Εύκολα ψηφίζονται, δύσκολα υλοποιούνται

Εύκολα ψηφίζονται, δύσκολα υλοποιούνται

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υφυπουργός Εργασίας Π. Χαϊκάλης (φωτ.) υποστήριξε ότι η εγκύκλιος που υπέγραψε (γιατί το τρίτο μνημόνιο που ο ίδιος ψήφισε, το επέβαλε) εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2010 και το 2012. Αυτή η τοποθέτηση φαίνεται πως έθιξε το κόμμα της αντιπολίτευσης. Ετσι, με δική του ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι με το δεύτερο μνημόνιο «έσωσε» από τις μειώσεις σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Αυτό που δεν λέει, βέβαια, είναι ότι δεν εξαίρεσε και την κατώτατη σύνταξη, και ζητά τώρα από τον κ. Χαϊκάλη να το κάνει. Ο καβγάς μεταξύ αυτών που ψήφισαν (ΠΑΣΟΚ) και αυτών που υλοποίησαν (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ξέσπασε εν όψει νέων γενναίων περικοπών συντάξεων που όλοι ψήφισαν και κανείς δεν θέλει να υλοποιήσει… Επειδή, βέβαια, μιλάμε για συντάξεις ανθρώπων που δύσκολα μπορούν να ζήσουν με κάτι λιγότερο από 400 ευρώ τον μήνα (μεικτά), ίσως τελικά θα έπρεπε όλοι να είναι πιο εύθικτοι όταν ψηφίζουν τους νόμους και όχι όταν τους υλοποιούν…

Επτά δισ. ευρώ είναι η χαμένη κεφαλαιοποίηση των 5 εισηγμένων τραπεζικών μετοχών στις 13 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 3 Αυγούστου μέχρι χθες. Λόγω της ραγδαίας πτώσης της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η βαρύτητά τους στον Γενικό Δείκτη έχει υποχωρήσει σημαντικά και έτσι επηρεάζουν λιγότερο την πορεία του βασικού και πιο αναγνωρίσιμου χρηματιστηριακού δείκτη, στον οποίο μετέχουν 60 εισηγμένες εταιρείες. Από την άλλη πλευρά, η ποσοστιαία άνοδος ή πτώση του Γενικού Δείκτη επηρεάζεται περισσότερο από τις εμποροβιομηχανικές μετοχές του δείκτη Ftse 25, που ενίσχυσαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους αυτές τις τρεις εβδομάδες.

Ακριβές συναλλαγές

Ενα απρόσμενο έσοδο φέρνουν στα ταμεία των τραπεζών οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Ο λόγος είναι ότι οι προμήθειες με τις οποίες επιβαρύνονται τα εμβάσματα είναι μέχρι και… 18 φορές υψηλότερες από τις προμήθειες για τις αντίστοιχες συναλλαγές μέσω internet banking. Εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιούν πια συναλλαγές στο εξωτερικό μέσω internet banking και είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν τα σχετικά αιτήματα στις τράπεζες και, αφού εγκριθούν αυτά, διεκπεραιώνονται με τον παραδοσιακό, πλην ακριβότερο, τρόπο. Ωστόσο για τις μικρές επιχειρήσεις ένα κόστος 18 ευρώ για κάθε έμβασμα, έναντι 1 ευρώ μέχρι τώρα, δεν είναι μικρή υπόθεση.

Αναβάθμιση Εθνικής, Εurobank από Fitch

Στην αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank προχώρησε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η κίνηση έρχεται μία μέρα μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε CCC, αναβάθμιση που οφείλεται στη νέα συμφωνία με τους δανειστές και το νέο τριετές πρόγραμμα. Αναλυτικότερα, η Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα σε CCC από CC την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων τίτλων με κρατική εγγύηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Παράλληλα, ο εν λόγω οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων τίτλων με κρατική εγγύηση της Eurobank σε C.

Ευλογία από τον Πατριάρχη ενόψει δύσκολου χειμώνα

Οι ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ιδιαίτερα σε υπουργό Οικονομικών είναι πάντα ευπρόσδεκτες αν όχι απαραίτητες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας (φωτ.) στην άτυπη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθεί την Παρασκευή 21 Αυγούστου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ την επόμενη ημέρα θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Mεχμέτ Σιμσέκ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ελληνοτουρκικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου, καθώς από 1 δισ. ευρώ το 2000 διαμορφώθηκε σε 4,4 δισ. το 2014. Επίσης στην 3η Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Δεκεμβρίου 2014, υπεγράφη Κοινή Δήλωση που αναφέρει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT