Εχει ξαναγίνει η μη αποδοχή ισοδύναμων

Εχει ξαναγίνει η μη αποδοχή ισοδύναμων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού μετά την αποστολή της αντιπρότασης των θεσμών στην Αθήνα χθες. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε σε συνεργάτες του ότι «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!». Μία παρατήρηση: Μπορεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία όντως, όταν προτείνονταν στην τρόικα ισοδύναμα μέτρα, αυτά να γίνονταν αποδεκτά. Ωστόσο, στα πέντε χρόνια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και των δανειστών, οι πρώτες πάντοτε έφερναν στο τραπέζι των συζητήσεων ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν σκληρές περικοπές. Κάποιες φορές αυτά γίνονταν δεκτά, αλλά αρκετές φορές οι αντιπροτάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων δεν προχωρούσαν. Οπότε η «μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων» έχει ξαναγίνει και έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.

Επιστρέφουν στην Αθήνα τα distress funds (ιδιωτικά κεφάλαια που αγοράζουν μετοχές, δικαιώματα και δάνεια από εταιρείες που αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη χρεοκοπία). Η ανησυχία που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αφενός, για την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και, αφετέρου, για την επιβολή έκτακτης εισφοράς ενεργοποιεί ξανά τις διοικήσεις εταιρειών, που διαπιστώνουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να επανακάμψουν μέσα σε αυτό το φορολογικό περιβάλλον. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι νέα ραντεβού έχουν κλειστεί για τον Ιούλιο και εκτιμάται πως η αγορά θα ξαναζήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο 2012-2013, όταν αρκετές εταιρείες εξαγοράστηκαν από τα distress funds.

«Κούρεμα» και στα έσοδα

«Εκοψε» τα προβλεπόμενα έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας το ΔΝΤ. Η αντιπρόταση που εστάλη στην Αθήνα από τους θεσμούς δεν περιέχει τα 350 εκατ. ευρώ ως έσοδα από τις παραχωρήσεις αδειών και συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς (4G/5G). Το ποσό αυτό είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση για το 2016, στο τελευταίο σχέδιο μέτρων που απέστειλε στους «θεσμούς». Πάντως, αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια που οι εταιρείες κινητής θα πληρώσουν για συχνότητες. Συνολικά, μέσα στην περίοδο 2011-2016, οι τρεις εταιρείες κινητής θα καταβάλουν 1,1 δισ. ευρώ για άδειες και συχνότητες. Μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει στα 750 εκατ. ευρώ και μένουν τα υπόλοιπα 350.

Βλέπει την έξοδο από το Χ.Α. η Τράπεζα Κύπρου

Το ενδεχόμενο αποχώρησης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου από το Χρηματιστήριο Αθηνών εξετάζει η κυπριακή τράπεζα. Αυτό αποκάλυψε ο Γουίλμπουρ Ρος, ένας από τους μεγαλομετόχους της τράπεζας, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στους επενδυτές, καθώς την εκλαμβάνουν ως… ελληνική μετοχή. Ο κ. Ρος σημείωσε ότι εξετάζεται η μεταπήδηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αρνητικοί συνειρμοί που προκαλεί στους επενδυτές η Ελλάδα!

Εγκρίθηκαν οι νέες συλλογικές συμβάσεις στον ΟΛΠ

Εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, χθες Τετάρτη, οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η διάρκειά τους είναι διετής και προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις. Εκ των τριών σωματείων εργαζομένων που ενυπάρχουν στην εισηγμένη υπέγραψαν ήδη οι δύο. Αυτά είναι το σωματείο διοικητικών υπαλλήλων και το σωματείο των τεχνικών. Το τρίτο σωματείο, αυτό των λιμενεργατών, αναμένεται να υπογράψει τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς χθες ανέκυψε τυπικό κώλυμα, σύμφωνα με πηγές του ΟΛΠ. Οι προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις είχαν λήξει τον Απρίλιο και η μετενέργεια ολοκληρωνόταν αρχές Ιουλίου. Ο βασικός μέτοχος του ΤΑΙΠΕΔ είχε δεσμευτεί για την υπογραφή τους αλλά όχι με την προηγούμενη διοίκηση. Αγνωστες, βέβαια, παραμένουν οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης –και ειδικά της διετούς και όχι μονοετούς διάρκειας– στους υπολογισμούς των υποψηφίων επενδυτών για τη δίκαιη αξία της εισηγμένης, αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT