Οι πολιτικές επιλογές έχουν μεγάλο κόστος

Οι πολιτικές επιλογές έχουν μεγάλο κόστος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για ανάπτυξη άνω του 2,5%, σήμερα εκτιμάται ότι το 2015 θα υπάρξει ύφεση μεγαλύτερη του 2%. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση 11 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, σύμφωνα με το «κοστολόγιο» που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.) και τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Το «κοστολόγιο» αναφέρεται στην ανατροπή των δεδομένων στην ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με αυτό, η εξαφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος σημαίνει επιβάρυνση για το 2015, ύψους 8 δισ.

Το πάγωμα διαρθρωτικών αλλαγών-αποκρατικοποιήσεων 10 δισ. για την τριετία. Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα σημαίνει επιβάρυνση περίπου 5 δισ. για το 2015. Η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων 7 δισ. στην τριετία, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως 25 δισ.

Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου όπως περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο συνδέεται με τεράστια αύξηση του κόστους διανομής του αερίου, που οι ΕΠΑ ανεβάζουν από τα 0,8 σε 4 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ιδιαίτερα οι βιομηχανικοί χρήστες θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα. Στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας έγιναν συναντήσεις εκπροσώπων των δανειστών με εκπροσώπους του ΣΕΒ, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Κομισιόν θεωρεί ότι το κόστος για τη βιομηχανία μπορεί βραχυπρόθεσμα να ανεβεί, αλλά στη συνέχεια θεωρεί ότι θα συμπιεστεί.

Φοβούνται Τουρκία, πηγαίνουν Ισπανία

Oι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό της γειτονικής χώρας. Ο Tουριστικός Οργανισμός Bentour Reisen που εξειδικεύεται στις πωλήσεις τουριστικών πακέτων της Τουρκίας στη γερμανική αγορά διαπίστωσε ότι αν και δεν υπάρχουν ακυρώσεις, οι νέες κρατήσεις στα τουρκικά θέρετρα μετά τις επιθέσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 20%. Επιπλέον, το 29% Γερμανών τουριστικών πρακτόρων που συμμετείχε σε διαδικτυακή έρευνα για τη τουρκική τουριστική αγορά ανέφερε ότι υπάρχει «ύφεση» στις κρατήσεις προς τη γειτονική χώρα, ενώ το 40% δήλωσε ότι ορισμένοι πελάτες έκαναν ερωτήσεις για εναλλακτικούς προορισμούς με πρώτη επιλογή την Ισπανία. Η Ελλάδα δεν ήταν ούτε δεύτερη.

Το ενδεχόμενο εκλογών ανησυχεί τον τουρισμό

Ορθια παραμένει η τουριστική οικονομία της χώρας, παρά τα διαδοχικά σοκ με τις εκλογές, το δημοψήφισμα, τα capital controls και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και όλες οι ενδείξεις για την εισερχόμενη κίνηση τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι θα διατηρηθεί η ανοδική πορεία. Αυτό που ανησυχεί την επιχειρηματική αγορά του τουρισμού είναι το ενδεχόμενο διενέργειας μιας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης πριν από το τέλος της σεζόν. Αλλωστε, είναι νωπές ακόμη οι επιπτώσεις στις κρατήσεις τον Ιούλιο από την αναστάτωση που δημιούργησαν στην αγορά οι εξελίξεις του προηγούμενου μήνα.

Αναζητούνται στελέχη για τον διάλογο στο ασφαλιστικό

Στελέχη από την αγορά της κοινωνικής ασφάλισης αναζητεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το…μελάνι του 3ου Μνημονίου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτ.) ψάχνει ήδη τους καλύτερους για να συμμετάσχουν σε εθνική επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό. Ο χρόνος πιέζει άλλωστε, αφού έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί αλλά και ψηφισθεί, νέες και δύσκολες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν άρδην το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης περιγράφεται από το Μνημόνιο, όμως παραμένουν πολλά θολά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Η επιλογή λοιπόν των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σύστημα που θα ισχύει στην Ελλάδα. Οχι στο μακρινό μέλλον, αλλά από τον επόμενο κιόλας χρόνο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT