Αντιμετώπιση ή απλή «τακτοποίηση»;

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση αποφάσισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να προχωρήσει στην πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση και στα μεγάλα θέματα του χρέους, των αποκρατικοποιήσεων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κ.λπ. Η κίνηση να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως λέει και ο λαός «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται εταιρείες συμβούλων με μεγάλη εμπειρία και κυρίως με ένα «στρατό» στελεχών, που θα μπορούν να συνδράμουν άμεσα και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στις διαβουλεύσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε εάν η εν λόγω ΠΝΠ είχε τη λογική «τακτοποίησης» ορισμένων εμπειρογνωμόνων που έχουν συμβάλει –και ενδεχομένως συνεχίζουν– στη διαπραγμάτευση ή εάν κινείται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος.

Το τηλέφωνο άρχισε ξανά να χτυπάει στα γραφεία της Enterprise Greece τις τελευταίες ημέρες ύστερα από πολλές εβδομάδες σιωπής. Το παραπάνω εκλαμβάνεται ως σημάδι ότι κάτι αρχίζει να κινείται και αποδίδεται στο γεγονός ότι, παρά τα συνεχιζόμενα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές. Βεβαίως, τα τηλεφωνήματα μέχρι στιγμής αφορούν πληροφορίες και όχι κάποιο έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το προηγούμενο διάστημα δεν γίνονταν ούτε καν αυτά τα τηλεφωνήματα, το γεγονός αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία.

Η Ελλάδα ανοίγει δρόμους

Για μία ακόμη φορά η Ελλάδα ανοίγει δρόμους! Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης-γέφυρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) προς την Ελλάδα τον Ιούλιο και τις αντιρρήσεις που έφεραν σε αυτό το σενάριο οι εκτός Ευρωζώνης χώρες, η Κομισιόν προχώρησε στη «θωράκιση» των συμφερόντων αυτών των χωρών. Ετσι, από εδώ και στο εξής όσες χώρες της Ευρωζώνης κάνουν χρήση των κεφαλαίων του EFSM, θα υπάρχουν εγγυήσεις για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης σε περίπτωση που το δανειζόμενο κράτος δεν ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του δανείου. Κάτι που συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας τον Ιούλιο, για να μπορέσει να δανειστεί τα 7,16 δισ ευρώ.

Πρόστιμα για μη έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων

Ενα βήμα περισσότερο έκανε χθες το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι τώρα, από το υπουργείο και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης αρκούνταν στο να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας παράτασης (πέραν της 26ης Αυγούστου) για την υποβολή των δηλώσεων. Χθες, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υπενθυμίζει τα πρόστιμα για τη μη έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή, την επιβολή προστίμου 100 ευρώ (για όσους δεν τηρούν βιβλία) και την προσαύξηση φόρου 0,73% για κάθε μήνα, στο ποσό του φόρου. Πάντως, έως τώρα το 70% των δηλώσεων έχει υποβληθεί.

Παραίτηση στην αιχμή της τουριστικής σεζόν

Εν μέσω αιχμής της τουριστικής σεζόν παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο κ. Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης. Η αποχώρηση του κ. Βλαχογιάννη προκάλεσε αίσθηση στους κύκλους του ΕΟΤ και του υπουργείου καθώς αποτελούσε προσωπική επιλογή της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά. Ο κ. Βλαχογιάννης φέρεται ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν διαφορές εντός του ΕΟΤ σε ζητήματα σχετικά με αποφάσεις του οργανισμού. Ο ίδιος στο μικρό χρονικό διάστημα της θητείας του επιχείρησε να λύσει προβλήματα, από τη θέση ευθύνης που κατείχε, κάποιες φορές με επιτυχία, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα με εργαζομένους, και άλλες χωρίς. Πρόκειται για την πρώτη παραίτηση δημόσιου λειτουργού από τον τουριστικό μηχανισμό της σημερινής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT