Υπέρμετρη φορολόγηση στο νέο «πακέτο»

Υπέρμετρη φορολόγηση στο νέο «πακέτο»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πέντε χρόνια Μνημονίων και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, που ξεπέρασαν τα 60 δισ. ευρώ συνολικά, έρχεται νέο πακέτο σκληρών μέτρων, ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το νέο «πακέτο» έχει μια πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα. Είναι η πρώτη φορά που 9 στα 10 ευρώ των μέτρων προέρχονται από την αύξηση της φορολογίας και των κοινωνικών εισφορών. Ολα τα προηγούμενα πακέτα ήταν περισσότερα ισορροπημένα, με τη δημοσιονομική προσαρμογή να στηρίζεται περισσότερο, άλλες φορές στους φόρους και άλλες φορές στις δαπάνες. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, δεσμευμένη στις εξαγγελίες για μη μείωση μισθών και συντάξεων, προχώρησε στην υπέρμετρη φορολόγηση. Και υπό μία έννοια, δεν κατάφερε να αποφύγει και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς περίπου 2,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις αυξήσεις των κοινωνικών εισφορών ή αλλιώς από τις μειώσεις στις αποδοχές.

Οταν ακούμε για λαθραία ποτά, στο μυαλό μας έρχονται συνήθως ποτά που σερβίρονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα αποκαλούμενα και «μπόμπες». Επίσης, λιγότερο συχνά, το μυαλό μας πηγαίνει και σε ορισμένα, μικρά κυρίως, σημεία πώλησης όπου βλέπουμε να πωλούνται αλκοολούχα ποτά χύμα σε πλαστικές φιάλες. Ωστόσο, υπάρχει και μία ακόμη αγορά, όπου η διακίνηση λαθραίων ποτών βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, τα λαθραία ποτά συχνά σερβίρονται σε κυλικεία νεκροταφείων.

Προτάσεις για τα τελωνεία

Απεμπλοκή στην υπόθεση της προμήθειας των συστημάτων ανίχνευσης στα τελωνεία προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας. Μιλώντας σε ημερίδα για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι το υπουργείο έχει προτάσεις για να λυθεί η εμπλοκή, τις οποίες θα προωθήσει το επόμενο διάστημα. Ας το ελπίσουμε να γίνει αυτή τη φορά, διότι από το 2004 έως σήμερα έχουν προκηρυχθεί περί τους πέντε διαγωνισμούς για την προμήθεια συστημάτων ανίχνευσης και ματαιώθηκαν όλοι ύστερα από ενστάσεις επί ενστάσεων και προσφυγές επί προσφυγών. Ο ίδιος προανήγγειλε, επίσης, νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του μηνός και για τον κλάδο των καυσίμων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συνελεύσεις των τραπεζών

Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Alpha Bank και της Eurobank, ενώ λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί και η συνέλευση του ομίλου Πειραιώς. Οι συνελεύσεις των τριών τραπεζών αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς έρχονται στον απόηχο των θετικών εξελίξεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και της διαφαινόμενης ολοκλήρωσης της συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για την επόμενη ημέρα και την κατάσταση στις τράπεζες.

Εξέλιπαν οι αγοραπωλησίες επενδυτικών ακινήτων

Δεδομένη είναι η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στην αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, έχουν εκλείψει σχεδόν πλήρως από την αγορά οι αγοραπωλησίες επενδυτικών ακινήτων εισοδήματος, που πραγματοποιούσαν κατά κόρον, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Επιπλέον, κάθε κίνηση εισαγωγής μετοχών στο Χ.Α. των ΑΕΕΑΠ αναβάλλεται έως ότου βελτιωθεί το κλίμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Intercontinental International AEEAΠ, η οποία έλαβε χθες εξάμηνη παράταση για τη δημόσια εγγραφή της. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών ακινήτων, με την πλειονότητα εξ αυτών να προέρχεται από την πρώην Εμπορική Τράπεζα. Αντίστοιχα και η Εθνική Πανγαία έχει αναβάλει μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή των μετοχών της, μέσω της συγχώνευσής της με τη MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT