Με ρυθμό χελώνας η υποβολή δηλώσεων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυρίζουν την πλάτη τους στις φορολογικές υποχρεώσεις εκατομμύρια φορολογούμενοι, αρνούμενοι προς το παρόν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Παρά το γεγονός ότι απομένουν 14 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έχουν υποβληθεί μόλις 1,1 εκατ. δηλώσεις και απομένουν ακόμα 5 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται από τούδε και εις το εξής, σε καθημερινή βάση, περί τις 330.000 δηλώσεις. Κάτι που, όμως, είναι πρακτικά αδύνατον, δεδομένου ότι το taxis net δεν «αντέχει» περισσότερες από 150.000 δηλώσεις ανά ημέρα. Από την άλλη, η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με τις προχειρότητες της φορολογικής διοίκησης, λειτουργούν αποτρεπτικά για την υποβολή της δήλωσης. Ολοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός μηνός και στο πλαίσιο αυτό δεν βιάζονται…

«Είναι αδύνατον να παρακολουθήσουμε τις διακυμάνσεις της αγοράς, που αλλάζει κατεύθυνση ανά δευτερόλεπτο. Ούτε το τρενάκι του τρόμου στο λούνα παρκ δεν έχει τέτοια ιλιγγιώδη πορεία». Αυτό δηλώνουν τα πιστοποιημένα στελέχη των χρηματιστηριακών γραφείων στην Αθήνα, τονίζοντας ότι σε κάθε δήλωση ή έστω φήμη που διαρρέει στο τρίγωνο Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση το πιο ρηχό Χρηματιστήριο στην Ευρώπη. Επίσης, υπογραμμίζουν: «Εάν δεν είσαι καρφωμένος στα μόνιτορ και με διαθέσιμα κεφάλαια, όπως είναι τα hedge funds, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ακολουθήσεις τις εναλλαγές προσήμων και μπορεί να βρεθείς αμέσως εγκλωβισμένος».

Στο «μάτι» του κυκλώνα

Σε «κενό αέρος» βρέθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων την περασμένη Κυριακή. Στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης των τραπεζών δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις και βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό… 16,6%.

Ωστόσο, σταδιακά υπήρξε αντίδραση και αρκετοί τολμηροί τοποθετήθηκαν, ποντάροντας στη λογική ότι στο τέλος κάποια λύση θα βρεθεί. Ετσι, τελικά ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο τέλος της συνεδρίασης με απώλειες 7,98%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 12,17%, η Alpha Bank με 9,03%, η Eurobank με 6,87%, ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε 5,71%.

Ρύθμιση-ανάσα για νέους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ

«Παγώνει» η από το 2011 υποχρεωτική μετάταξη των νέων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων) σε υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Με διάταξη που προωθεί ο Δ. Στρατούλης, θα δοθεί, επίσης, η δυνατότητα μετάταξης, έως το 2016, σε μια εκ των 2 κατώτερων κατηγοριών, από αυτή που υπάγονται σήμερα υποχρεωτικά. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το μηνιαίο κέρδος υπολογίζεται σε περίπου 97 ευρώ για τους υγειονομικούς, 120 ευρώ για τους νομικούς και 150 ευρώ για τους μηχανικούς. Η ίδια διάταξη προβλέπει και ελάφρυνση κατά 40 ευρώ των εισφορών για όλους τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1992), με κατάργηση διατάξεων που νομοθετήθηκαν το 2011.

Παραίτηση Στεριώτη με σοβαρές καταγγελίες

Συγκεκριμένο εκδότη, που επί χρόνια εκβίαζε τον ίδιο αλλά και επιχειρηματίες, κατήγγειλε –χωρίς να τον κατονομάσει– υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή Τύπου και ΜΜΕ της ΔΕΗ ο κ. Κίμων Στεριώτης. Η υπόθεση συνδέεται με τον έλεγχο που διέταξε, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, στο ΣΔΟΕ και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ερευνήσουν τις δαπάνες της ΔΕΗ μέχρι το 2014. «Θλίβομαι βαθύτατα που κορυφαίος πολιτειακός παράγων υιοθέτησε σε βάρος μου καταγγελίες ανθρώπου του επικοινωνιακού υποκόσμου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια εκβιάζει εμένα και πολλούς άλλους επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων εταιρειών για να εξασφαλίζει διαφημίσεις, καταχωρίσεις διαγωνισμών κ.λπ.» δήλωσε ο κ. Στεριώτης, ενώ αποστάσεις από τον χειρισμό της κυβέρνησης κράτησε και η ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT