές εισηγμένες θα εκπροσωπήσουν τα Πλαστικά Θράκης, ο Σαράντης, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και ο Fourlis.

Αστοχες επιλογές

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αυτή θα κρατούσε αποστάσεις από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και θα τηρούσε κάποιους κανόνες. Οι τοποθετήσεις προσώπων στις ανεξάρτητες αρχές προκαλούν, όμως, προβληματισμό, αν όχι πολλά ερωτήματα. Στην Επιτροπή Παιγνίων, επικεφαλής διορίστηκε άνθρωπος που είχε έως πρόσφατα σημαντική θέση σε εταιρεία του κλάδου. Επικεφαλής της ΡΑΕ τοποθετείται άνθρωπος συγγενής του οποίου έχει άμεση σχέση με κορυφαίο παίκτη του κλάδου που θα εποπτεύει. Τι συμβαίνει; Κάποιος δεν κάνει τη δουλειά του και δεν εξετάζει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο σε αυτές τις περιπτώσεις; Ή, απλά, οι παλιές καλές συνήθειες συνεχίζονται επί… Αριστεράς;

Οποιος θέλει τα πολλά… πληρώνει για συντήρηση

Απέρριψε το 2013 το Ελεγκτικό Συνέδριο την πώληση δύο αεροσκαφών Airbus της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τότε η Apollo Aviation έδινε 18 εκατ. δολ. (περίπου 14 εκατ. ευρώ), αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι ήταν χαμηλότερο κατά περίπου 3 εκατ. δολ. από το αρχικά συμφωνηθέν. Η αγοράστρια εταιρεία είχε ζητήσει τη μείωση του τιμήματος, καθώς καθυστέρησε η παράδοση των δύο αεροσκαφών με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ετσι έμειναν τα δύο αεροπλάνα αμανάτι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έκτοτε πρέπει να κατέβαλε περί τα 2-3 εκατ. ευρώ σε πάρκινγκ και συντήρηση. Τώρα η νέα ελληνική κυβέρνηση εκτιμά από την πώληση των αεροσκαφών έσοδα 10 εκατ. ευρώ…

Λιγότεροι Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες φέτος

Η κατάσταση για τον τουρισμό το καλοκαίρι φαίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη και θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ηδη, όπως δηλώνει η οικονομική επόπτρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, ο εισερχόμενος τουρισμός επηρεάζεται αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα, τα δυσφημιστικά σχόλια των ΜΜΕ και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Για τον Μάιο, αναφέρει ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Ζάκυνθο αυξήθηκαν μόλις 3%. Από τη Βρετανία οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 14,6% και από τη Γαλλία κατά 43,6% ενώ από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 57% και από τη Ρωσία κατά 96,7%. Η αύξηση από τη Βρετανία, προσθέτει, δεν αντικατοπτρίζει τις αφίξεις που διοχετεύονται μέσω των τουρ οπερέιτορ καθώς η Ζάκυνθος έχει Βρετανούς ιδιοκτήτες κατοικιών που επισκέπτονται το νησί με πτήσεις χαμηλού κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT