Τι σημαίνει η αλλαγή στη μετενέργεια

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα τινάζει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η διάταξη του τρίτου μνημονίου που προβλέπει την κατάργηση του άρθρου 72 του Νόμου 4331/2015, καθώς καταργεί την τροπολογία Σκουρλέτη όχι μόνο για τη μετενέργεια, αλλά και για την παράταση της Σύμβασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μειώσεις μισθών 10%, καθώς άμεσα τίθεται υπό αμφισβήτηση το επίδομα γάμου, που «προστατεύεται» από την Εθνική Γενική Σύμβαση, που λήγει ακαριαία. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η ψήφιση του νέου μνημονίου δημιουργεί νομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί από το υπουργείο Εργασίας. Υπάρχει, βέβαια, και η λύση της υπογραφής νέας Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, όμως δεν διαφαίνεται δυνατότητα άμεσων διαδικασιών. Αμεσα, πάντως, επανέρχεται στο 3μηνο η περίοδος χάριτος μιας σύμβασης, ενώ μετά τη λήξη της ισχύουν ατομικές συμβάσεις, στις οποίες μετενεργούν (μεταφέρονται) ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.

Eνδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την αξία των ακινήτων στην Αθήνα, όπως καταγράφονται στο πληροφοριακό σημείωμα για την έμμεση εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ». Ειδικότερα αναφέρεται ότι στη Λ. Κηφισίας τα μισθώματα με τα καλύτερης ποιότητας γραφεία δεν ξεπερνούν στην πλειονότητά τους τα 15 ευρώ/τ.μ. Η πλειονότητα των ζητούμενων τιμών κυμαίνεται μεταξύ 10 ευρώ/τ.μ.-13 ευρώ/τ.μ., ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις παλαιότερων γραφειακών χώρων που οι τιμές μίσθωσης βρίσκονται κάτω από τα 9 ευρώ/τ.μ. Επιπλέον, οι κενοί γραφειακοί χώροι Α΄ ποιότητας επί της Λ. Συγγρού διατηρούνται στο επίπεδο του 12%-13%, ενώ επί της Λ. Βουλιαγμένης διατηρούνται στο επίπεδο του 18%.

Ερχεται νέος αναπτυξιακός

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να στείλουν έως τις 14 Σεπτεμβρίου τις θέσεις και τις προτάσεις τους επί του νέου αναπτυξιακού νόμου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Λ. Λαμπριανίδης έχει εδώ και έναν μήνα ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, έτσι ώστε ο νέος αναπτυξιακός νόμος να δίνει πραγματική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να απαντά στις προκλήσεις μιας οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση. Οι προτάσεις μπορούν να αποσταλούν είτε ηλεκτρονικά στο [email protected], είτε ταχυδρομικά στο υπουργείο Οικονομίας.

Συνάντηση με Socar για τον ΔΕΣΦΑ

Η πορεία της εξαγοράς του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αγωγών ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, αλλά και η κατασκευή του αγωγού του Νότιου Διαδρόμου Tap (στην εταιρεία του τελευταίου η Socar συμμετέχει με 20%) ήταν τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση γνωριμίας που είχε χθες ο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Socar Energy Greece S.A., Αναρ Μαμάντοφ. Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, για την υπόθεση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στη Socar, αναμένονται οι αποφάσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αργούν οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή

Oργιάζει η φοροδιαφυγή από τη λειτουργία χιλιάδων παράνομων τουριστικών καταλυμάτων, μεταξύ των οποίων βίλες και επαύλεις, σε όλην τη χώρα. Οι εκπρόσωποι των φορέων από τον χώρο των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και των κάμπινγκ έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο τις διαμαρτυρίες τους προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, χωρίς μέχρι σήμερα να βλέπουν κάποια ουσιαστική ανταπόκριση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι και λίστα έχει παραδοθεί από τους φορείς στο υπουργείο με καταλύματα τα οποία υπάρχει σοβαρή υποψία ότι παρανομούν. Από τη πλευρά του υπουργείου, όμως, δεν υπάρχει καμία σοβαρή κινητικότητα για τη διασταύρωση των στοιχείων και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις διαπίστωσης παρανομιών. Κάποιοι, πλέον, βλέποντας αυτή την αδράνεια αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι απέκτησε «Λίστα Λαγκάρντ»… και ο χώρος του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT