Νέες διατάξεις στο παρά 5΄ της υποβολής δηλώσεων

Νέες διατάξεις στο παρά 5΄ της υποβολής δηλώσεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποιητικές δηλώσεις θα αναγκασθούν να υποβάλουν αρκετοί φορολογούμενοι, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Και αυτό, διότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη (φωτ.), φέρνει στη Βουλή, στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας, διατάξεις για φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων, τους μισθωτούς που αποκτούν εισοδήματα και από «μπλοκάκι» και τους αγρότες. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σπεύδει να διορθώσει λάθη και παραλείψεις που προκαλούν διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες υπερφορολογούν χιλιάδες φορολογούμενους. Για όσους έχουν εκδοθεί ήδη τα εκκαθαριστικά σημειώματα και εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις εντός της προθεσμίας. Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Χωρίς χρηματικό υπόλοιπο στους λογαριασμούς, δεν πραγματοποιούν πράξεις οι χρηματιστηριακές εταιρείες στους πελάτες τους. Ακόμη και στους καλούς πελάτες με πολύχρονη παρουσία –όπου σε άλλες εποχές θα υπήρχε η διευκόλυνση του «αέρα»– σήμερα απαγορεύεται διά ροπάλου, αφού η εκκαθάριση γίνεται πλέον σε 2 εργάσιμες ημέρες και δεν είναι εποχές για νέους «κόκκινους» κωδικούς. Σ’ όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες επικρατεί σιγή ασυρμάτου, καθώς οι συνεδριάσεις θυμίζουν «γιο-γιο», όπου το πρωί οι γρήγοροι κερδοσκόποι τοποθετούνται σε μετοχές για γρήγορη άνοδο και μόλις αρχίσουν οι πληροφορίες από Βρυξέλλες για τη διαπραγμάτευση, πουλάνε όλοι.

Προτίμησαν τα σίγουρα

Χωρίς μέτρα για τον ηλεκτρονικό τζόγο στάλθηκε από την Αθήνα η πρόταση προς τους πιστωτές της. Τελικά, στο υπ. Οικονομικών συνειδητοποίησαν ότι, ανοίγοντας το θέμα, το δημοσιονομικό όφελος που μπορούσε να επιτευχθεί θα ήταν μάλλον πενιχρό. Ταυτόχρονα, όταν ανοίγουν θέματα που δεν λύθηκαν την κατάλληλη στιγμή, κανείς δεν είναι σίγουρος τι μπορεί να του προκύψει σε μια περίοδο με μικρά χρονικά περιθώρια στη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, φαίνεται ότι στο υπ. Οικονομικών έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι κάθε τρίμηνο ο ΟΠΑΠ καταβάλλει πάνω από 100 εκατ. ευρώ (από φόρους παιγνίων) και τώρα δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τα σίγουρα έσοδα για άλλα μελλοντικά, που δείχνουν να μην είναι πολύ σίγουρα.

Υψηλή απορρόφηση λόγω μεταφοράς έργων

Αστραψε και βρόντηξε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με αφορμή τη δήλωση του Γιάννη Σγουρού ότι τα έργα του ΠΕΠ Αττικής έχουν βαλτώσει λόγω της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή της, η Ρένα Δούρου επικαλείται την υψηλή απορρόφηση που εμφανίζει το Πρόγραμμα, που φθάνει το 85%, και κάνει λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα». Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η υψηλή απορρόφηση του Προγράμματος οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά έργων από τη δεξαμενή των έργων του Προγράμματος Προσπελασιμότητα και όχι στην επιτάχυνση των έργων του Προγράμματος της Αττικής. Η αυτοσυγκράτηση λοιπόν δεν βλάπτει.

Υπόνοιες για τρίτο σχέδιο μετά τη διάψευση

Eντύπωση προκαλεί η διάψευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι ο υπουργός Π. Λαφαζάνης (φωτ.) μίλησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για κατασκευή πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας. «Είναι εκτός πραγματικότητας και προφανώς υπηρετούν καθετί άλλο παρά τα συμφέροντα του λαού της Καβάλας και της Βόρειας Ελλάδας». Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός μίλησε για πλωτό LNG δημόσιου συμφέροντος στη Β. Ελλάδα. Εκεί υπάρχουν δύο projects. Ενα της ΔΕΠΑ στον κόλπο της Καβάλας, που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το 2010 και έχει σχεδιαστεί για να συνδεθεί με την υπόγεια αποθήκη του παλαιού κοιτάσματος του Πρίνου. Το δεύτερο, του Ομίλου Κοπελούζου, έχει αδειοδοτηθεί από το 2011 στην Αλεξανδρούπολη. Προφανώς, η διάψευση του υπουργείου είτε συνδέεται με κάποιο τρίτο σχέδιο που γνωρίζει μόνο ο υπουργός ή με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Καβάλας στο εν λόγω σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT