Επί χούντας υπήρχαν περιορισμοί στις αναλήψεις

Επί χούντας υπήρχαν περιορισμοί στις αναλήψεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και το πολυήμερο κλείσιμο των τραπεζών, που αποφασίστηκε χθες, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση του τραπεζικού κλάδου, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά. Στην εποχή μας, οι περιορισμοί αποτελούν ένα αδιανόητο μέτρο απελπισίας με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Η επιβολή περιορισμών είναι η πρώτη μετά την απελευθέρωση, αλλά όχι η πρώτη στη νεότερη ιστορία. Τραπεζικά στελέχη, με αγάπη στην ιστορία μας, επισημαίνουν ότι αυστηροί περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων (καθώς στις δανειοδοτήσεις υπήρχαν περιορισμοί μέχρι την απελευθέρωση της αγοράς) είχαν μπει ξανά επί χούντας! Συγκεκριμένα, είχαν τεθεί περιορισμοί στις αναλήψεις κατά τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τότε ανησυχία των πολιτών.

Σε νέα προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση του Χ.Α. προχώρησε ο MSCI. O οίκος είχε προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση στις 19 Ιουνίου 2015. Πιο συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα, σε έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος είχε τονίσει ότι η επίπτωση του κλεισίματος της χρηματιστηριακής αγοράς και η επιβολή ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) σε ξένους θεσμικούς επενδυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και στην υποβάθμιση αυτής από καθεστώς αναδυόμενης αγοράς (Emerging Market) σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (Standalone Market). Μια τέτοια ενέργεια θα αποφασιστεί ύστερα από δημόσια διαβούλευση, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος MSCI.

Προς παράταση οι δηλώσεις

Μόλις 50.000 δηλώσεις νομικών προσώπων είχαν υποβληθεί μέχρι χθες, εξέλιξη που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς περίμεναν να γεμίσουν τον κρατικό κορβανά με τους φόρους των επιχειρήσεων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ενημέρωσαν τα λογιστήριά τους να μην προβούν στην υποβολή της δήλωσης ακόμα και πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σημειώνεται ότι δεν έχουν υποβληθεί 180.000 νομικών προσώπων, ενώ απομένουν 3,8 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων. Οπως γίνεται αντιληπτό, πιο πιθανόν είναι να αποφασισθεί νέα παράταση, ακόμα και στην ημερομηνία καταβολής των φόρων. Η 31η Ιουλίου, που είναι και η ημερομηνία καταβολής της α΄ δόσης, ανήκει στο παρελθόν, αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία.

Μειώνουν δραστηριότητες οι πολυεθνικές

Πολυεθνικές επιχειρήσεις, με σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ήδη εκπονούν σχέδια σταδιακής απομείωσης της δραστηριότητάς τους στη χώρα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εικόνα της Ελλάδας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς αυτήν. Τούτο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο απευθύνεται πρωτίστως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία στην κυβέρνηση, ζητώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για δικαιότερη συμφωνία εντός ευρώ.

Δεν βλέπουν προβλήματα στον τουρισμό

Εκεί, στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, δεν βλέπουν προβλήματα στον τουρισμό από τα νέα χρηματοοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι όλα λύθηκαν για τους ξένους επισκέπτες, αφού δεν εντάσσονται στα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, διά του επικεφαλής του Τομέα Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, θεωρεί ότι ο τουρισμός υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών του κ. Τσίπρα και υπογραμμίζει ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η εικόνα μιας χώρας με κλειστές τράπεζες και γενικευμένη αστάθεια δεν είναι ελκυστική για όσους θέλουν να την επισκεφθούν, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT