Η Ελλάδα πλήρωσε τους τόκους ύψους 186,3 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα πλήρωσε τους τόκους ύψους 186,3 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρώθηκαν κανονικά οι τόκοι που όφειλε η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 186,3 εκατ. ευρώ. Επειτα από δύο «χαμένες» δόσεις, η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της προς το Ταμείο. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η χώρα δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ, αλλά με το δάνειο-γέφυρα του Ιουλίου μπόρεσε να ξεχρεώσει και να πληρώσει και τους τόκους του Αυγούστου. Πλέον το θέμα είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις επερχόμενες πληρωμές προς ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και προς ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.

Τουριστική «απόβαση» επιχείρησαν τον προηγούμενο μήνα οι Τούρκοι στα νησιά του Αιγαίου. Για παράδειγμα, οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο άγγιξαν τον Ιούλιο τις 14.500, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν αφιχθεί περί τις 11.400 και το 2013 περί τις 6.400. Στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών, έχει προγραμματισθεί η διοργάνωση Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον τουρισμό στη Μυτιλήνη στις 22 Αυγούστου και στο Αϊβαλί στις 23 Αυγούστου.

Ανακεφαλαιοποίηση για συνεταιριστικές

Την ένταξη των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, «η στήριξη του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών, που υποστηρίζουν πρωτίστως τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας και την τοπική ανάπτυξη, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, βούληση είναι ο συνεταιριστικός τραπεζικός κλάδος να ενισχυθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης, με κύριους άξονες τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, την κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων, με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές». Το θέμα, βεβαίως, είναι κατά πόσον οι προθέσεις αυτές ταυτίζονται με αυτές των δανειστών, αλλά και της ΕΚΤ, η οποία είναι ο επόπτης των συστημικών τραπεζών.

Δεν είναι καλά τα μαντάτα από επιχειρήσεις στον κλάδο της ταχυφαγίας. Η κάθετη πτώση της ζήτησης, ακόμη και στο γρήγορο φαγητό, έχει οδηγήσει τη διοίκηση ομίλου να προετοιμάζει κύμα απολύσεων τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις μεγάλων βιομηχανικών ομίλων για τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό έχουν πάρει τη μορφή οριστικής απόφασης.

Ζημία 17 εκατ. στον ΟΤΕ από το Ταμείο Αρωγής

Στα 17 εκατ. ευρώ αναγνωρίστηκε η ζημία στον ΟΤΕ από την αναδιάρθρωση των δανείων που χορήγησε στο Ταμείο Αρωγής (ΤΑΥΤΕΚΩ). Ο ΟΤΕ έχει χορηγήσει στο συγκεκριμένο ταμείο δύο δάνεια, ένα το 2006 ύψους 189 εκατ. ευρώ και ένα δεύτερο ύψους 30 εκατ. ευρώ το 2009. Παρά τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χορήγησης των δύο δανείων, στις αρχές του 2015 το Ταμείο Αρωγής προσήλθε και δήλωσε ότι αδυνατεί να καταβάλει τις αποπληρωμές. Τα Δ.Σ. του ΟΤΕ και του ΤΑΥΤΕΚΩ ενέκριναν την αναδιάρθρωση των δύο δανείων, και στις 28 Μαΐου 2015 υπεγράφη τροποποίηση των συμβάσεων.

Συνεχίζεται η αύξηση κερδών των λιμανιών της περιφέρειας

Παρά τις δυσκολίες της χρονιάς, κατά μέσο όρο τα κέρδη των μεγάλων λιμένων της χώρας, εκτός εκείνων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αυξήθηκαν κατά 20%. Η αύξηση αυτή έρχεται μετά τη θεαματική άνοδο 40% που σημειώθηκε το 2014 και 80% το 2013. Και είναι κυρίως αποτέλεσμα νοικοκυρέματος παρά αύξησης της δραστηριότητας. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και το 2014 η δραστηριότητα ήταν αυξημένη, αλλά όχι στον βαθμό που θα δικαιολογούσε τη συγκεκριμένη αύξηση των κερδών. Τα μεγέθη αφορούν τα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, όπως Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Βόλος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT