Η φορτωμένη ατζέντα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η φορτωμένη ατζέντα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκδοση σημαντικών αποφάσεων για βασικές αγορές, όπως αυτές της μπίρας (υπόθεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας), των απορρυπαντικών (Colgate), των φαρμάκων (Glaxo), των πετρελαιοειδών, των καπνικών προϊόντων και του χάλυβα, αναμένεται το επόμενο διάστημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο μεταξύ, για τις 25 Σεπτεμβρίου 2015, έχει προγραμματιστεί η συνέχιση της συζήτησης από την ολομέλεια της Επιτροπής, για την ενδεχόμενη αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της έρευνας στην αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν της καταγγελίας των εταιρειών «Μυτιληναίος» και «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κιριτσάκη στο ΑΠΕ, «επιλέγονται υποθέσεις με συστημικό αποτέλεσμα σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας όπως αυτοί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των ελεύθερων επαγγελμάτων κ.λπ.».

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν μπει ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς η αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργεί η αρχή για τον κλάδο των κατασκευών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αλλά απαιτείται ακόμη χρόνος για την έκδοση πορίσματος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διευκρινίζει με ανακοίνωσή της ότι η αυτεπάγγελτη έρευνά της στον κλάδο των κατασκευών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι δεν έχει εκδοθεί κάποιο σχετικό πόρισμα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η επιτροπή επικεντρώνει τις έρευνές της σε συμπεριφορές επιχειρήσεων με αντι-ανταγωνιστικά αποτελέσματα.

Εχασαν το μέρισμα

Μέχρι σήμερα οι εισηγμένες που διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα στο εξωτερικό είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν μέρισμα προς τους μετόχους τους με χρονική καθυστέρηση, μετά την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων που ισχύουν στην Ελλάδα από τις 28 Ιουνίου 2015. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα παραδείγματα της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» και της καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, καθώς η Ελτράκ είναι η πρώτη εισηγμένη, η οποία, ενώ είχε αποφασίσει να διανείμει μέρισμα για τα κέρδη του 2014, αποφάσισε «λόγω των πρόσφατων γεγονότων και ιδίως λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση κεφαλαίων, τη μη διανομή μερίσματος».

«Θετική για τον τουρισμό η συμφωνία με τη Fraport»

Θετική εξέλιξη για την προοπτική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης την απόφαση οριστικοποίησης της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport με τη Slentel. Το θέμα τώρα είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος, να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και η κοινοπραξία να ξεκινήσει τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης στα αεροδρόμια. Οπως έχει δεσμευθεί, την πρώτη 4ετία θα επενδύσει περί τα 330 εκατ. ευρώ, μία εξέλιξη που συνδέεται με την πορεία του τουρισμού μας έως το έτος 2020.

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων ζητούν οι φορείς

Νέα παράταση των φορολογικών δηλώσεων, ελέω capital controls, ζητούν οι φορείς. Με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Τρ. Αλεξιάδη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κων. Κόλλιας ζητά νέα παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Στην επιστολή ο κ. Κόλλιας αναφέρει τα εξής: «Λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στην αγορά ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, και λόγω του περιορισμού του συνολικού χρόνου της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων (το taxisnet άνοιξε μέσα Μαΐου αντί αρχές Φεβρουαρίου) και των τεχνικών προβλημάτων που ενδιάμεσα προέκυψαν, καθώς και μετά από πλήθος αιτημάτων φοροτεχνικών-μελών μας και φορολογουμένων, θεωρούμε αναγκαία τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων μέχρι 30/9/2015 και των νομικών προσώπων μέχρι 31/8/2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT