Οταν οι φραγκολεβαντίνοι υπαγορεύουν ερωτήσεις

Οταν οι φραγκολεβαντίνοι υπαγορεύουν ερωτήσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει γενικός γραμματέας υπουργείου για την ανάθεση εκκαθαρίσεων τραπεζών και ασφαλιστικών σε συγκεκριμένες εταιρείες. Κι επειδή αρμόδια γι’ αυτή τη δουλειά είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, έφτασε στο σημείο να τηλεφωνήσει σε διευθύντρια της κεντρικής τράπεζας και να της ζητήσει να γίνει η ανάθεση στους «εκλεκτούς» του. Οταν δε η διευθύντρια τόλμησε να απαντήσει ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη και έχει τις δικές της διαδικασίες επιλογής εκκαθαριστών, ο κύριος γενικός την προειδοποίησε ότι «θα βάλει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ερώτηση στη Βουλή». Οπότε, ας έχουν τον νου τους οι βουλευτές της συμπολίτευσης, γιατί καμιά φορά οι ερωτήσεις που τους προτείνουν να υπογράψουν μπορεί να μην είναι τόσο αθώες. Μπορεί να κρύβονται… φραγκολεβαντίνοι* από πίσω.

* Φραγκολεβαντίνος: μτφ. ο άνθρωπος με ελαστική εθνική ή ηθική συνείδηση.

Αμεσα αντανακλαστικά έχουν αναπτύξει, πλέον, οι επιχειρήσεις λόγω της πολύχρονης κρίσης, καθώς όπου δεν υπάρχει όφελος και υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης ζημιών, αμέσως ακυρώνονται οι επενδυτικές προσπάθειες. Για παράδειγμα, χθες η εισηγμένη εταιρεία πλεκτών ειδών Μινέρβα προέβη στη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος λιανικής πώλησης στις Σέρρες, λόγω της μη αξιόλογης εμπορικής δραστηριότητας. Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση από την Jumbo για κατάστημα στην Ελευσίνα. Τις «καλές εποχές» της ασυδοσίας και του υπέρμετρου δανεισμού, τέτοιες κινήσεις στο λιανεμπόριο θα χαρακτηρίζονταν αφελείς ή πρόχειρες. Σήμερα, όμως, ακόμη και μία μέρα χωρίς πωλήσεις είναι ζημιά.

Warrants στα αζήτητα

Ολοκληρώθηκε, χθες, η 4η περίοδος για την άσκηση των δικαιωμάτων (warrants) της Alpha Bank χωρίς, φυσικά, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Η μη άσκηση δικαιωμάτων ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενη, καθώς η μεγάλη πολύμηνη αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τις μετοχές των τραπεζών στα… τάρταρα (σημαντικά χαμηλότερα των τιμών άσκησης των δικαιωμάτων). Ετσι, η τρέχουσα τιμή της Alpha Bank είναι 0,285 ευρώ ή 40,6% χαμηλότερα από την τιμή άσκησης του δικαιώματος (0,4796 ευρώ). Αντίστοιχα, η τρέχουσα τιμή της Εθνικής είναι 1,01 ευρώ, κατά 83% χαμηλότερα από την τιμή του δικαιώματος (4,6761 ευρώ), ενώ η Πειραιώς είναι στα 0,398 ευρώ ή 78% χαμηλότερα από το δικαίωμα (1,8530 ευρώ).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πάνε καλά στη… Ρουμανία

Μπορεί στην Ελλάδα τα «λουκέτα» να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται 5.790 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και είναι η 2η χώρα αποδέκτρια ελληνικών επενδύσεων, σε παγκόσμια κλίμακα. Εντός του 2013 και παρά την κρίση, ιδρύθηκαν 323 νέες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία, με επενδεδυμένο κεφάλαιο σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ και μερίδιο 4,76%. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ξένων άμεσων επενδύσεων στη Ρουμανία.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σε εκδήλωση για την ενέργεια

Σκληρή κριτική στην ενεργειακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης άσκησε ο γ.γ. Ενέργειας, Απόστολος Αλεξόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για να εισπράξει εξίσου σκληρές απαντήσεις από τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη. Ο κ. Αλεξόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδήγησε σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, ένταση της ενεργειακής φτώχειας και σε μεροληπτική μεταχείριση ληστρικών ιδιωτικών συμφερόντων, καθώς επίσης και ότι επιχειρήθηκε το ξεπούλημα κάθε κρατικής συμμετοχής σε ενεργειακές εταιρείες. «Ατυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι έχει χρέος να καταστρέφει ό,τι καλό βρήκε» απάντησε ο κ. Μανιάτης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση γα εκδίωξη επενδυτών από τον χώρο της ενέργειας και χαρακτήρισε τραγικό λάθος να μπαίνουν στο τραπέζι εθνικά θέματα σε περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε αδύναμη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT